Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Domcia9532

CELIAKIA uczulenie na gluten przyczyną poronienia!!! Zbadajcie się kobiety!

Polecane posty

Gość Domcia9532

Ja już wiem a Ty??? Mam 30 lat i dopiero teraz się dowiedziałam, że gluten zawarty w chlebie czy mące zabija mnie od wewnątrz. Dopiero odkrywam miejsca w moim mieście w których kupię świeże pieczywo bez glutenu, widzę olbrzymi asortyment jedzenia dla takich jak ja, a który smakuje normalnie(jedynie cena jest 2-3 razy większa od zwykłego produktu). Celiakia zaatakowała mnie 2 miesiące temu tak nagle, jednak wcześniej była pod postacią utajoną (zachorowałam na tarczycę i bielactwo). Właśnie odkrywam nową jakoś życia, bez ciągłego zmęczenia, nerwów, depresyjnych nastrojów itp., odkrywam na nowo, że życie jest piękne, że ludzie mnie nie denerwują, że nie jestem już perfekcyjną panią domu i jestem wyluzowana. Co jest niesamowite, moje plamy bielacze a spowodowane celiakią pokrywają się brązowymi kropkami za każdym razem gdy wracam z plaży, odkryłam opalanie natryskowe które rozbudziło we mnie kobiecość i sexapil. Zbadajcie się, wystarczy jedno pobranie krwi, a badanie serologiczne i genetyczne powie wam, czy to gluten powoduje wasze problemy albo jakaś inna alergia lub nietolerancja pokarmowa - testy (na katalazę, laktozę, ryby, soję itp. taka błaha rzecz a jak niszczy zdrowie, płodność lub emocje). Żaden lekarz z NFZ nie wyśle was na takie badania, bo nie mogą, one są płatne, u nas takie badanie na celiakię kosztuje 120 zł serologiczne (wynik po 7 dniach) i 400 zł genetyczne lub zróbcie biopsję jeżeli coś podejrzewacie. Ja już wiem a Ty???

Gość gość
zbadaj głowę bo gadasz jak nawiedzony marketingowiec z mlm:O

Gość gość
Czego się czepiasz biednej dziewczyny złamasie?

Gość kjnlknlknklmlkmnlknljkn
a po co mamy sie badac wszystkie? ja nie mam żadnych problemów ze zdrowiem... Poronilam fakt, ale napewno nie mam celiakii

Gość gość
Celiakia, bielactwo, chora tarczyca to wszystko jest wynikiem dużego zatoksycznienia organizmu, z którym organizm sobie nie radził wywołując co nowe choróbska. Powinno się dbać o to co się je i jaki tryb życia prowadzi cały czas, to nie będzie takich problemów z utrzymaniem ciąży.

Gość gość
Oświeciłaś mnie, dziękuję :)

Gość gość
gość zbadaj głowę bo gadasz jak nawiedzony marketingowiec z mlmpechowiec.gif xxx Celiakia to poważna choroba, jaj sobie nie robi. Każdy kto ma wystający napęczniały brzuch od jedzenia chleba i makaronów już może być wrażliwy na gluten. nawet jak nie ma celiakii. Gluten to przyczyna wielu chorób dzisiejszego człowieka (dermatozy, chore jelita, nerwice).

Gość gość
W sumie nic mi nie dolegało, czasami miałam bóle brzucha, przelewanie w brzuchu, byłam często zmęczona, ospała, nie mogłam się skupić (ale to chyba każdy z nas coś takiego ma). Wielu lekarzy twierdziło, że nic mi nie jest, że może to być Zespół Jelita Drażliwego (czyli objawy powiązane z nerwami, stresem, szybkim życiem w pośpiechu). Niestety - prawda okazała się zupełnie inna. Zrobiłam badania - wyniki nie dały mi złudzeń. CELIAKIA! Odstawiłam gluten z dnia na dzień. Jestem zupełnie innym człowiekiem - pozytywnie nastawionym do życia! Brzuch mi się zmniejszył po tygodniu! Schudłam i wyglądam o niebo lepiej. Nigdy nie wezmę już do ust niczego z glutenem!!

Gość gość
Celiakia na pewno nie jest przyczyną poronienia. Ja też ją mam i ur zdrowie duże dziecko.

Gość gość
Objawow celiakii nie przeoczysz. Bruch tak boli od niewielkiej ilosci glutenu,ze to tylko potwierdzenia potrzebuje w testach,a nie zdrowy czlowiek diagnostyki.

Gość gość
Celiakia zatrzymała mi miesiączkę, nie mogłam przytyć, nie miałam ochoty na sex. Gdy zrobiłam badania, udało mi się przytyć 8 kg/1 miesiąc, ważę 52 kg i czuję się bosko, a męża ganiam po domu :)

Witam wszystkich. Mnie celiakię wykryto 3 lata temu (mam 29lat) i poroniłam w efekcie zjedzenia ciasta z niewielką ilością glutenu, więc nie opowiadajcie, że nie ma znaczenia. Po przejściu na dietę (a miałam problemy z przytyciem, moje BMI było na granicy prawidłowej wagi i niedowagi) przytyłam 10kg! Cieszę się niesamowicie i jeśli ktoś mnie kąśliwie informuje, że na tym to będę ważyła, ze hooho, to jest dla mnie komplement. Celiakia może też nie dawać żadnych objawów - jest jej wersja bezobjawowa.

Gość Maggdda999
Dieta,to podstawa w leczeniu,przecież w jelitach cały czas toczy się stan zapalny,który może po latach wywołać raka,dlatego tak wazna jest dieta po to by wyciszyć ten stan w jelitach.Bardzo ciekawe przepisy na dania bezglutenowe znalazłem na tej stronie.Łatwe do wykonania i tanie. https://www.facebook.com/neuryt

Gość gość
Przyczyną poronienia bardzo często jest też celiakia - bo przez nie wchłanianie substancji odzywczych nie dostarczamy witamin i mineralow wiec tez sie oslabiamy, a celiakia to pdostepna bestia, bo daje rozne objawy i jesli mamy "pecha" i objawia sie nietypowo, tak jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=eb3IbsYKFXw to lekarz moze4 to zbagatelizować

Gość gość
celiakia przez to, że powoduje niedobory składników odzywczych w tym żelaza, kwasu foliowego i wit B skutkuje poronieniami . Dlatego, jeśli poronilas i do tego masz inne objawy celiakii powinnaś wykonać test dna na celiakie https://www.youtube.com/watch?v=eb3IbsYKFXw

Gość gość
"Przebadajcie się" napiszesz, a bo myślisz że to takie proste. W 2007 roku zgłosiłam się do gastrologa który nota bene był ordynatorem oddziału gastrologii w miejscowym szpitalu to stwierdził że celiakia w wieku dorosłym nie istnieje. Ja jednak nie odpuszczałam więc powiedział że zrobi mi w takim razie gastroskopie. Gastroskopie mi zrobił ale w czasie badania na moje pytanie okazało się że żadnej biopsji jelita cienkiego mi nie zamierza zrobić i sie na mnie wydarł że niby chce być mądrzejsza od lekarza, a ja tylko chciałam żeby mnie pod tym kątem zdiagnozowali i tyle. W tym roku zdecydowałam się na kolonoskopie prywatną. Dzwonie do rejestracji i pytam jakie badanie pozwoli wykryć celiakie. Babka mówi gastro lub kolonoskopia. To myśle sobie biegunki mam niech mi zajrzą co tam sie dzieje. Zapisałam sie na kolonoskopie. Wybuliłam 350 zł. Na prośbe by mnie zdiagnozować pod kątem celiakii jak już leżałam na leżance lekarz mnie poinformował że on wycinka mi nie pobierze bo oni sie nie zapuszczają tak daleko :O I co ja mam do ciężkiego piernika zrobić ? Ile jeszcze mam sie bezsensownie przemęczyć z badaniami ile kasy bezsensownie wydać zanim ktoś mnie raczy zdiagnozować ?

Gość gość
Wystarczy zrobić teksty z krwi za 140 zł np. w Diagnostyce i po 3 tygodniach będzie bardzo wiarygodny wynik, albo w najbliższym labolatorium. Nie należy przechodzić na dietę prze zrobieniem badania, czyli np. jutro idziesz oddać krew na badaniach w dwóch labolatoriach a po kupujesz produkty bezglutenowe lub naturalne np. na obiad zaczynasz jeść ryż / ziemniaki, warzywa, kurczaka bez panierki, unikaj też mleka z laktozą, kupuj bezlaktozowe, jajek np. w jajecznicy (dieta niskobiałkowa) Organizm oczyszcza się 3 tygodnie, więc przez ten czas będziesz jeszcze miała biegunki, bo odrosną kosmki jelitowe, a potem wszystko będzie już ok. Brzuch stanie się płaski, wyniki podskoczą same w górę (nie ma sensu łykanie chemii tj tabletek) i będziesz innym człowiekiem :)

Gość gość
Można zrobić badanie genetyczne jeśli ktoś jest już na diecie bezglutenowej - takie badanie jest wtedy w 100% pewne. Jeśli nie masz genów odpowiedzialnych za celiakię to na pewno nie masz celiakii. Badania przeciwciał wcale nie są tanie. Poprzedniczka pisze o tym, żeby zrobić w dwóch laboratoriach. Ja wydałam na jeden zestaw badań na celiakię 250 zł a i tak finalnie robiłam test genetyczny bo miałam wątpliwości. Na szczęście ja celiakii nie mam.

Gość gość
Do zdiagnozowania celiakii potrzebne są i badania z krwi i badania pobrania wycinka jelita. Te badania się nawzajem uzupełniają, a nie zastępują. Mogą być przewciała we krwi a wynik biopsji nie wykaże braku kosmków, a może nie być przeciwciał w wynikach z badania krwi a będzie brak kosmków jelitowych

Gość gość
Ile trzeba bulić za te badania genetyczne?