Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość California poppy

Czy to anoreksja ?

Polecane posty

Gość California poppy

Gdy przeżywam jakiś stres, mogę totalnie nic nie jeść przez 2-3 dni. Chudnę w szybkim tempie. To nie tak, że się odchudzam. Po prostu w dużym stresie jest mi niedobrze i nie jestem w stanie nic przełknąć. Czy sam fakt niejedzenia i niskiej masy ciała sprawia, że jestem anorektyczką ? Bo niektórzy ludzie czasem mi to mówią

Gość gość
ja tez tak mam:) im większy stres tym mniejszy apetyt.Jedni podczas stresu ,,obżerają " sie ,inni nie mogą nic przełknąć...

Gość California poppy
A powiedz, czy nie jesz wtedy przez kilka dni? Bo jak niedawno przyznałam się znajomym, że ostatnią rzecz zjadłam przed trzema dniami, to stwierdzili, że to jest nienormalne, że trzeba jeść

Gość ja wiem!
Nie martw sie, to nie anoreksja. Anorekssje mialabys wtedy gdybys zaczela miec obsesje na punkcie niejedzenia. Liczyla kalorie, obsesyjne cwiczyla, albo miala obsesje nad wlasnym wygladem, strach przed przytyciem, nakladala sobie male porcje i jadla z poczuciem winy

Gość gość
Anoreksja może być też nietypowa. Może wiązać się z brakami z dzieciństwa, z lękiem przed dorosłością, kobiecością lub być też formą karania się. Coś o tym wiem.... Może masz nerwicę, depresję? Może bierz coś na uspokojenie

Gość gość
To nie anoreksja - zwykła reakcja na stres co drugi człowiek tak ma. Przez duży wyrzut noradrenaliny przez mózg..zostają zaburzony receptory odpowiadające za łaknienie/apetyt. Wraz z obniżeniem poziomu stresu apetyt wraca. Radzie w duzy stresie jesc to co się najbardziej lubi.. i dostarczać glukozę i elektrolity. Można pic wodę z cukrem. Glukoza jest najważniejsza. no i trzeba podchodzić do siebie łaskawie ze zrozumieniem i akceptacją.