Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościnnie..

duphaston a plamienia

Polecane posty

Gość gościnnie..

witam dziewczyny! mam taki problem przez dwa poprzednie cykle pojawiło mi sie brązowe plamienie 4 dni przed okresem i później okres się rozkręcał zaniepokoiłam się tym ponieważ staramy się o dziecko. W 16dc byłam u gin i dostałam d*phaston 1x1 od 16dc do 25dc miałam pęcherzyk dominujący z prawego jajnika duży (niestety nie znam dokładnych wymiarów), d*pka brałam z zaleceniami i w pon plamka krwi we wtorek znów troche krwi ze śluzem a później znów brązowe plamienia okres mam dostać 18.07 czy jest możliwe że przyjmowany d*phaston nie zlikwidował nie doboru progesteronu?

Gość stokrotka 123
Jest to mozliwe. Może potrzebujesz wiekszej dawki d*phastonu. Ja np. jak mam plamienie to lekarz zalecił mi zwiększenie dawki (max. do 6 tab dziennie).

Gość gość
To co ja mam teraz zrobić? Zostało mi 3 tabletki - plamię najgorzej wieczorem po wzięciu 2 tabletki. Przed jej wzięciem było malutko. Wczoraj to już sobie nawet okres z tego wywróżyłam ale rano znów plamienie delikatne. I co? Zadzwonić do lekarza? Zwiększyć dawki nie mam z czego..brać do końca i zobaczyć co bd dalej?

Gość stokrotka 123
Bierz tak jak kazał Ci lekarz. Potem po okresie idź na wizytę po kolejne opakowania. A tymi plamieniami, które masz teraz się nie przejmuj. Ja tak miałam wiele razy.

Gość gościnnie..
ok dzieki :) będę musiała znów odwiedzić gina w takim razie... jeśli macie jakieś doświadczenia z d*phastonem to piszczie proszę

Gość gościnnie..
w sumie lekarka dała mi dwa opakowania czyli na 4 miesiące tylko zastanawiam się dlaczego mi nie zleciła badań hormonów, przecież to chyba powinno być ważne

Gość gość
Mój problem polega na tym, ze miałam mieć tylko jedno opakowanie, potem okres a potem WYJAZD na 3 tygodnie.....inaczej bym olała. Rozumiem, że po tych plamieniach dostawałaś normalne krwawienie a potem było ok bez żadnych plamień w nieskończoność?

Gość gościnnie..
dokładnie tak przed 4 dni plamień brązowych później okres przez ok 5-6 dni

Gość stokrotka 123
Powinno robić się badania hormonów, ale niestety lekarze często leczą na podstawie objawów:( Generalnie u mnie wygląda tak, że pod koniec cyklu dostaję plamienia (mimo dużych dawek d*phastonu). Potem plamienie rozkreca się w okres. W skrajnych przypadkach (i tak jest chyba u mnie) może być tak, że maksymalne dawki d*phastonu nie hamują do końca plamień. wynika to nie z dawki dostarczanego progesteronu, bo ona jest prawidłowa (czytaj maksymalna) tylko z odpowiedzi receptorów endometrium na progesteron. Czyli stężenie progesteronu może być mega duże, ale to i tak nie ma znaczenia, bo endometrium tego nie wychwytuje. Ale to tak jak mówię, to jest skrajny przypadek. U was dziewczyny wystarczy pewnie wziąć 1-2 tabletki dziennie wiecej i wszystko się unormuje.

Gość gościnnie..
a ty stokrotka tez starasz sie o dziecko? kurcze nie myślałam że to takie trudne :/

Gość gość
Tak, staram się już od 3lat. Mam za sobą długą drogę i różne badania i procedury (w tym in vitro), stad moje doświadczenie jeśli chodzi o d*phaston. Tak jak Ty martwiłam się tymi plamieniami przed okresem, ale lekarz mnie uspokaja, ze nawet jak są plamienia to nie koniec swiata i mogło się udać. Mam na myśli, że można w takim cyklu zajsc w ciąze. Twoja dawka d*phastonu nie jest taka duża, więc prawdopodobnie zwiększenie dawki zlikwiduje twoj problem z plamieniami.

Gość stokrotka 123
Ten wpis wyżej to ja:-)

Gość gościnnie..
czyli mówisz żeby się aż tak nie przejmować, a powiesz mi czy miałaś jakieś skutki uboczne po d*pku bo ja zauważyłam ból jajnika z tego co wiem to ten lek może powodować jakieś niby objawy ciążowe - powiększone piersi czy coś, ale nie doczytałam się o jajnikach. A twoje problemy związane są z hormonami czy jeszcze coś innego?

Gość stokrotka 123
Zauważyłam zwiększony apetyt i gromadzenie wody w organizmie. Typowych objawów ciązy nie zaobserwowalam. U mnie oprócz problemów z progesteronem mam problem z pęcherzykami. Mam owulacje, ale prawdopodobnie mam puste pecherzyki (bez komórek jajowych). To się fachowo nazywa obniżona rezerwa jajnikowa. Jeśli chodzi o Twoj przypadek to nie wiem na jakim etapie jestes (w staraniach), ale jak na poczatku drogi to postaraj się jak najbardziej wyluzować (wiem jakie to ciezkie:(. Widzę po sobie, że stres robi dużo złego.

Gość gościnnie..
tak tak na początkach i mnie to denerwuje zwyczajne! bo z jednej strony chce wyluzować a z drugiej jesli faktycznie mam coś nie tak to chcę to wyjaśnić i uregulować. A z tego się robi histeria hehe. Wcześniej długo byłam na plastrach, przestałam się kleić w styczniu wszystko było ok, a teraz jak się staramy to coś się zaczyna dziać.

Gość stokrotka 123
Całkowicie Cie rozumiem, zwlaszcza z ta histeria;) milion razy to przezywalam. Patrzac po twojej dawce d*phastonu i tym, że plamienie pojawia się dopiero pod koniec cyklu myślę, ze nie bedzie zle:) Idz po okresie jak najszybciej do ginekologa i szybko wyregulujesz Twoj organizm. Powodzenia i glowa do gory:)

Gość gościnnie..
dzięki! za ciebie również trzymam kciuki!