Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dawid245

ogórek konserwowy a askorbinaza

Polecane posty

Gość dawid245

Witam w jednym z artykułów przeczytałem, że nie wolno łączyć surowego ogórka z pomidorem bo enzym zwany askorbinazą zawarty w surowym ogórku niszczy całą witaminę C w pomidorze. Wyczytałem również, że ogórki kiszone można łączyć z pomidorami, a także z innymi warzywami bo w kiszeniu enzym ten ulega zniszczeniu, a jak jest z ogórkami konserwowymi? Czy też nie mają tego enzymu i też można bez problemu łączyć je z innymi warzywami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zakwaszenie środowiska powoduje inaktywację enzymów - dodaj parę kropli soku z cytryny do sałatki i nie będzie problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co masz na myśli że powoduje inaktywacje inezymów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
odświeżam nie chcę spamować ale chce się dowiedzieć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×