Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eureka z  cork

wyjechalm do irlandii i jestem zadowolona!!!!!!!!

Polecane posty

Gość gość
Do znajomych i troche sie boje ze pracy nie znajde

Gość eureka z  cork
ciezko jest przyznam a jak angielski? masz juz bilet?

Gość eureka z  cork
ciezko jest przyznam a jak angielski? masz juz bilet?

Gość gość
Angielski srednio.Myslicie ze agencja pracy na poczatek?Jak nie znajde tam szybko pracy to sie zalamie chyba

Gość eureka z  cork
przez agencje to roznie na dzien na dwa albo tygodniami nic na to nie licz, najlepiej na pocztaek na opiekunke nawet u polakow zawsze jakas kasa

Gość gość
tez jestem i zarabiam mniej bo 1200ale i tak sie oplaca

Gość gość
Teraz jest duzo studentow, wyjada we wrzesniu wiec trudno teraz dostac prace. Bez jezyka nawet nie beda z toba rozmawiac, a koszty utrzymania sa naprawde bardzo wysokie. Bezrobocie dostajesz dopiero po kilku latach pracy, niepelne chyba po dwoch a pelne po 3, wyplacaja jak masz 3 lata udokumentowanej rezydentury w Irlandii. Jak pracujesz, to faktycznie jest dobrze, stac cie na wiekszosc rzeczy, jak nie pracujesz, nie masz oszczednosci i nie masz bezrobocia to cierpisz wieksza biede niz w Polsce. Nie wierze jak ktos pisze a bo ja malo zarabiam choc jestem po studiach. Jakby ta osoba ukonczyla potrzebny kierunek to znalazlaby prace i w Polsce za dobre pieniadze. Ale jak sie konczylo byle co by miec papier, to takie sa skutki.Na pewno nie maja takie osoby studiow irlandzkich, bo tu nie wolno zatrudniac osob ponizej ich kwalifikacji zawodowych, wiec do sprzatania po studiach nie przyjmuja, chyba ze studia z Polski wiec nie mozna ich sprawdzic. Generalnie stawiaj na jezyk, bez jezyka nawet na zmywak bedzie ciezko. Ja uwazam ze jesli ktos jest naprawde zdeterminowany to znajdzie prace.

Gość gość
po roku pracy mam socjla wiec nie gadaj glupot

Gość gość
ja tez jestem od kilku miesiecy pracuje na sprzatniuw f hotelu cezko jak cholera mam 8,65 zero napiwkow kolorowo nie jest

Gość gość
Autorko, a jak znalazlas ta prace i w jakim stopniu jest Twój angielski?

Gość gość
hejka i ja jestemw irlandii tez mega zadowolona ale zaraz wyzwa mnie :)fakt nic wpl nie milam wiec dla mnie cuda:)

Gość gość
ja tez jestem ale mam part time

Gość gość
ja siedze w Irlandii juz 8 lat i powiem tak: kilka lat temu bylo super, prace mozna bylo znalesc codziennie nowa, teraz jest duzo gorzej. jesli ktos nie pracowal wczesniej w Irlandii to ciezko bedzie znalesc prace bo pracodawcy wcale nie zwracaja uwagi na doswiadczenie zawodowe z innych krajow. jesli jest sie singlem to owszem, mozna kase odlozyc, natomiast majac rodzine, dzieci to juz jest duzo, duzo trudniejsze. ciagle podwyzszaja podatki, pensja minimalna od jakiegos czasu nie idzie w gore, o podwyzkach to lepiej nie mowic. do tego dochadzi ubezpieczenie za samochod, paliwo i inne taxy. skonczylo sie Eldorado. znam wiele osob ktore przyjechaly łudzac sie ze znajda prace, ludzie wyksztalceni lub nie, ze znajomoscia jezyka lub nie i co? i musieli wrocic do Polski bo ich sen prysl jak banka mydlana. na szczescie jestem tu juz na tyle dlugo ze nawet gdybym stracila prace bez problemu znajde nowa ale moj maz ktory ma wyksztalcenie techniczne od dluzszego czasu siedzi na bezrobociu. na szczescie oplacam skladki przez wiele lat wiec nalezy mu sie zasilek i inne dodatki. nie badzcie naiwni, dobre czasy sie skonczyly :(

Gość gość
ale ma socjal i wyzyje a wpl?????6 miesiecy, 600zl

Gość gość
zgadza sie, ma socjala i inne dodatki ale to sie tylko nalezy osobom ktore przepracowaly w Irlandii 2 lata wiec uprzedzam osoby ktore chca wyjechac ze rozowo nie jest, agencje pracy odradzam bo jesli nawet prace znajda to tymczasowa np na 2 dni. radze przed wyjazdem przejrzec fas-a, to strona urzedu pracy, mozna sie zorientowac na temat ofert pracy w danym miescie i juz z Polski zaczac wysylac cv i umawiac sie na rozmowy. www.fas.ie

Gość gość
zrozum ze dla niektorych ten socjal nawet po 2 latach to jak dla ciebie eldoradoooooooooooooo oni nie mili nic w pli dla nich to bajk miec te 180 e-to az styka n apapu i pokoj z 10 lludzmi u siebie nic nie miala tu kupi ciderka i pasztet

Gość gość
No ja w Polsce jestem na bezrobociu od stycznia. Od stycznia szukam pracy i nic, a szukam już nawet na budowie, choć jestem kobietą. Mam długi u całej rodziny na 7000, a nie mam już od kogo pożyczać. W tym miesiącu nie zapłacę już za dom. Jedzenia nie kupuję od kilku dni. A jak mi odłączą neta to dopiero b ędzie lipa. Nie wiem już co dalej :(

Gość gość
mieszkanie za 800 ale to chyba w cork albo one bed bo w dublinie zapewne nie im bliżej centrum tym droższe mieszkania jest ciężko bardzo ciężko teraz

Gość gość
Cha,cha.gość z 2013-08-01 08:01:54 narzeka na brak pieniedzy,ale rozrzutnie dysponuje energia elektryczna na bzdurne klikanie w necie. A potem prąd odetna,bo nie bedzie mial na opłatę.

Gość gość
w dublinie mam cudne nowe wielkie 2 bed z salonem i tarasem za 850e fakt to nie centrum ale mi cenytrum nie potrzebne bo nienawidze, mam las park sklepy tez wiec o co chodzi?/ dac po 500 na olaty jak 2 pracuje to nie jakis kosmos chyba co?? ja w polsce mila wieksze oplaty niz w irlandii, mieszkam tu 6lat i nie ruszam sie bo mi dobrze, ba nawet 2 dzieci urodzilamw pl nigdy nie bylo mnie stac/

Gość gość
nie w centrum to napisz gdzie masz za tak mała kasę takie cudne mieszkanie?

Gość zawiedziona urlopowiczka4
santry

Gość zawiedziona urlopowiczka4
nowe apartamenty wejdz na daft zobacz sam:)

Gość irlandka  od  dawan
Hej i ja z dublina mam za 820 2 bed na clondalkin teznoiwe sliczne:) mieszkam z siostra i jej dzieckiem.

Gość gość
a daleko to od centrum? bo jakoś nie kojarzę gdzie to?

Gość gość
clondalkin to ok 20minut santry-dublin 9 blisko na zakupy chodze na jerwis:) mi centrum nie potrzebne mloda nie jestem tu mam park i chodze na spacerki z dzieckiem i maz pracuje tu , cudna dzielnica

Gość gość
santry no tam ładnie dużo tam apts do wynajęcia jest? 3 bed jak myślisz ile? szukam na dafcie nic ciekawego znaleźć nie mogę jakoś

Gość gość
ok 1000 napewno szukaj pojawiaja sie czasem

Gość gość
ja to niewiem czego do tego centrum sie pchac??stare kamiennice, glosno smierdzaco ludxie na te centrum sie upieraja to ja nie wiem