Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natlka22

Cukrzyca ciążowa

Polecane posty

Gość natlka22

Hej :) Mam pytanko... Czy przy cukrzycy ciążowej będąc na diecie regulującej poziom cukru można pić herbatę obniżającą poziom cukru? Czy to nie zaszkodzi ?

Gość Kaatarzynkaaaaaaaa
Też bym chciała znać odpowiedź na to pytanie bo u mmnie też wykryto cukrzycę ciążową.

Gość gość
ja będąc w ciazy bym takiej herbaty nie piła. Tez mam cc ale stosuje normalnie dietę, nie słodze nic...ale czasem zjem loda albo drożdzówkę. Jeżeli badasz się glukometrem i poziom cukru jets ok to po co Ci takie herbatki? zresztą lepieju zapytać się diabetologa bo w końcu jesteś w ciąży

Gość natlka22
Jestem już w 36 tc, a cukier mam dobry na czczo i po obiedzie stosując dietę. Niestety po sniadaniu i kolacji jest nadal wysoki ,a bardzo pilnuje się diety i nie jem ani nie piję nic słodkiego chodzę też na spacery . Miałam nadzieję ,że herbatka po śniadaniu i kolacji coś pomoże.

Gość gość
a co jesz na śniadanie i kolacje , że masz taki wysoki cukier?

Gość natlka22
To co kazał mi diabetolog chleb żytni razowy kazał mi jeść 3 kromki na śniadanie i 3 kromki na kolację na to pomidor, ogórek, cebula ,wędlina. 3/5 szklanki jogurtu naturalnego 0% bez cukru i tłuszczu i pół brzoskwini . Raz mam po takim śniadaniu i takiej kolacji cukier w normie ,a innym razem jest wysoki ...

Gość minipizza
właśnie po śniadaniu i kolacji mam to samo a winne jest PIECZYWO!!! chleby "razowe" w piekarniach są oszukane. ja przez 2 tygodnie wypróbowałam wszystko co możliwe, niby grahamy, żytnie i razowe i ciągle to samo. zaczęłam kupować jeden chlebek który bardzo dobrze działa, ale jest to chleb dla cukrzyków, więc nie wiem czy można go tak wsuwać, poza tym cena, maleńki chlebek ponad 6 zł. dziś po kolejnej próbie z kolejnym razowym miałam wynik ponad 150 :/ załamka. na szczęście mam maszynę do pieczenia chleba i dziś zaczynam piec.

Gość gość
a spróbuj bez jogurtu. Mleko, jogurty itp bardzo często podwyższają poziom cukru. Brzoskwinii tez nie jedz codziennie. I jest taki fjany chleb zytni pakowany hermetycznie czy jak to sie tam zwie. Troche drogi bo 7 kromek kosztuje prawie 4 zl, ale cukru nie podnosi, bo jest tam tylko troche mąki, soki i rozdrobnione ziarna.

Gość gość
a ten chleb kupuje w sklepach "eko" ale widziałąm tez w biedronce. A nieodpowiednie pieczywo i produkty mleczne bardzo podnosza cukier

Gość gość
No to może ja się wypowiem , Jestem w 32tc. choruje na cukrzyce INSULINOZALEŻNĄ nie CIĄŻOWĄ cukry przez początek ciąży miałam wręcz idealne jak u zdrowego człowieka,z biegiem czasu jak mała rosła i przybierała na wadze (dodam, że prawidłowo pomimo coraz wyższych cukrów) cukry skakały . Z dnia na dzień było coraz gorzej, lekarze nie widzieli co się dzieje . W zeszłym tygodniu powaliłam wszystkich rano na czczo cukier 98 mg/dL idealnie . zjedzony lekki obiad (taki jak zawsze) spacer, mierzymy cukier 2godz po posiłku a tu ponad 500 mg/dL !!! robię korekte a cukier zamiast w dół to w górę. no więc juz nie wiem co mam robic zaryczana no bo jeśli zaszkodze dziecku jedziemy do szpitala . W szpitalu przeleżałam 6dni i co się okazało ? Że mała ułożyła sie wygodnie na trzustce i blokowała wydobywanie się mojej naturalnej insuliny... a jak sie przesuneła to cukier był znowu za niski... ;) Teraz dojde do herbatki . Jeżeli cukier masz za wysoki to uwierz ona napewno ci nie zaszkodzi (wiem, bo sama piję) a naprawde teraz moja malutka tak namieszała ze czasem wypijam 2-3 dziennie i jest wszytsko wporzadku i ze mna i z dzieckiem . Pamietaj tylko, że ZA NISKI CUKIER JEST GORSZY OD ZA WYSOKIEGO może nie dla ciebie ale w 100% dla dziecka .

Gość natlka22
właśnie czytałam ,że czasami wystarczy zmienić chleb na wase. Chyba kupię taki chleb i może będzie lepiej :)

Gość gość
produkty mleczne wcale nie podnoszą bardzo cukru... Jest w nich cukier mleczny czyli laktoza a laktoza ma to do siebie że wydziela się powoli, nie systematycznie dlatego nie powinno się codziennie jeść produktów mlecznych ! tak samo jak codziennie nie jedz tego samego owocu ! zmień np. na jabłko Broń boże nie jedz winogron ani bananów

Gość gość
.

Gość gość
A czy Ty jesz codziennie to samo ?

Gość AjaBaja
hej, też mam cukrzycę i też najgorzej jest po śniadaniu. Dietetyczka doradziła mi aby na śniadanie najpierw zjeść warzywa (bo zawierają błonnik), i dopiero jak się najem tych warzyw to zjeść 2 kromki żytniego chleba z wędliną i z sałatą. I to pomaga - cukry od razu w dół po śniadaniu. Ja zjadam najpierw całego ogórka zielonego (powoli) a za chwilę kanapki. Potem spacer i po godzinie cukier dużo poniżej 120. Chodzi o to, że błonnik spowalnia wchłanianie więc cukier g***townie nie skacze. Najlepiej każdy posiłek zacząć od warzyw.

Gość natlka 22
Nie. Ale jogurty codziennie może dlatego mam taki cukier. Banany i winogrona odstawiłam już dawno :)

Gość natlka 22
brzoskwinię wymieniam na maliny jabłko i porzeczki ale jogurt naturalny piję zawsze 3/5 szklanki

Gość gość
herbatki bym nie pila, ja np, moglam tylko jedna kromke razowca a pozniej zmienilam na wase i bylo ok, po chlebie cukier skakal

Gość natlka 22
A chleb wasa który : żytni , 7 zbóż czy jaki ?

najlepiej zytnia wasa, ja codziennie jem produkty mleczne (jogurt, kefir, maslanka) i mam cukry ok tak samo z owocami bardzo czesto przez kilka dni jem te same owoce...nic to nie zmienia. Prawda jest taka ze u kazdej z nas co innego podnosi cukier trzeba poprostu sprawdzac i dojsc do tego co mozna a co nie. Juz drugi raz to przerabiam wiec jest mi troche latwiej bo mniej wiecej wiem co mozna :)

Gość natlka 22
żytnia wasa też ma coś pszennego czy to nie podniesie cukru ?

aaa co do herbatki dla diabetykow to ja sobie odpuscilam nie pijam w ciazy ziol oprocz miety i melisy :) zreszta ja generalnie pijam malo herbaty za to pije duuuuuzo wody to tez pomaga w unormowaniu poziomu cukru ja wypijam od 2 - 3 litrow dziennie wody i wszystko gra :)

spokojnie wasa napewno nie podniesie Ci cukruja zjadan 4 kromki wasy na raz i jeszcze nie mialam po tym cukru ponad norme

Gość natlka 22
Sprawdzę dziś na kolację :) Jak będę miała w normie to zostanę przy wasa:)

Gość gość
ja własnie w wątku dla mam cukrzycowych czytałam, że dużo dziewczyn pisąło o ty, że włąśnie produkty mleczne nawet w malutkich ilościach bardzo podnosiły im cukier.

mleko podnosi to fakt ale kefir czy maslanka i jogurt naturalny przynajmniej w moim przypadku ok

Gość natlka 22
Mi nawet diabetolog powiedział ,że mleko podnosi cukier ale o jogurtach ,że mogę niby codziennie. Zmienię chleb na wasa ,a jak nie pomoże to odstawie na jakiś czas jogurt. A ile posiłków dziennie musicie jeść ?

Gość minipizza
a jaka jest minimalna norma? ja mam często po obiadach 85-95, czuję się dobrze, ale nie wiem czy te 85 to nie za mało.

nie powinno spasc ponizej 50 podobno wtedy mozg dziecka przestaje pracowac ja jesli mam taki cukier po obiedzie a dosc czesto sie to zdaza to dojadam