Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gość na weselu - jak to jest?

Polecane posty

Gość gość

Witam, W tym roku po raz pierwszy będę na weselu, a raczej na dwóch weselach moich bliskich koleżanek. Wcześniej jakoś nikomu nie spieszyło się przed ołtarz dlatego nie mam doświadczenia, a nurtuje mnie parę pytań: - czy jak para młoda wychodzi z kościoła to składa im się życzenia? Czy robią to wszyscy goście? - czy to wtedy daje się prezenty? Na czyje ręce składa się koperty a na czyje kwiaty lub też zamienniki wg życzenia młodej pary? - czy po przyjeździe na salę weselną jest jeszcze jakaś oficjalna część typu życzenia itd? Proszę odpowiedzcie bo nie wiem czy mam brać wszystko do koscioła i w ogóle w sumie nie wiem co mam robić :)

Gość gość
nikt?

Gość gość
z tymi prezentami pod kosciolem to zalezy w jakiej czesci polski bedziesz. np. u mnie wielkopolska a bynajmniej moja miescina- prezenty na sali, zyczenia pod kosciolem tylko i wylacznie ludzie zawiadomieni ktorzy na sale nie jadą. i wlasnie po przyjezdzie na sale, daje sie prezenty sklada sie zyczenia, pije sie szampana i jest wielkie " sto lat, sto lat.." ;)

Gość gość
aha, slub brałam w maju tego roku. w moje rece szło wszystko.. i kwiaty i koperty.. i winko tez. ;) chociaz mi glownie kwiatek/wino ( bo zyczylismy sobie zamiast kwiatow jakis alkohol) a mezowi koperty... ;)

Gość gość
Hej, dzięki za odpowiedź. Wesela będą w Bydgoszczy. A czy jest jakaś różnica czy to ja daję kopertę czy partner? Jakoś to się rozdziela? I tak jeszcze myślę... Państwo Młodzi wszystkiego trzymać nie mogą, ktoś im tam będzie pomagał składować te prezenty? Czy życzenia składa się Parze Młodej czy każdemu z małżonków osobno? I czy jest jakaś kolejka? Domyślam się, że najpierw rodzice itd. ale nie wiem, jakaś hierarchia wieku czy coś?

Gość gość
kolejka jest :) w moim przypadku rodzice i babcia byli na koncu, zyczenia byly najdluzsze.. takze oni spokojnie miejsce zajeli, zaczekali ... i dopiero. mysle ze Ty mozesz wreczyc koperte panu mlodemu, a os. towarzyszaca niech wreczy kwiatka pani mlodej.. mimo wszytsko lepiej wyglada pan dajacy kwiatka pani..;) hmm..zyczenia sklada sie zazwyczaj nawymiennie a mianowicie jesli ty pani mlodej to twoj partner panu mlodemu i pozniej zmiana ty panu mlodemu a on pani mlodej. ( takze kazde z was obojgu) skladowac prezenty zazwyczaj pomagają swiadkowie.

Gość gość
Do młodych ustawia się kolejka , najpierw rodzice potem reszta gości jak się dopchają, ja zawsze kwiaty daję młodej a mąż kopertę (prezent) młodemu. Młodzi mają świadków, którzy odbierają i opiekują się giftami.

Gość gość
No właśnie u nas Młodzi zażyczyli sobie zamiast kwiatów alkohol więc sama nie wiem czy nie lepiej żeby to mój partner trzymał kopertę a ja winko :) no najwyżej podpatrzę co robią inni i się będziemy zamieniać :) dzięki za odpowiedzi, teraz już mi łatwiej to ogarnąć!

Gość gość
Jeżeli mlodzi na zaproszeniu napisali co innego to wiadomo ale tradycyjnie daje sie kwiaty i prezent/kopertę. Każdy podchodzi z zyczeniami, składa młodej parze, na ręce pani mlodej daje sie kwiaty, na rece pana mlodego prezent czy tam koperte, a oni przekazuja swiadkom ktorzy stoja obok nich / za nimi

Jak wychodzisz z kościoła to robisz t samo co reszta. Przeważnie ustawiasz sie w kolejce zeby dac koperte. ja bym sie juz na nic wiecej nie wysilala. koperta w dzisiejszych czasach wystarczy.

Gość gość
tylko pamiętaj żeby nie pchać się bo to głupio wygląda no i na filmie z wesela sama sie przekonasz:D najpierw najblizsi, czyli rodzina, pozniej przyjaciele- jesli to twoja bliska przyjaciolka to ustaw sie za jej najblizszymi czyli rodzice, rodzenstwo, dziadkowie, chrzestni

Gość gość
pamietaj, para młoda mało co pamięta.. ja pamiętam tylko jedne zyczenia od meza kuzynki " kochana, niczego ci zyczyc nie bede, bo i tak zapomnisz.. nie da sie tylu zyczen pamietac " i sie smialysmy.. uwierz. ze pamietam jej slowa.. i zadnych innych ;) hehehe

Gość gość
Czy to ważne kto co komu da? Młodzi i tak nie będą pamiętać takich szczegółów .

Gość anonim723
przenetow możesz szukać tutaj www.karmelo.pl