Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Porozmawiajmy o BOGU.

Polecane posty

Gość gość
Zastanawiam sie czy kurczak ktoremu moj dziadek scinal glowe cierpial bardzo i co sobie wtedy myslal. hmmmmm

Gość gość
"gość wyobrazasz sobie zwierzeta bez ukladu nerwowego ? bo ja nie. " tak wyobrazam:) cały czas chodzi o to ze na boga patrzysz przez pryzmat juz stworzonego swiata na danych zasadch biologi, fizyki i chemi a ja caly czas uparcie twierdze ze bog mogł stworzyc swiat lepszym albo nie czynic siebie mianem wszechmocnym i wszechwiedzacym i wszechmilosiernym;) to nie panuje moda na ateizm tylko ludzie sa coraz czesciej dochodza do wlasnie takich wniosków;)

Dawno dawno temu zszedł Pan Bóg na spacer po pustyni i trafił do jakiegoś miasta. Podszedł do mieszkańców i zaproponował - Mam dla was przykazanie - A jakie? - Nie zabijaj. - No coś ty! My Hetyci żyjemy z wojen. Potrafimy tylko wytapiać żelazo i walczyć. Bez zabijania nasz naród zginie. Poszedł Bóg dalej i trafił do następnego miasta. - Mam dla was przykazanie - rzekł do mieszkańców - A jakie? - Nie cudzołóż. - To chyba jakieś żarty. W naszej świątyni są najlepsze ladacznice. Wszystkie nacje przyjeżdżają do nas się zabawić. Bez cudzołóstwa pomrzemy w nędzy. W trzecim mieście Bóg spróbował jeszcze inaczej - Mam dla was przykazanie - nie kradnij. - To jak mamy żyć - nie da się handlować z Syryjczykami nie kradnąc. Nieco przybity Pan Bóg wrócił na pustynie. Jacyś barbarzyńcy paśli tam swoje stada. Zrezygnowany Bóg spytał - Chcecie mieć jakieś przykazania? - A za wiele??? - Za darmo. - A to byśmy z dziesięć wzieli.

Gość gość
rozumiem ze Cie to w ogole nie rusza?Ty uwazasz zwierzeta za podporzadkowane i słuzace Tobie Hitler to samo uważał o zydach ;) ta sama analogia cholrny hipokryto, oklamuj siebie oraz caly swiat dalej ;)

Gość gość
No ale Bog stowrzyl ten swiat na maxa odjechanym i pieknym tylko ludzie go niszcza bo sluchaja szatana. oczywiscie Bog o wszystkim wiedzial, taki jest plan bo bez szatana nie poznalibysmy co to dobro i zło. Oczywiscie mogl stworzyc swiat bez szatana gdzie krolowalo by dobro na wieki wiekow. Nie wiem co lepsze. Ja osobiscie lubie ten swiat i lubie dokonywac codziennych wyborow pomiedzy dobrem i zlem.

Gość gość
jaki hipokryto ? o czym ty do mnie rozmawiasz. A jak jedne zwierzeta zabijaja inne zwierzeta to wg ciebie to jest ok tak ? takie prawa natury ? to ty jestes hipokrytka a nie ja.

Gość gość
A jak zwierzeta zabijaja ludzi to jest ok czy nie ?

Gość dinozaury
,,Biblia wspomina o dinozaurach nie używając słowa „dinozaur”. Zamiast niego użyte jest słowo tanniyn. Słowo tanniyn zostało przetłumaczone na kilka różnych sposobów w różnych tłumaczeniach Biblii; czasem mówi się o „smoku głębiny” a czasem o „wężu”. Najczęściej tłumaczy się je jako „smok”. Tanniyn wydaje się być jakimś gigantycznym gadem. Stworzenia te zostały wspomniane przynajmniej trzydzieści razy w Starym Testamencie; zamieszkiwały one zarówno ląd jak i wodę. Oprócz wspomnianych blisko trzydzieści razy w Starym Testamencie olbrzymich gadów, Pismo Święte wspomina kilka stworzeń, o których niektórzy nauczyciele mówią, że są dinozaurami. Behemoth jest najsilniejszym ze wszystkich Bożych stworzeń, jest olbrzymem, który ogonem zawija jak cedrem(Księga Hioba 40:17). ,,

Gość niewiemjakjest
na dzien obecny stan mojej wiary jest krytyczny. czas pokaze....

Gość gość
chcę wierzyc w Boga ale sami księża chyba nie wierzą bo postępuja odwrotnie niż głoszą

Gość gość
up

Gość gość
Nikt nie chce rozmawiac o Bogu ? wszyscy maja wyebane albo ateisci ? nie moze byc ehhhh

Gość gość
Z logicznego punktu widzenia Bog istnieje.

Gość gość
up

Boża logika: Problem: Co zrobić gdy ktoś sprzeciwił się twojej woli, mimo że chciałeś dla niego dobrze. I teraz cię ignoruje. Odpowiedź: Zapłodnij dziewicę, a następnie zabij syna którego urodzi.

Gość gość
kdyby kazdy stosowałby te 10 przykazani t na ziemi zapanowało by miłość i pokój bo gdy ktos stsuje te przykazania to jemu bg błogsławi i zaczyna mu sie powodzic we wszystkim czego sie dotknie

Gość gość
Bzdura, ja zachorowałam w dniu, w którym poszłam do spowiedzi, na mszę, do komunii i na adorację. Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa, moje przyszłe życie, którego mi i tak niewiele pozostało, jest spieprzone. Nie mogę nawet spełnić dobra, które planowałam. Do d**y z taką sprawiedliwością i taką "miłością". Bóg jest złem i absurdem.

Gość gość
to wina szatana Św. Michał Archanioł: Szatan jest głową i mistrzem wszystkich sabotaży. Ty musisz walczyć, ale nie zniechęcaj się. Z tobą jest Jezus i całe Niebo. Walka jest trudna, ale zwycięstwo będzie wielkie. W poprzednim posłannictwie powiedziałem ci, że od pierwszego buntu, do chwili obecnej walczę ze ZŁEM. Musisz być przygotowany na dni trudne, na niedostatek i ofiary. Bądź pewny, że Ten, Który wszystko może, zaopatrzy wszystkich i każdego. Bracie, żadnej wątpliwości, żadnej obawy i lęku niesłusznego. To są tylko kije wsunięte do kół, by zwolnić, powstrzymać lub przeszkodzić planom bożym. To miejsce dozna obrony i opieki, więc nie bój się niczego.

ja jestem ateistka ale szanuje wierzacych.niech kazdy wierzy w co chce,jego sprawa.natomiast nie rozumiem dlaczego w Polsce wolnosc wyznania lub ateizm jest tylko teoretycznie dozwolony.dlaczego kosciol sie miesza w polityke?dlaczego sa lamane prawa kobiet?dlaczego aborcja jest nielegalna?wiara powinna byc prywatna sprawa kazdego czlowieka a religii w szkole byc nie powinno,dla chetnych-oczywiscie ale w kosciele w godzinach popoludniowych.krzyz tylko w kosciele a nie w instytucjach swieckich.tak wlasnie mysle o bogu.

Gość gość
Mam w d***e walkę. W przeciwieństwie do Hioba, nie będę zabawką Boga i jego kumpla szatana. Zostałam ukarana za to że chciałam jak najlepiej i mam nauczkę, od kościoła i tego wyznania najlepiej trzymać się z daleka.

Gość gość
Pan Bóg nie podlega żadnej dyskusji. Jest On tym co widzisz i czego nie widzisz (Seneka Mł.) Nie próbuj Go pojąć i nie zadawaj pytań "dlaczego", nie naginaj Dekalogu do siebie tylko siebie naginaj do Dekalogu. Przynajmniej próbuj. Długą i ciernistą drogę trzeba pokonać w życiu by dostąpić łaski wiary

Gość gość
bo aborcja jest złem i dlatego kazdy powinien walczyć z złem szatanem

Gość gość
A ja ciągle nie wiem jak to było, Bóg stworzył Adama i Ewę, a skąd wzięła się reszta ludzi.

Gość gość
zauważ ze w języku hebrajskim nie ma takicj imion jak adam czy ewa W języku hebrajskim אדום adom oznacza czerwony, od koloru ziemi z której Adam był ulepiony słowo adam oznacza „człowiek”czyli Bóg stworzył człowieka Ewa-oznacza 'dająca życie

Gość gość
No dobra i o dalej. Przecież tak się uczy dzieci w szkole, że pierwszymi ludźmi na świecie byli właśnie Adam i Ewa. A skąd się wzięła reszta ludzi.

Gość gość
znize sie do twoje jego poziomu inteligencji Bóg od razu stworzył iluś tam ludzi zwanymi człowiekami

Gość gość
Ale jesteś inteligent, na religię chodziłam sumiennie przez wiele lat i jak padało takie pytanie to ksiądz zawsze zmieniał temat. A pytanie jest proste. Nigdy nie słyszałam, żeby Bóg stworzył jakąś tam grupę ludzi, tylko Adama i Ewę, którzy byli w raju itd.