Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fryzajda

jak w Anglii wygląda opieka nad osobami starszymi?

Polecane posty

Gość fryzajda

czy rodziny oddają ich do domów opieki , czy też opiekują się nimi w domu?

Gość gość
raczej oddaja do domow starcow, tylko ze w zwiazku z cieciami w UK, coraz wiecej domow starcow jest zamikanych i rodziny beda zmuszane brac je do siebie... Ciecie, wszedzie ciecia budzetowe, bo bankierzy, politycy i urzedasy z UE musieli sie nachapac...

Gość gość
niezupełnie zgodzę sie z powyższa wypowiedzią. staruszkowie wciaż najczęściej trafiają do domów opieki (te które są zamykane zazwyczaj nie spełniają standardów) ale social services wspiera tych którzy chcą zostac w domach zapewniając tzw home care czyli opiekunów ktorzy wpadają np 2 razy dziennie aby im pomóc

Gość ratownik medyczny
Witam uczestników forum. Ukończyłem w tym roku ratownictwo medyczne (licencjat), pracy tu nikt nie oferuje, mam długi i obniża mi się poczucie wartości, więc zdesperowany myślę o wyjeździe. Prosiłbym osoby, które mają wiedzę i chciałyby się nią podzielić o opinię n/t następującej oferty pracy w Londynie. Praca polega na opiekowaniu się osobami starszymi w ich miejscu zamieszkania. Trzeba do nich dojeżdżać samochodem. Jak rozumiem z prospektu - 35 pensów za godzinę użytkowania samochodu oraz koszty paliwa są później przez pracodawcę zwracane. („There is a cost for using these cars of 35 pence per hour. Drivers of these cars will have to cover their own fuel expenses and basic maintenance of the vehicles. We cover the cost of the car, insurance; tax and servicing”) Praca jest w jakichś zadziwiających godzinach – od 7ej rano do 22ej ale za to „with several breaks during the day” i trwa od pięciu i pół do sześciu dni w tygodniu. Ma to dać zarobki brutto 300-400 funtów tygodniowo. Firma oferuje też pokój jednoosobowy za 75-90 funtów tygodniowo i oferuje wpłatę kaucji, którą potem będzie potrącać z pensji. Inne wydatki są mniej lub bardziej oczywiste (sprawdzenie nie-karalności, sprawdzenie biegłości w jeździe lewą stroną etc.) ale zastanawia mnie ta stawka – nawet nie biorąc pod uwagę że to przecież Londyn – to za 12 ? godzin dziennie to chyba skrajnie najniższa stawka w UK? Proszę was o opinie.