Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tryczka

Kołderka, kocyk, czy coś innego? Sierpniowy noworodek.

Polecane posty

Gość tryczka

Witajcie dziewczyny. 1 sierpnia będę już z córą w domu. Jak widzę prognozy pogody to mi słabo się robi, znowu upały. Mieszkanie mamy baaaaardzo gorące, od południa, wiecznie nagrzane jak cholera. Pod kołderkę małej nie położę, bo mi się dziecię zagotuje... Kocyk? Ale przecież nie polarowy ;/ Czy może sama pieluszka? Ale to nie za mało?

Gość zdziwiona matrona
najlepiej bez niczego tylko w samym pajacu. Najwyżej możesz zamknąć okno na noc.

Gość zdziwiona matrona
a następny etap przykrywania, jeśli będzie się robiło chłodniej, to pielucha (flanelowa), potem kocyk i dopiero kołdra. chociaż moje dzieci całą zimę spały tylko w pajacu bo się rozkopywały.

Z synem nie było problemu, bo urodzony zimą i inne mieszkanie. A tu nie ma cholera czym oddychać jak słońce nagrzeje ściany. Dzięki za odp ;)

Gość zdziwiona matrona
a sierpniu już upałów takich konkretnych nie ma jak teraz. noce są na pewno chłodniejsze niż w lipcu.

Gość mama dwóch dziewczynek
moja urodzona w lipcowe upały spała tylko w bodziaku, na noc lekko tetrą przykrywałam, później flanelką a zimą kocyk.

W nocy to chłodniej teraz, to racja. Mnie bardziej dzień martwi. Sama wiem jak się teraz z tym wielkim brzuchem czuję paskudnie, a szkoda dzieciaczka mordować takimi temperaturami. Ok, damy radę ;)

Gość gość
moja letnia corcia w upaly spala w body lub bidy plus polspioszkach przykryta pieluszka flanelowa lub tetrowa

Gość hoholio
ja w dzien okrywalam w sierpniu 3 miesieczniaka pieluszka flanelowa namoczona w letniej wodzie,bo takbylo goraco!w nocy spal tylko w pieluszce. i w sumie nigdy nie spal pod koldranawet zima,on akurat od urodzenia nie lubil jak byloza goraco.

Gość gość
Kocyk, kołderkę to ty raczej zarezerwuj na jesień dziewczyno. W lecie to pielucha flanelowa jeżeli już coś ale też się zastanawiam po co :D. Ja swoją córkę urodziłam w sierpniu i miała na sobie Body z długim rękawkiem i lekkie śpiochy i tak spała w gondoli która była ocieniona budą i nałożoną na nią pieluchą, żadnych kocyków, kołder itp. Nie wiem jaka jest w sierpniu temperatura w Polsce ale tu gdzie mieszkam było wtedy 25 stopni. Gdyby temperatura była niższa niż 24 stopnie to przykryj dziecko leciutką bawełnianą pieluchą.

Gość gość
Kołdrę (śpiworek) to ja używałam na późną jesień a nie w lecie . Noworodki lubią ciepło ale bez przesady bo skoro w brzuchu mamy miały 37 stopni będąc golusieńkim to w lecie przy wysokich temperaturach nie można przykrywać dziecka kołdrą bo utrudniło by się dzieciakowi oddychanie w Taki upał.

Gość gość
Mieszkam w Wiedniu i na przyszły tydzień zapowiadają upały a to już sierpień będzie i wiem że w Pl jest o kilka stopni chłodniej to jednak nie ma co przecieplać dziecka. Dziś u nas jest 38 stopni, zwariować można a niemowlęta w wózkach śpią w samej pieluszce osłonięte parawanem w gondoli. Sierpień ma być również bardzo ciepły.

Gość gość
Konicznie pamietaj o czapeczce! :D Bo umrze z zimna jak dzieck Kate :

Gość gość
No właśnie, Polskie mamy lubią jak ich dzieci się pocą bo wtedy są pewne że im naprawdę ciepło :D

Ależ zaczynacie być złośliwo-zabawne. Czy ja gdzieś napisałam, że opatulę dziecko kołdrą w sierpniu? Zwłaszcza, że mam okropnie ciepłe mieszkanie, że idzie zdechnąć z braku powietrza. Mam 2,5-letniego syna, który jest mocno zahartowany. Zimą spał pod lekką kołderką, żadnych śpiworków. Urodzony w grudniu, w marcu już kocyk w poszewce zamiast kołdry. Latem bez niczego. Teraz po domu lata w samych majtach, bo koszulka zaraz cała mokra. Także nie zamierzam ugotować dziecka, spokojna głowa. Zapytałam tylko jak inne dziewczyny robią, to nie jest zabronione. Będzie leżał taki golasek ;) zapytałam innych, bo myślałam, że może ja jakaś nawiedzona, że chce dziecko tak rozbierać.

Gość gość
ja nawet kolderki ani kocyka nie polecam (chodzi o jesien i zime) od tego sa kondomy do spania dziecko moze sie nakryc wiem wiem , nie musi sie to wam zdazyc ale zdarza sie pozniej kup kondom do spania :)