Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Czystosc przedmalzenska - czy jeszcze istnieje?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Czy istnieja jeszcze pary, ktore czekaja ze wspolzyciem do slubu? Znacie kogos takiego?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Juleczka99
Oczywi艣cie, 偶e istnieje :) Polecam razem z Lubym :) Gra warto 艣wieczki :) A dlaczego pytasz? Bo pewnie nie z czystej ciekawo艣ci ? :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O, czyli jednak. Ale czy udaje im sie rzeczywiscie wytrwac do dnia slubu, czy, powiedzmy po zareczynach, lamia sie i wspolzyja, mimo postanowienia zachowania czystosci? I czy ich czystosc polega tylko na powstrzymywaniu sie od wspolzycia jako takiego, czy rowniez od pieszczot, ktore w rozumieniu Kosciola rowniez sa grzechem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No wlasnie, ze z ciekawosci tylko. Ja juz wszystko mam za soba. I wspolzycie przedmalzenskie (mimo szlachetnego postanowienia zachowania dziewictwa dla tego jedynego i tylko po slubie), i slub, i rozwod, i seks po rozwodzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobrze wiedziec, ze jeszcze nie wszyscy sa tak zepsuci jak ja (albo jeszcze bardziej)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juleczka99
mog臋 pisa膰 o sobie- czekamy do 艣lubu i z pomoc膮 Nieba ma to sens :D Polecamy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dlaczego seks przedma艂偶e艅ski nazywasz zepsuciem? Jeste艣 aseksualna, czy mo偶e wychowano Ci臋 w przekonaniu, 偶e seks to co艣 z艂ego i niemoralnego? To ju偶 nie te czasy, keidy 艣lub bra艂o si臋 maj膮c 18 lat, teraz ludzie czekaj膮 nierzadko do trzydziestki. Trudno, 偶eby przez tyle lat 偶yli bez seksu...:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A jak para wytrzyma,ale po 艣lubie oka偶e si臋,ze maja inne temperamentu,ze jedno chce wsp贸艂偶y膰 dwa razy dziennie,a drugiemu starczy raz na miesi膮c?Albo w lozku bedzie niebardzo?Tylko nie piszcie ze seks nie jest najwa偶niejszy,bo jest bardzo istotny w zwi膮zku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zostalam wychowana w wierze katolickiej, a swoim zachowaniem nie stosuje sie do nauki Kosciola. Rozumiem jednak pary, ktore wspolzyja i nie potepiam ich. Szanuje tez bardzo tych, ktorzy potrafia wytrwac w czystosci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No to wlasnie mowie, ze rozumiem. Sama dopiero po slubie, a wlasciwie to juz w trakcie rozwodu uswiadomilam sobie, jak wazny jest seks w zwiazku. Zapytalam z czystej ciekawosci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰innie
to najglupsze co mozna sobie zrobic czekac z sexem do slubu, a jak sie nie dopasujecie, jak bedzie calkiem do niczego ta relacja miedzy wami? co wtedy? rozwod? przeciez nie ukrywajmy ale to tez bardzo wazny aspekt naszego zycia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juleczka99
a ja znam par臋, kt贸ra z przyczyn zdrowotnych (okaza艂o si臋 po 艣lubie) nie mo偶e wsp贸艂偶y膰... Z punktu widzenia nawet KK ich ma艂偶e艅stwo jest niespe艂nione- nie zosta艂o skonsumowane, ale maj膮 si臋 艣wietnie i si臋 nie rozeszli, wi臋c twierdz臋, 偶e seks to nie podstawa zwi膮zku. Takie jest moje i Lubego zdanie :) Nie trafiaj膮 do mnie argumenty, 偶e dopasowanie seksualne to podstawa... wybacz Autorko, przykro mi, 偶e Wam si臋 nie uda艂o, ale to nie znaczy w og贸le, 偶e innym si臋 nie powiedzie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juleczka99
ju偶 nie wspomn臋 o bia艂ych ma艂偶e艅stwach. Naprawd臋 mo偶na- cholernie trudne, ale nie znaczy NIEWYKONALNE :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
my nie wspolzylismy kilka mcy przed slubem (wczesniej tak) bo moj partner musial sie wyspowiadac i tai byl warunek ksiedza ze da mu rozgrzeszenie jesli wstrzymamy sie do dnia slubu i dalismy rade, nie uwazam zeby bylo to jakies mega wyzwanie chociaz czasami sie chcialo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak najbardziej wierze w to, ze to moze (choc nie musi) sie udac. Tak samo jak wsrod par wspolzyjacych. Ale latwiej jest tego dokonac bedac naprawde mlodym, wierzacym w idealy. Ja niestety za duzo juz przezylam i jestem za stara. Ale Wam zycze powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mobi bibi
jak mozna z kims byc i nie wiedziec co sie ma? a jak po slubie okaze sie ze do siebie nie pasujecie? no i kiszka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juleczka99
co to znaczy nie pasujemy? Nie pasuje za przeproszeniem penis do pochwy? No hello! To 1 przypadek na nie wiem ile. Reszta to kwestia przegadania, dopasowania, terapii itp Poza tym naprawde mo偶na 偶y膰 nawet bez seksu. Ludzie czym Wy my艣licie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juleczka99
co do wieku- zbli偶amy si臋 do 30-tki i naprawd臋 dajemy rad臋 :) Przepraszam Was, ale nie jeste艣my zwierzaczkami, kt贸re w okresie rui na siebie skacz膮... Mamy m贸zgi, serca itp :) Silna wola + motywacja :) polecamy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mobi bibi
nie pasowac mozna pod wieloma wzgledami zyc bez seksu nie da sie w malzenstwie im lepiej jest w lozku tym lepiej para sie scala ktos kto uwaza ze zyc bez seksu sie do chyba jeszcze prawdziwej przyjemnosci nie zaznal

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opos z
Je艣li obydwoje jeste艣cie Aseksualni,to mo偶na 偶y膰 bez seksu.Je偶eli nie,to niemo偶liwe jest takie 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opos z
Juleczka-sory ale napisz po 艣lubie,czy nie zmienia艂a zdania.Nie pisze ze z艂o艣liwo艣ci,bo kiedy艣 dawno podobnie my艣la艂 am.Ale to utopia.Powtarza艂,je艣li obydwoje macie podobne potrzeby to ok,ale tego jeszcze nie wiecie bonie wspolzyliscie. I nie porownuj seksu do czynno艣ci zwierzaczkow,bo obrazasz ludzi,dla kt贸rych jest to wielki wyraz mi艂o艣ci.To seks i strefa uczuciowa daj膮 pe艂ni臋 zwi膮zku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Oj do jakiej frustracji prowadzi wyrzekanie sie naturalnej potrzeby, szczegolnie w wieku gdy hormony ukierubkowuja organizm na qspolzycie...Nierozladowane napiecie sexualne w sposob naturalny z pewnoacia na psychice odcisnie pietno

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dajcie spok贸j Juleczce :) Na pewno im si臋 uda :) My z m臋偶em te偶 czekali艣my, po 艣lubie by艂o r贸偶nie, ale ju偶 si臋 ze sob膮 dograli艣my. Teraz faktycznie jest taka mentalno艣膰- jak co艣 nam nie wychodzi, to szybko rozw贸d, kt贸ry budzi w nas jeszcze wi臋ksze frustracje.itp. Kiedy艣 czysto艣膰 przedma艂ze艅艣ka by艂a norm膮, wi臋c pozostaje takiej parze okaza膰 szacunek i 偶yczy膰 du偶o mi艂o艣ci. Uszanujecie ich decyzj臋, bo taka droga wcale nie jest 艂atwa. powodzenia Julka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No c贸偶... ja nigdy nie by艂am osob膮 wierz膮c膮, a do tego nie ci膮gnie mnie do unstytucji ma艂偶e艅skiej wi臋c nie mia艂am podobnych dylemat贸w.呕yj臋 w zwi膮zku partnerskim od wielu lat i bardzo mi to odpowiada. A czysto艣膰 przedma艂偶enska? Jak komu艣 to pasuje to ok. Zastanawia mnie tylko jak to wygl膮da w przypadku par z wysokim libido? Mam nadziej臋 偶e nie decyduj膮 si臋 na ma艂偶e艅stwo po kilku miesi膮cach znajomo艣ci 偶eby m贸c jak najszybciej wyl膮dowa膰 w 艂贸偶ku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a my艣lisz, 偶e wysokie libido powoduje tak膮 frustracj臋 i ch臋膰 wy偶ycia si臋, 偶e ludzie po prostu MUSZ膭 ? Ogarnijcie si臋 troch臋, bo przemawia przez Was jaka艣 zawi艣膰, czy co艣 ?:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Szanuje 偶e s膮 ludzie kt贸rzy zachowuj膮"czysto艣膰" ale nie znam takich w swoim 艣rodowisku .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PRO_KURA_TOR
ja zapytam inaczej... czy istnieje czystosc PRZED SLUBEM :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
za dwa miesiace wychodze za maz, mieszkam z narzeczonym od roku. kochamy sie,wspolzyjemy. gdybym mogla cofnac lata zrobilabym wszystko dokladnie tak jak bylo :) kocham go i pragne bliskosci, to nie grzech - to milosc :)

Udost臋pnij ten post