Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Weekend w Poznaniu, co warto zwiedzić?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jak w temacie. Co szczególnie polecalibyście do zwiedzenia w Poznaniu? Jedziemy tam na weekend, pierwszy raz, we dwoje (23, 28lata), Gdzie warto zajrzeć? Zaznaczę, że nie należymy do znawców sztuki (aczkolwiek lubimy), rzadko zwiedzamy kościoły. Czy moglibyście coś polecić, bo jak wiadomo w przewodniu nie znajdzie się wszystkich 'perełek':)? Będziemy mieszkali przy Rynku, gdzie warto wstąpić na kolację?

Gość gość
Jak zwiedzać, to Maltę - jeziorko dookoła przejść i skorzystać z jakiejś atrakcji, Cytadelę (wielki park - kiedyś pełniła funkcje obronne), Stary Browar - centrum handlowe - ogromne i chyba najładniejsze w Polsce, a do tego jest tam mnóstwo części związanych bezpośrednio ze sztuką - pokazy filmow na dachu, wystawy itd. Latem jest nad wartą plaża miejska - koncerty, wystawy, wydarzenia. Duże zoo w Poznaniu - nowe, bo jest też drugie, stare. W nowym są fajne obiekty słoniarni, tygrysiarni i dużo chodzenia. Stare - to przyjemny darmowy park - też fajne, ale malutkie. Katedra i cały Ostrów Tumski z przejściem po peiszym moście Rocha - najlepiej wieczorem, bo ładnie podświetlony jest. Palmiarnia, lub ogród botaniczny. Park Sołacki (a przy nim zjeść tartę we francuskim łączniku). Morasko z rezerwatem meteorytów i "wspinaczką" na górę Moraską. Możecie też zwiedzać Zamek Cesarski, forty - chyba fort 5a (nie pamiętam dokłądnie numeru) jest udostępniony dla zwiedzających, ale nie pamiętam (przy ulicy lechickiej). Na bank na terenie Nowego Zoo można zwiedzać fort 3a - bardzo fajne. "w Starym Browarze mieści się dziś jedno z najlepszych w Europie centrum handlowe oraz wyróżniony na arenie międzynarodowej futurystyczny hotel – galeria Blow Up Hall 50 50." Wszystko zależy też od tego kiedy przyjeżdżacie, bo Poznań organizuje sporo cyklicznych imprez.

Gość gość
jak bedziesz przy Starym Rynku to najlepiej z rana zapisać się na konkretną godzinę na pokaz makiety (bo to są seanse - pokazy i trzeba się wcześniej zapisywać ze względu na ilość miejsc na sali). http://www.makieta.poznan.pl/

Gość gość
moim zdaniem latem Poznań - centrum poznania, czyli Stary Rynek - nocami to porażka. Nie ma studentów i zostaje samo dresiarstwo. Może traficie na jakąś fajną imprezę, ale ja latem omijam... Fajna jest też fontanna na Placu Wolności - wybudowana na Euro. Ponoć stadion można też zwiedzać - nie wiem, nie korzystałam. Jak macie kasę i jaja (poczucie humoru) to polecam restaurację Dark Restaurant :D

Gość ta od Poznania
chyba se jaja robisz! :P Poznań fajowy jest! :P Chociaż Dolny Śląsk równie piękny - właśnie wróciłam z gór Stołowych :)

Gość gość
Dziękuję za sugestie, na wszystko przyjdzie pora:) póki co padło na Poznań, jeśli ktos jescze ma ciekawe pomysły to chłonę jak gąbka :)

Gość gość
czytałam, że dużo centr handlowych zabytkowych ;d nawet na stronach o Poznaniu, hmm dziwne

Gość gość
Jeżeli chcecie zwiedzyć dużo miejsc w relatywnie krótkim okresie czasu to dobrym wyborem będzie zatrzymać się w Hotelu Włoskim.

Gość gość
polecam zwiedzac w soboty, jest wstep do sporej ilosci muzeow za free

Gość gość
Stary rynek jest fajny, te kamienice maja klimat. A na obiad polecam przejść się do http://www.monidlo.com.pl/ tez maja klimat i całkiem spoko ceny, a jedzenie jest naprawde pyszne. Teraz w lutym można zjesc cos z kuchni myśliwskiej.

Gość zapracowanamama
Ja uwielbiam stare zoo - może nie jest wielkie, ale bardzo klimatyczne, idealne na popołudniowy spacer z dziećmi. Bedąc w Poznaniu, zwłaszcza w centrum warto od czasu do czasu popatrzeć w górę - na pewno dostrzeżecie architektoniczne perełki. Poznań ma też bardzo rozbudowaną bazę noclegową i piękne hotele w centrum, zaraz przy rynku. Z rodziną zazwyczaj zatrzymujemy się w Hotelu Ikar http://www.hotelewam.pl/621-hotel-ikar-poznan.html ale jest tez masa innych hoteli w centrum

Gość gość
Jak wybieracie się w podróż do Poznania to warto zwiedzić tereny wokół jeziora, pospacerować po rynku, zjeść rogale św. Marcina. Na kolację proponowałabym wstąpić do Galerii Malty (znajduje się obok jeziora) do restauracji Forni Rosii tam podają włoską kuchnię.

Gość jolka89883
Jest mnóstwo miejsc do zwiedzania, ale najczęściej problem z transportem. Ale ja już pomagam go rozwiązać. Wystarczy wejść sobie na stronę http://www.alejade.pl/przewoz-osob-poznan i przeczytać wszystkie szczegóły. Firma zapewnia nam profesjonalny przejazd dobrymi samochodami i z profesjonalnymi kierowcami. Ja uważam, że warto skorzystać.

Gość janinajonik
Szczególnie warto odwiedzić Maltę oraz Stary browar. Dwa bardzo urocze miejsca. Dodatkowo oczywiście koziołki ale to już raczej standard :0 Zajrzyj na http://visitpoznan.info/ tam w dziale "atrakcje turystyczne" znajdziesz wszystko co najlepsze w stolicy Wielkopolski.

Gość szczera opinia

Poznań ma wiele ciekawych miejsc, które trzeba zobaczyć, nie da się tego ogarnąć w weekend 🙂 może dlatego zdecydowałam się tu zamieszkać, spontanicznie, bo taka jestem 🙂 Polecam dewelopera Family House, oferują takie lokalizacje, że wszystkie atrakcje jakie oferuje to miasto są bardzo blisko. Aż się zdziwiłam, że mając tak blisko do centrum, można mieszkać w spokojnej okolicy, przy uroczym lasku i nie wydać majątku! Jeśli kogoś to zainteresowało to gorąco polecam Osiedle Poznańskie 🙂

Chciałabym Was wszystkich ostrzec!

Poznań to miasto, w którym można się zakochać. właśnie tak było ze mną. To miasto czaruje, nie brak w nim atrakcji, a ludziom żyje się dobrze. Nie ukrywam, że jestem szczęśliwa, że już wkrótce tu zamieszkam. Może nie w samym Poznaniu, ale bardzo blisko. Osiedle Poznańskie to świetna inwestycja, takich cen nie ma nigdzie, ale widzę, że nie jestem pierwszą osobą, która o tym wspomina 🙂

Gość gość

co do noclegu to polecam Wam hostelpoznan.pl dobre ceny, czyste pokoje i blisko centrum

Gość Daarrs27

Ostatnio podczas weekendowego wypadu do Poznania, byliśmy z dziewczyną w fajnej kawiarni - Wapiarnia. Jako że korzystamy z epapierosów, lepiej nie mogliśmy trafić. Na miejscu kawka, herbatka i możliwość uzupełnienia naszych tanków pysznymi smakami. Co prawda to nie zabytek, ale miejsce z pewnością warte odwiedzenia.

Gość majka35

Dla tych co lubią aktywnie spędzać czas polecam kajaki wzdłuż Warty 😉 kajakirogalinek.pl