Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nektarynka1233

Czy to może być ciąża? Czy objaw choroby? :(

Polecane posty

Gość nektarynka1233

Cześć Kobietki, mam pewien problem i postanowiłam się Was poradzić, ponieważ może któraś z Was miała już taką sytuację jak ja. Mam 21 lat, i chłopaka od roku. Współżyjemy od kilku miesięcy, i z reguły zabezpieczamy się używając prezerwatywy, a dodatkowo mój chłopak nigdy nie kończy we mnie. Niestety kilka razy zdarzyło się, ze kochaliśmy się bez zabezpieczenia, ale wyglądało to w ten sposób, że na początku kochaliśmy się bez prezerwatywy, a kilka minut przed końcem ją zakładaliśmy, a mój mężczyzna kończył poza mną-jak zwykle. Taka sytuacja zdarzyła się również niedawno. Było to w 4 tygodniu mojego cyklu. Ok. tydzień wcześniej natomiast wystąpiło u mnie brązowe plamienie które trwało ok 3 dni (było to jakoś 2 tyg po zakończeniu miesiączki). Dzisiaj wypada 45 dzień mojego cyklu, a miesiączki jak nie było tak nie ma. Chciałabym dodać, że odkąd zaczęłam miesiączkować (ok. 14 roku życia) miewam ciągle nieregularne miesiączki. Brałam tabletki antykoncepcyjne, lecz uregulowały mi miesiączkę tylko na 3 miesiące, a później znów to samo. Nie przypominam sobie jednak, żebym kiedykolwiek nie miała okresu aż 45 dni. Poprzedni cykl trwał 39 dni. Czy to może być ciąża? Czy objaw jakiejś choroby? Poczytałam troszkę w internecie, i zestresowałam się strasznie. Ponieważ faktycznie może być to jakaś choroba. Objawów ciąży nie mam w sumie, czuję się dobrze, żadnych wymiotów, zawrotów głowy... Jedynie w ostatnich dniach miałam trochę stresu, ale nie był to raczej aż tak silny stres żeby mógł przesunąć bądź spowodować zanik miesiączki. Proszę o rady i opinie, pozdrawiam Was gorąco :*

Gość Faithy_
Szanse na to, że jesteś w ciąży są niewielkie, przy założeniu, że plamienie o którym piszesz (mniej więcej w połowie cyklu) jest plamieniem owulacyjnym. Czy zdarzały Ci się już takie wcześniej? "Metoda antykoncepcji", o której piszesz (zakładanie prezerwatywy dopiero przed wytryskiem) jest nieskuteczna, ponieważ w preejakulacie także mogą znajdować się plemniki. Chorobę także - potencjalnie - możesz wykluczyć, jeśli nie towarzyszą Ci żadne inne objawy (np. upławy, swędzenie, pieczenie). Ponadto, stres faktycznie może spowodować, że miesiączka się opóźni. Radzę nie przejmować się na zapas, ale wykonać test.:-)

Gość nektarynka1233
Jeśli chodzi o brązowe plamienie, to tak, zdarzało mi się już wcześniej. Ale bardzo rzadko, nawet nie pamiętam dokładnie kiedy miałam je wcześniej (może rok). Ale upławy owszem, miewam, tyle że nie są one chyba niepokojące. Są bezbarwne, czasem lekko żółte, mają lekko kwaśny zapach. Biorąc pod uwagę to wszystko, myślę, że bardziej prawdopodobna jest jakaś choroba niż ciąża. Zaznaczę, że rok temu byłam u ginekologa, miałam wykonywany cykl badań, i wszystko było w jak najlepszym porządku :)

Gość Faithy_
Więc skoro lekarz tak powiedział, to powinnaś mu zaufać. W Twojej wypowiedzi nie znalazłam nic niepokojącego, żadnych nadwyczajnych objawów, które tłumaczyłyby chorobę. Możesz, oczywiście powtórzyć badania, lub poradzić się innego ginekologa. Ten prawdopodobnie, jeśli już wykluczysz ciążę, da Ci jakieś paskudztwo na wywołanie, co (przypuszczam, że już wiesz) problemu wcale nie rozwiąże. Swoją drogą, jeśli chodzi o nieregularne miesiączki, to wcale nie trzeba daleko szukać, bo wiele kobiet dotyczy ten problem. Sama miesiączkuję już 9 lat i nigdy nie miałam regularnych (pigułki skutkowały, ale także na krótką metę), wiele razy zmieniałam lekarza i każdy diagnozował u mnie coś innego. Okazało się jednak, że nie jestem chora, że "taka moja natura". :-)

Gość gość
Mając 21 lat powinnas pierwsze poznać metody antykoncepcji a póznej otworzyć p***ę i wprowadzić prącie.Tak to tylko uprawiasz k******o i chwalisz się na forum.Co to za panna,która kilka miesięcy po poznaniu już idzie się pieprzyć.To prostytutka.

Gość gość
Mając 21 lat powinnas pierwsze poznać metody antykoncepcji a póznej otworzyć p***ę i wprowadzić prącie.Tak to tylko uprawiasz k******o i chwalisz się na forum.Co to za panna,która kilka miesięcy po poznaniu już idzie się pieprzyć.To prostytutka. Hahah ile agresji ;) krew się poleje :D dziewczyna ma czekać z seksem latami tak jak ty prawiczku, bo ty tak piszesz? Nie doczekałaby się.

Gość gość
"Chorobę także - potencjalnie - możesz wykluczyć, jeśli nie towarzyszą Ci żadne inne objawy (np. upławy, swędzenie, pieczenie)." Infekcje to jedyne choroby jakie znasz? Autorko jakie badania wliczamy się do tego "cyklu"?

Gość gość
Kto pózniej weżmie sobie taka prostytutkę za żonę.

Gość gość
Objawy, które wymieniłam były tylko przykładowe. Skoro dziewczyna zrobiła badania i nic jej nie jest i czuje się dobrze, to nie rozumiem skąd miałaby być jakaś choroba.

Gość Faithy_
Objawy, które wymieniłam były tylko przykładowe. Skoro dziewczyna zrobiła badania i nic jej nie jest i czuje się dobrze, to nie rozumiem skąd miałaby być jakaś choroba.

Gość gość
Stąd, że ma nieregularne miesiączki i cykle o długości ponad normę.

Gość Faithy_
Autorka napisała, że robiła już badania w tym kierunku, które wykazały, że jest zdrowa. Może spróbować jeszcze z innymi tabletkami, albo się z tym pogodzić.

Gość gość
Nie pisała o badaniach w tym kierunku. Napisała jedynie o tajemniczym cyklu badań.

Gość M E G A N
A więc co to za cykl badań?

Gość Faithy_
No właśnie?

Gość nektarynka1233
Hm, wyraziłam się dość oficjalnie, 'cykl badań' :) po prostu miałam robioną cytologię oraz USG macicy. Po tych badaniach lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku. Ale to było rok temu, teraz może coś się zmieniło... Zastanawiam się, czemu jest w Tobie 'gościu' tyle złości. Kocham mojego chłopaka, więc uważam że współżycie z miłości to nic złego :) nie jestem prostytutką, ponieważ mam tylko jednego partnera, kochamy się, więc nie mam sobie nic do zarzucenia :)

Gość Faithy_
No właśnie?

Gość nektarynka1233
Faithy_ z jednej strony wiem, że masz rację, ponieważ żadnych większych objawów nie dostrzegłam, ani w stronę ciąży, ani choroby. Ale jednak coś musi być na rzeczy, skoro okres spóźnia mi się już tyle czasu. Zawsze był nieregularny, ale 46 dniowego cyklu jeszcze nie miałam :( kurcze, nie chciałabym być w ciąży na razie, ponieważ jeszcze studiuję i chciałabym najpierw skończyć szkołę. Ale gdybym dowiedziała się że jest to choroba, np. niepłodność, to chyba wolę być w ciąży:-)

Gość Faithy_
W takim razie powtórz badania, przede wszystkim dla własnego spokoju. Ale ja uważam, że chora nie jesteś. :-)

Gość Faithy_
Wiem, jak człowiek potrafi się stresować, zwłaszcza kiedy naczyta się historii innych dziewczyn w internecie. Być może masz niektóre cykle bezowulacyjne, to się zdarza u kobiet w róznym wieku. Powinnaś teraz dobrze obserwować swoje ciało, a najlepiej poradzić się dobrego ginekologa. :-)

Gość gość
Powinnaś zrobić badania hormonalne.

Gość nektarynka1233
Tak zrobię, wybiorę się w poniedziałek do ginekologa, ale innego niż zwykle. Być może on zaleci mi te badania hormonalne, czy przynajmniej przejmie się moimi problemami :P dzięki dziewczyny za rady, trochę mnie uspokoiłyście, pozdrawiam serdecznie! :*