Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beruthiel

Pojechałabym sobie na wycieczkę...

Polecane posty

Gość Beruthiel

do Rosji i Japonii :)

Gość Beruthiel
Petersburg i poznać całą historię Piotra I. Chciałabym się dowiedzieć, jak wyglądali i kim byli jego rodzice.

Beruthiel wehikułu czasu niestety nie wynaleziono, więc Twoje marzenie nie może być na razie spełnione...

Gość Beruthiel
A po co mi ten wehikuł? Wystarczy wykupić sobie miejsce w autokarze i pojechać z dobrym biurem podróży do Petersurga, czy tam, gdzie sie chce. Rodzice, bo nic o nich nie wiem. Przeczytałam kilka książek o Piotrze I, i nic nie wiem :( A ja, lubię wszystko wiedzieć. Co mi z tego, że miał dwie żony, z czego z jednej nie był zadowolony, więc ją rzucił, i ożenił się z pokojówką (Martą), której zmienił imię na Katarzyna. Podobno Piotr I miał 2m i 2 cm wzrostu, i jestem ciekawa, jak wyglądali jego rodzice. Czy też byli tacy wysocy? Czy miał rodzeństwo?

Gość [zgłoś do usunięcia]	Beruthi
jedz i nie wracaj zakapiorze

Gość Beruthiel
A Ty, Edelgaście, gdzie chciałbyś pojechać?

"Piotr I był synem cara Rosji Aleksego (1645–1676) i jego drugiej żony Natalii Kiryłowej Naryszkin. Urodził się 30 maja (9 czerwca) 1672 r. o godz. 2.25 po północy, po trwającym blisko trzy doby porodzie. Chrzest Piotra odbył się w dniu 29 czerwca (9 lipca) w uroczystość św. Piotra i Pawła, w cerkwi Św. Aleksego. Obrzędu dokonał patriarcha moskiewski Joachim. Rodzicami chrzestnymi byli: siostra cara Aleksego – Irena oraz najstarszy syn cara, przyszły car Fiodor (miał wówczas 11 lat). Piotr w wieku niecałych czterech lat stracił ojca. Nie wziął udziału w jego pogrzebie. Wkrótce został odebrany spod opieki kobiet i oddany w męskie ręce. Jego opiekunem został bojarzyn Rodion Streszniew wraz z przydanymi mu do pomocy szlachcicem dumskim Tichonem Streszniewem oraz stolnikiem Timofiejewem Juszkowem."

hmmm w wiele miejsc. Ale ja bardziej chciałbym zobaczyć rzeczy, których już nie ma. Np. Świątynię w Jerozolimie, albo Kolosa rodyjskiego.

Gość Beruthiel
Dziękuję bardzo. Z jakiej książki pochodzi ten fragment?

Chciałbym wytropić Ałmasa na kaukazie i się znaleść w miejscu kolizji (meteoru, komety) z 1908 roku na Syberii

Gość Beruthiel
To Tobie jest potrzebny wehikuł czasu, a nie mi. Czyli należysz do osób lubiących zwiedzać, niż do osób, które lubią leżeć plackiem na plaży podczas urlopu?

Gość Beruthiel
Na Syberię można się wybrać, czemu nie? Sama chętnie bym się tam wybrała :)

Ciekawi mnie co tam spadło. Coś o ogromnej sile rażenia, a nie pozostawiło śladów. Co to mogło być?

Gość Beruthiel
Nie rozumiem, jak można tracić cenny czas urlopu nic nie robiąc, czyli placek na plaży, spędzanie urlopu w domu, lub samotny wyjazd w góry i smucenie się, że się samemu wyjechało. Lubisz sam zwiedzać, czy lubisz słuchać przewodnika?

Gość Beruthiel
Mogłybyć to dwa meteory, które po zderzeniu rozpadły się na tak małe części, że wiatr je rozwiał.

Raczej samemu. Z przewodnikiem to takie oklepane, jakieś. Jescze jak jedziesz za granicę, a przewodnik słabo zna język... Takie zwiedzanie to nie przygoda, a kupowanie gotowego produktu (i to wątpliwej jakości), a mi przewodnik akurat za wiele by nie pomógł...

Gość Beruthiel
Przeglądając Twoje topiki można by rzec, że byłbyś dobrym materiałem na przewodnika.

Aaa zapomniałem dodać. Chętnie Persję bym zwiedził (Iran). Chciałbym zobaczyć świątynie zaratusztrian, miejsca, w których żył Zaratustra, zobaczyć święty ogień (płonący od około 2500 lat, rozpalony przez Zaratusztrę).

Gość Beruthiel
Wolisz jeździć na wycieczki sam, czy z kimś?

Gość Beruthiel
Lepiej czujesz się w męskim, czy w babskim towarzystwie? A znasz historię Japonii?

Chyba najlepiej w mieszanym. :D Wiem tylko tyle, że kraj bardzo długo izolowany...

Beruthiel Teorie są dwie. 1) że była to kometa 2) że była to miniaturowa czarna dziura Meteoryt zawsze pozostawiłby odłamki, a tam był śladów brak...

Gość Beruthiel
Dlatego mówię, że silny wiatr mógł to zdmuchnąć :-D Jakim środkiem transportu lubisz podróżować?