Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tiramisu962

Austria bądź Niemcy kurs

Polecane posty

Witam Wszystich! Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ chcę wyjechać na stałe do Austrii (Wiedeń) bądź Niemiec. Chcę wyjechać, podjąć pracę i .... nauczyć się języka, którego znam podstawy. Nie spodziewam się super ciepłej posadki, wiem że kluczowe jest opanowanie języka w stopniu przynajmniej dobrym. I tutaj mam pytanie- czy ktoś z Was słyszał może o pomocy z Uni Europejskiej albo inne dla osób takich jak ja, które stawiają pierwsze kroki za granicą i chcą się nauczyć języka. Czy istnieją jakieś szkoły/ kursy języka refundowane? Dodam jeszcze, że mam 24lata, licencjat i podyplomówkę (jeżeli robi to różnicę to dodam, raczej nie chcę pracować w zawodzie) i nie jestem w stanie opłacić kursu. Przy okazji zadam inne pytanie, odnośnie studiów- czy w Niemczech bądź Austrii można zrobić mgr z innego kierunku niż ma się lic., tak jak jest to w Polsce? Zachęcam do odpowiedzi:))) Pozdrawiam

Gość gość
nie wiem, ale mam pomysl, wyjedz sobie albo na zbiory owocow do niemiec, albo jako opiekunnka osob starszych,zarobisz, odlozysz, i na miejscu bedac sie porozgladasz, czesc agencji, ktore zatrudniaja organizuje bezplatne kursy jezykowe. Ja wlasnie siedze w Niemczech jako opiekunka, jezyk znam dobrze, mam certyfikaty jezykowe, wiec beda one honorowane, i wlasnie sie zastanawiam,czy nie podzwonic po urzedach pracy w Niemczech i popytac, co i jak.

Gość gość
Jak znasz język, to pewnie- nie ma co się zastanawiać. Tak właśnie rozważam wyjazd, co prawda w trochę innym charakterze, bo pokojówka bądź kelnerka (mogę mieć podstawę), tylko fajnie byłoby gdybym jednocześnie mogła uczęszczać na taki kurs. Jako pokojowa czy kelnerka (pracując z Polką) za wiele mogę się nie nauczyć. A czy orientujesz się może, jak w tych krajach podchodzi się do kwestii studiowania- czy tam jest również takie "sztuczne parcie" jak u nas? Obojętnie jakie studia, ale muszą być... Myślałam o tym, żeby wyjechać, zorientować się w sytuacji, podszkolić język i tam kontynuować naukę, jeżeli będę miała oczywiście z tego konkretne korzyści- praca.

Poprzednia wypowiedź była moja:) Dodam jeszcze że od 5 lat wyjeżdżałam sezonowo do pracy (zbiory, kelnerka, pokojówka), chciałabym się tym razem sprężyć i podjąć już konkretną pracę, oczywiście muszę nauczyć się języka i tp. Dlatego zależy mi na szybkiej konkretnej nauce języka, niestety praca w opiece odpada- nie nadaję się do tego typu pracy, a przypuszczam ze na początku byłaby to najlepsza szkoła językowa.