Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_ginekolożka

ODP NA PYTANIA - GINEKOLOGIA

Polecane posty

Jestem na studiach , wybrałam specjalizację ginekologię :) Mam dziś wolny wieczór więc jeśli macie pytania z tego zakresu to chetnie pomogę :)

Gość skorzystam z porady
ja mam pytanko ... czy cyklach 26-31 , i zbliżeniach w 10,11,12,16 jaka jest szansa zapłodnienia i kiedy test najszybciej coś wykaże? jutro mam 27dc warto testować czy za szybko?

Szansa zapłodnienia oczywiscie jest. Najlepiej zrób test w dniu spodziewanej miesiączki bo wczesniej może nic nie wykazać i dalej bedziesz się zastanawiać :)

Gość gość
Witam. Spotkalam sie z inform. Zeby na wizytach sprawdzac jakies przeplywy.. Coz to takiego? Stracilam jedno malenstwo i ponoc warto to sprawdzac ale jak to nazwac u gin. I czemu to słuzy?

Gość tez gosc
to ja moze cos trudniejszego :P wirusem hpv zarazamy sie jedynie w czasie, gdy wystepuja klykciny? A co z grupami onkogennymi? Czy kobieta, ktora usunela klykciny ze sromu, ale ma potwierdzone zakazenie wirusem hpv szyjki macicy stanowi zagrozenie dla partnera? I skad je ma, skoro u niego zadna brodawka sie nie pojawila?

Gość ja też mam do Pani pytanie :)
jestem po 30, mam półrocznego synka, o którego z mężem staraliśmy się ponad 1,5 roku. Występowały takie problemy jak nie pękanie jajeczka ( tzn dojrzałej komórki jajowej - musiałam na to dostawać zastrzyki w dniu owulacji ) oraz niedrożność jajowodów - miałam na to zabieg. Chcemy z Mężem mieć więcej niż 1 dziecko, chciałabym żeby między dziećmi była różnica wieku ok 2 lata. Jednak korci mnie to żeby już teraz się nie zabezpieczać, bo skoro za pierwszym razem trwało to tak długo to czy teraz też tak będzie? Synek ma pół roku więc jeśli chcę zajść w ciąże za około rok muszę zacząc się o nią starać już teraz ? Po krótce: jaka jest szansa na niepłodność wtórną ? czy to już są problemy związane z psychiką?

Gość proszęo odpowiedz
mam problem z wczesnymi poronieniami, właściwie przyczyna nieznana, mamy jednak 2 dzieci, a ponieważ sytuacja finansowa pozwala nam na kolejne staramy się o trzecie, jednak przy każdej kolejnej ciąży następuje poronienie, najpózniej udało się doprowadzić do 8 tyg, charakterystyczne jest że ciąża rozwija się prawidłowo, potem ból brzucha i po 2-3 dniach od bólu podobnego do tego przy owulacji beta zaczyna spadać i ciąże obumierają, co Pani o tym sądzi?

Gość gość
"wirusem hpv zarazamy sie jedynie w czasie, gdy wystepuja klykciny?" Nie. Można mieć wirusa i nie mieć objawów. Zwłaszcza u mężczyzn częściej zakażenie ma przebieg bezobjawowy. " Czy kobieta, ktora usunela klykciny ze sromu, ale ma potwierdzone zakazenie wirusem hpv szyjki macicy stanowi zagrozenie dla partnera?" Tak. " I skad je ma, skoro u niego zadna brodawka sie nie pojawila?" Brodawki nie muszą się pojawiać. Stosunek seksualny to nie jest jedyna droga zakażenia.

Gość gość
co Pani o tym sądzi?-pytanie do studentki ginekologii :D

Gość gość
Specjalizację to robi się po studiach. Na razie to studentka ma marzenia, Wybrać to sobie studentka może jak na razie czy się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć.

GOŚĆ przepływy? może chodzi o drożność jajowodów;)