Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Porozmawiajmy o BOGU.

Polecane posty

Gość gość
bog to wymysl koscila dla ciemnego ludu aby czarni mogli sie bogacic

Gość gość
Księga Rodzaju przekazała dwa opisy stworzenia pierwszych ludzi. Według młodszej tradycji szóstego dnia Bóg stworzył rośliny, zwierzęta, a następnie na swój obraz - mężczyznę i kobietę. Pobłogosławił im, mówiąc Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną: abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszelkim zwierzęciem naziemnym. Według starszej tradycji ulepił z prochu człowieka (mężczyznę) i osadził go w ogrodzie w Eden, aby go uprawiał i doglądał. Zabronił mu jedynie spożywania owocu z Drzewa Poznania Dobra i Zła. Mężczyzna nadał nazwę wszystkim zwierzętom stworzonym przez Boga. Później Bóg zesłał na mężczyznę mocny sen, wyjął jedno z jego żeber, a miejsce to zapełnił ciałem. Po czym Bóg z żebra, które wyjął z mężczyzny, zbudował niewiastę. Po hebrajsku słowu "żebro", odpowiada też słowo życie, co sugeruje błąd w tłumaczeniu Biblii. Upadek pierwszych ludzi Ewa, skuszona przez węża, zdecydowała się zerwać i skosztować owoc z drzewa poznania dobra i zła, a następnie podała go Adamowi. Wtedy obydwoje uświadomili sobie, że są nadzy, więc spletli gałązki figowe, z których zrobili sobie przepaski. Bóg Jahwe, gdy powiedzieli mu o swoim czynie, najpierw przeklął węża, dodając Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę. Co do kobiety postanowił: Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą. Wobec Adama, reprezentującego przyszłą ludzkość, Bóg postanowił: W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz '(Rdz 3,17-19). Przez ten czyn obarczyli całą ludzkość grzechem pierworodnym. Potomstwo Adama i Ewy Synami Adama i Ewy byli Kain i Abel. Gdy Abel został zabity przez Kaina, Adam i Ewa doczekali się trzeciego syna - Seta. Po urodzeniu Seta Adam miał synów oraz córki brak jednak o nich konkretnych informacji w relacjach biblijnych. Adam według Biblii żył 930 lat (Rdz 5,5). Więc z kim rozmnażały się dzieci Adama i Ewy - same ze sobą. Proste pytanie.

Gość gość
No i gdzie jest ten mądrala - Boży inteligent. Porozmawiajmy. Uciekniesz od odpowiedzi jak ten ksiądz na religii.

Gość gość
Tego się spodziewałam, po rozmowie o Bogu. Jak trudne pytanie to woda w usta.

Gość gość
cały czas nie siedze na kafeterii a pozatym ksiadz ma tyllko jedno zadanie odprawic msze spowiedź i udzielić sakramenty i tylko tego uczą w seminarium nie kturzy ida dalej i studiują teologie lub prawo kościelne albo trafiłas na takiego co nic nie umiał albo nie miał czasu

Gość gość
Więc z kim rozmnażały się dzieci Adama i Ewy - same ze sobą. Proste pytanie. z innymi ludźmi adam-człowiek -człowiek (łac. Homo) – rodzaj ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych (Hominidae) czyli stworzył gatunek ludzi wiec stworzył więcej ludzi Adam i ewa to początek rodu ludzkiego przecież biblia opisuje tylko historie pojedynczych ludzi i to tylko ludzi z rodu Dawida lub kturych wybrał bóg by to opisać a co to by było by biblia opisywała wszystkich ludzi którzy zyli od początku do apostołów

Gość gość
wierze w Boga i staram się postępować zgodnie z sumieniem ale nie uznaje KK dlatego iż Kościół to ludzie a nie budynek i pieniądze Dla mnie dziś KK wygląda jak scena z Biblii gdy Mojżesz poszedł po 10 przykazań co wierni ludzie Bogu zrobili - zrobili bożka ze złota. To mi dzis KK przypomina

Gość Herr Pietia Goras
Nietzsche stwierdził, że Bóg umarł, więc o czym wy gadacie?

Gość gość
„Nietzsche umarł”. Podpisano: „Bóg”.

Gość elsiee
podobno Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo. I ja w to wierzyłam, skoro przez lata wbijano mi to w głowę. Ale myślę. I uważam że - to ludzie stworzyli sobie Boga na swoje podobieństwo - okrutnego i mściwego. Po prostu. Teorie o dobrym i miłosiernym Bogu nijak się mają do świata w całej jego historii pełnego bestialstwa, przemocy i wyzysku.

Gość facet taki.....
nie wierze w boga boga nie ma

Gość elsiee
powiem więcej - Bogów dawno temu wymyśli spryciarze celem zmuszenia ludzi do posłuszeństwa. Zwróćcie uwagę - kościół oficjalny ZAWSZE żyje w ścisłej symbiozie w rządzącymi. Kler głosił hasło - "każda władza od Boga pochodzi". Do czasu gdy do władzy doszły ideologie totalitarne zwalczające kler - tzn. komuniści, naziści. Kler załatwia rządzącym posłuch - za to ma forsę, przywileje. Pierze mózgi pospólstwu od najmłodszych lat strasząc piekłem. Sam nie bardzo przestrzega głoszonych przez siebie prawa. cZY KŁAMIĘ?

Gość gość
Sam nie bardzo przestrzega głoszonych przez siebie prawa. cZY KŁAMIĘ? tak kłamiesz gdyby nie przestrzegał to nie byłby bogaty bo tylko kto przestrzega przykazań temu bóg błogosławi i powadzi sie w wszystkim co się dotknie np radio maryja trwam kościoły zydzi to samo przestrzegają prawa i sa bogaci

Gość gość
od 53 minuty jest pokazane jak ujawnił sie demon ze 4 osoby musza trzymać a tutaj troche naukowohttp://www.wiara.us/

Gość gość
Bog jest i zycie po smierci takze istnieje. Kto tak nie mysli ten głupiec.

Gość gość
taty sraty jakoś biedota nie opływa w dostatki klepiąc pacierze i dając na tacę. Opływają w dostatki, ci którzy z tej tacy - BIORĄ:D

Gość elsiee
dodam - "życie po śmierci istnieje". Rozumiem, że byłeś, sprawdziłeś i wróciłeś :D)))))

Polecam książkę "Chata" P.Young. Tam można znaleźć odpowiedź na wiele pytań, szczególnie na tak popularne pytanie..dlaczego Bóg pozwala na tyle zła i cierpienia na ziemi.

Gość gość
jakoś biedota nie opływa w dostatki klepiąc pacierze i dając na tacę a znasz takich bo ja nie a bóg błogosławi tym co przestrzegają jego prawa a nie tym co klepie pacierze

wierzący mogą szukać nadziei w Bogu kiedy w ich życiu stanie się coś złego, mogą się łudzić - mi niestety jak ktoś kiedyś powie że mam raka zdam się tylko na lekarzy jak oni nie pomogą to się podda, a wy będziecie się jeszcze mogli łudzić że bóg wam pomoże

Gość Wierzaca
Wierze w Boga , kocham go i ufam mu ale Nie wierze w ksiezy ani w koscol. W bibli mamy 10 przykazan Bozych i 7 przykazan milosci. Koscol sam wymyslil wiele przykazan. Ksieza nie sa oddani Bogu.Wlasnie przez to ze ksieza nie sa oddani Bogu, coraz czesciej slyszy sie ze gwalca, molestuja, chodza na dziwki , zakladaja rodziny ludzie przestali wierzyc w Boga. Kazdy zapomina ze Bog dal kazdemu czlowiekowi wolna wole i kazdy czlowiek podaza swoja droga. Mala liczba ksiezy jest z powolania, ale sam Bog istnieje. Sama osobiscie nie lubie codzic do kosciola i wysluchiwac lub spowiadac sie ksiedzu ale po mszy zajde czasami aby ukleknac i pomodlic sie samej w ciszy. Ksieza ani kosciol nie moze zmienic mojego zdania o Bogu. Bog stworzyl swiat dobrym i kolorowym, ludzie niszcza swiat. Po co bomby, po co pragnienia wladac swiatem? Po co zazdrosc i zawisc? nie rozumiem.

Gość Haneczkaaaa
Energia Nas stworzyła, Energią jest cały świat, Energią jesteśmy My, My nigdy nie przestaniemy być Energią, Energią był od zawsze Bóg, Bóg jest energią i nią nigdy nie być nie przestanie. Materia i Duch to tylko postacie pod którą Energia istnieje. Co Ci mamy więcej powiedzieć ?

Gość Haneczkaaaa
Jeszcze możemy powiedzieć że duch i materia są uporządkowane w tak doskonały i przemyślany sposób że muszą być w jakimś miejscu zapisane lub ktoś zapamiętane. Gdzie znajduje się to miejsce " wszelkiej mądrości" w którym przechowywana jest wiedza o rzeczywistości ? Kto ją przechowuje i kto nią przed nami ukrył ?