Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w przypadku naderwania więzadła kolana - operacja?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Przewróciłam się na rowerze, coś pstrykło w nodze. Pogotowie - lód i leżeć. Lekarz rodzinny - skierowanie na rentgen. W szpitalu - rtg w porządku - badanie ogólne nie do końca możliwe. Stwierdzenie - naderwanie, krwiak i woda. Podejrzewam, że naderwanie więzadła. Czytam różnie - jedni idą na operacje z naderwanym, a inni dostają szynę lub coś w podobie. Czego mam się spodziewać?

Gość gość
Mi ortopeda mówił że w przypadku naderwania więzadła unieruchomienie ok 10tyg, a minimum 6. Nie musi być gips, może być stabilizator porządny. Jeśli się potwierdzi, lekarz powinien na ten stabilizator dać receptę. To czy więzadło jest naderwane możesz po np. usg stwierdzić (prywatnie ok 100 zł), żadne "ręczne" badanie czy rtg tego nie pokaże. Przy zerwanym robi się operację, ale i to nie zawsze, przy naderwanym- raczej nie, powinno się zrosnąć.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź... bo już się stresowałam. Mi ogólnie coś ''pstrykło'' i mam tam krwiaka także być może obejdzie się bez gorszych ekscesów :( Normalnie wychodzę z siebie. Strasznie się boję.. i ta punkcja, która na pewno mnie czeka, ach :(

Gość gość
nie idz na punkcje swietnie wode wyciagnie z kolana biala kapusta surowa, potlucz, poloz na kolano I zawin pierw folia a potem bandaz

Gość gość
ja miala punkcje I mam wrazenie ze mi porzadnie to oslabilo kolano mialam wiele razy skrecone kolano I szukalam u wszystkich pomocy, kregarz polecil na kolano kapuste-rewelacja naprawde!!!

Gość gość
Jesteś pewien? ale jest krwiak... Kurczę. Pomogła komuś ta kapusta?

Gość gość
jutro kupuje kapuste... oby pomoglo!:)

Gość gość
mógłby ktoś jeszcze wypowiedzieć się na ten temat?