Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fiona_88

Nowa praca a 5 tydzien ciazy

Polecane posty

Witam Wlasnie dostalam oferte pracy w drogerii na swoim osiedlu, jakies 10 minut drogi od domu. Najprawdopodobniej mnie przyjma. Napewno bedzie to umowa o prace, pewnie narazie na okres probny, zazwyczaj to 3 miesiace, lecz w poprzedniej pracy byl to rok. No i co teraz mam zrobic? Ciaza jest potwierdzona badaniem betahcg, ginekologa mam 2 sierpnia. Pomożcie

Gość gość
A czemu miałabyś nie pracować?

chodzi mi o to kiedy sie przyznac? a jak bedzie cos nie tak i bede musiala isc na L4?

Gość gość
Nie musisz mówić o ciąży, choć lekarz podbijający badania wstępne powinien wiedzieć. A czemu od razu zakładasz że będzie coś nie tak?

nie zakladam, ale "jakby cos". Przypuśćmy, ze dostane umowe o prace na czas okreslony np 3 miesiace, a coś zaczelo by sie dziac, ze musialabym isc na L4 i automatycznie powiedziec o ciazy). Czy umowa bedzie przedluzona do czasu porodu? Cos mi sie obilo o uszy o takim przepisie w kodeksie pracy

Gość gość
umowa na czas określony przekraczająca 1 miesiąc zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu jeśli rozwiązanie nastąpiłoby po upływie 12tyg. ciązy. Tak mówi kodeks pracy.

aha. A na jakiej podstawie w takim razie oni w tym przypadku przedluzaja ta umowe do czasu porodu? Na podstawie karty ciazy? I jak np. podpisza ze mna umowe na czas okreslony, na 1 miesiac to rozumiem, ze umowa nie zostanie przedluzona do czasu porodu? I np. jakby umowa byla na rok. To rozumiem, ze juz calkiem jestem chroniona tak?

Gość gość
Tak jak napisałam wyżej -jeśli rozwiazanie takiej umowy przypadnie po 12tc to umowa musi być przedłużona do dnia porodu a jesli przed 12tc to kończy się normalnie. Podstawą jest zaświadczenie lekarskiej określające wiek ciaży.

A umowa zlecenia nie uprawnia do zadnych swiadczen prawda? i czy w ogole ja podejmowac jakby cos?

gościu jestes? a co z badaniami wstepnymi? mam oklamac interniste? jeju juz nie wiem ;(