Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Julita0407

Obliczanie daty porodu ????

Polecane posty

Witam. Mam problem ponieważ nie pamietam daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki... :( i nie wiem czy data porodu jest prawidłowa.. Termin jest na sierpień ale nie jestem pewna co do dnia.. Czy znacie jakieś sposoby obliczania daty porodu bez podawania dnia pierwszego dnia ostatniej miesiączki? Pomóżcie

Gość gość
Zostaje data wyznaczona przez usg do 12tc. Jest to nawet dokladniejsze i bardziej miarodajne niz data z om

Gość gość
to musze poczekac na wizyte :)

Gość gość
Termin czego masz na sierpień?

W temacie jest przecież napisane... Po za tym opisałam moja sytuacje wiec nie wiem skad to pytanie...

Gość gość
Data porodu nie jest wyrocznią, to tylko orientacyjna średnia w okolicy jakiego dnia może wystąpić, bo każdy płód rozwija się w swoim tempie i jeden potrzebuje tylko 39 tygodni, a drugi 40 i 3 dni.

chodzi o to ze np; termin mam na 10 sierpnia i jesli w ciągu tyg nie urodze to zrobią cesarke.. moze i nie potrzebnie... byłabym spokojniejsza gdybym wiedziała .

Gość gość
Zapytałam bo bez sensu napisałaś. Termin masz już dawno ustalony. Na takim etapie ciaży nie bierze się po uwagę dat porodu wychodzących z usg. Trzeba się trzymać tego co było ustalone wg pierwszych usg. Nic więcej nie można obliczyć jeśli nie pamiętasz daty ost. okresu.

Gość gość
Dlatego ja mówiłam że termin mam tydzień później niż wychodzi w obliczeniach, żeby mi na siłę dziecka nie wyciągali, jak nie ma potrzeby. Są społeczności gdzie norma to 42 tygodnie i nikt tam cesarek po 39 nie robi. Lekarze mają swoje procedury i one ich bardziej zobowiątzją niż obce dziecko, taka prawda. Nawet jak masz termin na 10, a nic złego się nie dzieje, nie musisz się gadzić na ten termin. Nie wiem jaką masz sytuację, czy będziesz miała cc ze wskazaniem czy tylko dlatego że po terminie?