Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia29poznan

Slabiej czuje ruchy plodu czy to normalne?

Polecane posty

Gość sylwia29poznan

Hej. Skonczylam 19 tydzien. To moja pierwsza ciaza. Zaczelam czuc ruchy plodu jakos 10 dni temu. Na poczatku czulam je bardzo mocno az czasami bolalo. Od paru dni czuje je mniej - tylko rano i to pare razy moze i to bardzo slabo jak dobrze pojdzie pozniej caly dzien nic. Czy to normalne?

Gość gość
Ja też tak miałam, gdy na początku poczułam pierwsze ruchy wiedziałam, że to jest to, później młody ruszał się mniej i też się denerwowałam i nawet z desperacji brzuchem ruszałam,żeby się poruszył :P ale im więcej tygodni mija tym mały jest coraz bardziej aktywny codziennie w tych samych godzinach, z racji tego że ma coraz mniej miejsca bo to już 30 tydź te ruchy są inne, ale odczuwalne wyraźnie. więc nie martw się na zapas, a jak tak Cię to nie pokoi to idź do lekarza i zrób USG i będziesz spokojna :) pamiętaj spokojna mama to spokojne dziecko :) pozdrawiam.

Gość sylwia29poznan
aha czyli to normalne? czuje, ze sie rusza ale jest to slabsze niz bylo na poczatku..

Gość gość
No ja ginekologiem nie jestem i czy to normalne nie jestem w stanie powiedzieć, może coś się dzieje nie wiem, ale mówię z autopsji że u mnie też tak było, ale wszystko narazie jest okey.

Gość sylwia29poznan
no ja niestety ginekologa zobaczyc nie moge gdyz mieszkam w uk i tutaj nie ma takiej szansy - przez cala ciaze sie go nie widzi. usg ma sie tylko dwa cala ciaze . wizyty z polozna co 2-3 miesiace 5 minut trwajace bez badania. dlatego radze sie na forum, troche zrozumienia..

Gość gość
Ja pierwsze ruchy poczułam w 18 tc, ale nie były regularne, miałam nawet 2-3 dniowe przerwy i spanikowana w 19 tc pojechałam ponadplanowo do gina, na początku czułam ruchy tylko kiedy leżałam i się wsłuchiwałam, póżniej od 24 tc regularnie i także kiedy byłam aktywna, później to już nie były kopniaki tylko mały się wypychał, czułam go pod ręką, pod koniec ciąży to już w ogóle wypuchał się z dwóch stron brzucha jednocześnie. A od czwartku synek jest już z nami :-) ALE JEŚLI CZUJESZ NIEPOKÒJ DLA PEWNOŚCI SKONSULTUJ SIĘ ZE SWOIM LEKARZEM!

Gość gość
Nie pisz bzdur w UK są także prywatne kliniki, są polscy lekarze... Co tu zrozumienie ma do rzeczy, szukasz na forum jasnowidza? Jedziecie na te zmywaki, ciągniecie socjal i nawet na lekarza was nie stać....

Gość gość
Autorko ja Cię doskonale rozumiem,że się denerwujesz ,ale nie chce Cię też w błąd wprowadzić, bo może być tak że jest wszystko w porządku, a może też coś się dziać, połóż się na lewym boku i zjedz coś słodkiego i poczekaj z pół godziny, najlepiej zrób tak wieczorem bo w ciągu dnia gdy Ty się ruszasz maluch może spać, a przy Twoim odpoczynku mały się uaktywnia, poczekaj kilka dni, a jak nic się nie zmieni to udaj się do szpitala tam na pewno mają aparaty do mierzenia tętna płodu.

Gość gość
Nie wszyscy jada do Uk na zmywak!!!Pewnie nosa ze swojej wsi nigdy nie wytknelas wiec sie nie wypowiadaj na temat opieki ciezarnej w Uk.Owszem sa kliniki ale nie w kazdym miescie.Ja np musze jechac najblizej 70 km do lekarza polskiego ktory przyjmuje tylko co dwa tyg w weekendy!Wiec sie nie wypowiadaj!!!

Gość sylwia29poznan
Dziewczynko! Nie kazdy mieszka w londynie zeby miec dostep do polskich klinik. Gdybym miala mozliwosc dojazdu (ponad 500 kilometrow), dostalabym urlop w pracy (w tym czasie jako, ze jest to czas letni jest bardzo ciezko) to bym pewnie pojechala, pieniadze to najmniejszy problem. W moim miescie nie ma prywatnych lekarzy praktycznie - jedna klinika angielska gdzie na wizyte bym poczekala do wrzesnia. Jesli mieszkasz w anglii to powinnas wiedziec, ze miasto miastu nie jest rowne. A co do twojego komentarza o zmywaku... no coz kazdy punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ja nie znam nikogo kto w uk pracuje na zmywaku ale moze po prostu nie obracam sie w takim towarzystwie. W ogole malo tu znam polakow i widzac po twoim komentarzu moze to i dobrze. Jesli juz tak bardzo chcesz wiedziec to jestem po angielskiech studiach i pracuje w biurze. Pozdrawiam zawistnych

Gość sylwia29poznan
zle mnie zrozumialyscie. Maluszek sie rusza caly czas (nawet teraz kiedy to pisze :) ) tylko, ze nie sa to tak mocne ruchy jak na poczatku... Chodzi mi o to, ze wczesniej moglam go wyczuc pod skora, kopal tak ze az bolalo.. teraz to czuje bardziej w srodku.

Gość gość
Ojej 70 km...Ja całą ciążę prowadziłam u gina w mieście oddalonym o 65 km - wizyta co 4, czasem 2 tygodnie, ktg co drugi dzień przez 2 tygodnie a ty masz problem żeby podjechać i sprawdzić czy twoje dziecko ma się dobrze?! Dziewczyno weź się ogarnij.Tylko plebs czeka na wizyte położnej a nie idzie do lekarza. Tylko nie wracaj nierobie do Polski!

Gość gość
a wez s********j z tego topiku, ze tak sie wyraze. Nie wypowiadaj sie w temacie o ktorym zielonego pojecia nie masz. To, ze tu jestes histeryczka i co 2 dni jezdzilas 65 km to juz twoja sprawa. Ciaza to naturalna rzecz i nawet bez lekarzy wszystko sprawnie dziala. tylko 1-2 procent ciaz sie poroni po 12 tyg. wiec nie rozumiem po co latac jak z motorkiem w d***e po lekarzach, tak sie zachowuja tylko idiotki.