Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od którego miesiąca zycia można podać niemowlęciu bulion warzywny ?

Polecane posty

Gość gość

taki domowy oczywiście a nie z kostki

Gość gość
up

Gość gość
gdy skonczył 9 miesięcy dawałam

Gość gość
Co masz na myśli pisząc "bulion warzywny"?

Gość gość
Dokładnie- nie bardzo rozumiem o co chodzi, wywar z warzyw? Jeśli tak, to z jakich? Mój po prostu dostawał warzywa miksowane z wywarem, chcesz warzywa wyjąć i wywar osobno?

Gość gość
Od 7-8 msc robilam zupki takie bardziej jarzynowe, czasem np wyciągałam seler a dokladalam broniła i powstawała brokulowa na bulionie ze wszystkich warzyw

Gość gość
Brokuł oczyswiscie :-)

Gość gość
mam na myśli po prostu rosół tylko nie na wywarze mięsnym a warzywnym, tzn. włoszczyzna: marchewki, pietruszki, seler, por, cebula plus liście laurowe i ziele angielskie. gotuję to ok 2 godzin i wychodzi potem pyszny rosołek:)

Gość gość
Hm, wszystkie te warzywa mój synek miał już wypróbowane po 6. mcu- rozszerzałam dietę po 4.- więc nie widzę przeciwwskazań, jeśli tylko wiesz że nie ma uczulenia na żadne z tych warzyw... A z takich przypraw korzystałam chętnie, oczywiście nie za ostro i właśnie ziele czy liść wyjmowałam, rzecz jasna, a synek lubi to do tej pory i sam doprawia ziołami nawet grzanki.

Gość gość
no właśnie bo córcia ma 6 mc, marchewkę już zna ale innych tych warzyw jeszcze nie, tzn mam jej najpierw podawać wszystkie pojedynczo ?

Gość gość
no oczywiscie, ze tak i po kazdym obserwuj czy nie uczula-uwazaj szczegolnie na seler bo jest wyjątkowo silnie alergizujący

Gość gość
Ja bym radziła podawać pojedynczo albo z tymi sprawdzonymi, czyli jeśli marchewkę jadła to do niej dołączyć albo seler, albo pietruszkę... to są alergenne podobno, a cebula i por może wzdymać (też podobno, bo u nas tego nie było i nie wiem jak z wywarem). W każdym razie, chociaż sama dietę dość bogatą robiłam to jednak po kolei, żeby w razie czego wiedzieć z czym poczekać.

Gość gość
dzięki Dziewczyny za odpowiedzi ! Zrobię tak jak mowicie, bede dodawac po 1 warzywie :) zobaczymy, mam nadzieje, ze bedzie ok, bo ja uwielbiam taki rosolek i czesto go robie:)