Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża w wieku 45 lat..

Polecane posty

Gość gość

Czy to patologia??? Czy w tym wieku można jeszcze zajść w ciążę i urodzić?

Gość gość
pewnie się zdarza ale to rzadkość

choć ryzykowne ale możliwe, dlaczego dopiero teraz się decydujesz? czy warto ryzykować swoje i dziecka zdrowie a nawet życie?

Gość wifigdańsk
a czemu pytasz? chcesz w tym wieku zajsc w ciażę a moze juz jestes? albo twoja znajoma/krewna ?

Gość gość
Zdarza sie ale....statystycznie masz chyba wieksze szanse na to ze cie samochod przejedzie niz ze naturalnie zajdziesz w ciaze w takim wieku. Chyba ze przy pomocy komorek jajowych mlodej dawczyni

Gość gość
Ja urodziłam po 40-tce. Mam kilka znajomych rodzących w wieku około 40 lat. Dzieci zdrowe. Teraz to już żadna sensacja, chyba jedynie w mocno konserwatywnych środowiskach małomiasteczkowych. Ciężkie choroby genetyczne można wykryć badaniami prenatalnymi i jeśli ktoś nie chce urodzić chorego dziecka to może dokonać aborcji w świetle prawa.

Gość gość
Zapomniałam dodać - dziecko poczęte naturalnie, bez żadnych wspomagaczy :)

Gość gość
dopóki nie ma menopauzy, mozna rodzić , więc nie jest to patologia

Gość jest to najwieksza patologia
dla dziecka mieć rodziców w wieku dziadków:O ale o tym nie myślą egoistki po 40tce rozkładając nogi:O takie stare a takie głupie pomyśl sobie autorko chciałabyć w wieku 15 lat mieć matkę po 60tce:O porażka i wstyd....

Gość gość
Gość z 23:29, chore dziecko to też człowiek, to życie. napisałaś tak o chorym dziecku jakbyś pisała o wymianie zepsutej pralki, którą można spróbować naprawić albo lepiej wymienić na nową a starą wyrzucić. masz dziecko to dziękuj Bogu, że zdrowe i nie mów takich rzeczy o poczętych chorych dzieciach, dziecko to nie przedmiot, jeśli miałoby urodzić się nawet chore to jest w tym plan Boga. znam przypadki gdy badanie prenatalne wykazywało duże wady rozwojowe, słowem dziecko miało urodzić się kalekie i do końca być zależne od drugiej osoby, rodzice mimo propozycji lekarzy a nawet usilnego przekonywania przez nich aby usunąć ciążę nie zdecydowali się na zabieg, dzieci rodziły się zdrowe, całkowicie zdrowe.

Gość gość
A dlaczego dziecko ma wstydzić się starszych rodziców? Powodem do wstydu może być wiele - ignorancja, prymitywizm itp., ale wiek???

Gość gość
gość z 23:45, takie jest prawo, a każdy może postąpić zgodnie z własnym sumieniem.

Gość gość
tylko prymityw , ktory nie widzi i nie zna zadnych innych atutow oprocz mlodego wieku moze pisać o wstydzeniu sie starszych rodzicow. Wstydzic mozna sie zlodziei, pijakow, bandytow - jesli juz.

Gość gość
pogarda dla starszych jest charakterystyczna dla buractwa, ktore ma babcie analfabetki i mohery i nigdy nie mialo okazji spotkac sie ze starszymi ludzmi na poziomie - cóz , wspólczuc tylko...

Gość gość
est to najwieksza patologia dla dziecka mieć rodziców w wieku dziadkówpechowiec.gif ale o tym nie myślą egoistki po 40tce rozkładając nogipechowiec.gif takie stare a takie głupie pomyśl sobie autorko chciałabyć w wieku 15 lat mieć matkę po 60tcepechowiec.gif porażka i wstyd.... xxx Patologiczny komentarz.

Gość gość
co do tych badan , to niestety nie sa one doskonale, moga uszkodzic zdrowy plod i wyniki moga tez byc bledne, np.pokazuja ze plod jest zdrowy, a rodzi sie chore dziecko. Ciaza po 40 tce to tzw. ciaza wysokiego ryzyka, biologii sie nie oszuka.I faktem jest tez ze dzieci chca miec mlodych rodzicow .

Gość gość
A ja mam 34 lata i jestem moherem - wolę to niż być lemingiem :) W niedzielę chodzę do kościoła, przestrzegam 10 przykazań, staram się kilka razy w roku być u spowiedzi, czasami słucham Aktualności Dnia - poza tym moje życie niewiele różni się od życia moich niemoherowych koleżanek :D

Gość jest to najwieksza patologia
jak jesteście takie mądre to zapytajcie dzieci np rodzeństwa, kuzynostwa czy znajomych dzieci a raczej nastolatków czy chciałby mieć rodziców w wieku 60 lat? :D a zapomniałam, szkoda tutaj pisać tutaj jest pełno tych nawiedzonych staraczek i invitrówek po 40tce, każda z problemową ciążą i nie mogąca zajść, szprycuje się hormonami a później nie może normalnie donosić i dalej ładują w siebie tabletki i zastrzyki na podtrzymanie:O cóż natury nie pokonasz:( a do tej co pisała, że to normalne póki nie ma menopauzy:D:D o ja p*****le to jest dopiero ciemnogród:O tak samo to jest "normlane" jak rodzenie po pierwszej miesiączke:O idiotko

Gość gość
dawniej,kiedy antykoncepcja nie byla popularna , kobiety rodzily do menopauzy i zdarzaly sie czesto wlasnie matki w takim wieku. To co jest zgodne z natura, nie jest patologią. Do tej od patologii - za granica , zwlaszcza w srodowiskach inteligenckich czeste sa porody w poznym wieku, znam wiele takich rodzin - dzieciom na mysl nie przychodzi miec z tego powodu kompleksy. Moja mam tez mnie pozno urodzila - jest dla mnie najwspanialsza i zawsze bylam z niej dumna

Gość Estera26444
Ja nigdy nie mialam wiezi z matka ani ojcem. Nigdy mnie nie przytulali, nigdy nie powiedzieli kocham cie, matka miala nerwice tylko na mnie krzyczala, ojciec zdradzal matke w koncu sie rozwiedli - mozna by wymieniac. Moja babcia ktora miala ponad 60 lat byla dla mnie zawsze jedyna osoba na ktorej moglam polegac to ona dala mi milosc, cieplo. Zawsze marzylam zeby to ona byla moja mama - mialabym zupelnie inne zycie. Wiec pytanie typu czy chcialabys rodzicow w tym wieku jest conajmniej nie na miejscu, Wiek dla dziecka sie nie liczy jesli ma milosc, cieplo, dach nad glowa i na nic nie brakuje. Wazne jest kim jestes nie to ile masz lat. Moja mama urodzila dziecko w wieku 45 lat i jest calkowicie zdrowe ona tez ciaze znosila bardzo dobrze. W jej przypadku nie bylabym taka przychylna gdyz uwazam, ze nigdy nie powinna miec dzieci (wiem, ze dala mi zycie). Mam nadzieje, ze teraz jest bardziej dojrzala i lepiej sprawdzi sie jako matka. Widze ja tylko raz na rok lub na dwa bo mieszkam jak najdalej od niej ;)

Gość gość
uuu