Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 miesięcy i nie siedzi posadzony

Polecane posty

Gość gość

Witam, mój synek skończył niedawno 8 miesięcy i nie siedzi posadzony :( nie pełza także i nie raczkuje (tzn pełza okrężnie na wyprostowanych rączkach). ostatnio zauważyłam jednak, że z pozycji półleżącej zaczął podciągać się do siedzenia np na krzesełku do karmienia czy leżaczku. Trzyma się pałąka i zabawek lub tacki i podciąga się, jednak siedzi trzymając sie właśnie czegoś i po jakimś czasie upada na plecki. Czy to zapowiedź czegoś? Pozwalam mu tak robić, bo wydaje mi się że może wzmocni trochę mięśnie, ale właściwie nie wiem czy tak powinnam. Proszę o jakąś podpowiedź

Gość miluchnaaa
jesli masz jakies watpliwosci to idz do neurloga,bedziesz spokojniejsza,moje dziecko po wyjsciu ze szpitala,gdzie lezalo jak kloda ,przestalo przewracac sie na brzuszek w wieku 2,5 mies,poszlam do neurloga,wykonal kilka cwieczen sprawdzajacych,maly dostal 10godz rehabilitacji a teraz?ma 9mies ,od 2tyg pieknie stoi,wszedzie go pelno,zaczol siadac w 7miesiacu takpieknie juz mial plecy wyprostowane,idz ,nie pytaj tutaj bo sie nakrecisz ,bedziesz myslec,analizowac,pozdrawiam

Gość gość
W wieku 2,5 mies dziecko nie przewraca sie jeszcze na brzuch samo.... chyba ze ma wnm.

Gość miluchnaaa
masz racje zle napisalam,nie podnosil glowki jak go dawalismy na brzuszek,to chyba z tego upalu nie napisalam tego co trzeba

Gość gość
moja skonczy na początku sierpnia 8 miesiecy, siedzi jak się ją posadzi, ale sama nie pelza, nie podciaga sie, nic... a zachowuje sie jak normalne zdrowe dziecko :)

Gość miluchnaaa
z tym siedzeniem bywa roznie,kiedys rozmawialam z dwoma kobietami w przychodni mowily ze ich dzieci same ,pieknie siedzialy dopiero w 9miesiacu wiec moze kazde dziecko rozwija sie swoim rytmem i nie ma co sie martwic,ja swojego synka nie sadzalam,poprostu ktoregos dnia tak sie gimnastykowal,ze sam usiadl,mial wtedy 7,5miecha

Gość gość
A moja corka wczoraj pierwszy raz usiadla z duma na twarzy za moment polecialo w jedna strone. Ponowila probe za jakis czas I koniec. Probuje znow usiasc ale nie moze, wscieka sie ale od tego czasu ani razu nie usiadla. Czemu tak sie dzieje? Autorko mysle, ze spokojnie czas jeszcze na siadanie.

Gość gość
Dziękuję dziewczyny za odzew i dobre rady. Jesteśmy z synkiem pod opieką neuro, który stwierdził, że jest ok, że jest trochę leniwy, badanie usg przez ciemiączko nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Chodzimy na rechabilitację raz w tyg. ale one tak średnio się przydają. Np synek nauczył się pięknie przekręcać z boczku na plecy i odwrotnie tuż przed ukończeniem 6 miesięcy, ale tylko w jedną stronę. Na rech. pokazywano jak obracać w drugą stronę. Teraz każą mi układać synka w pozycji czworaczej, ale on tego za bardzo nie lubi. Trochę to tak na siłę, ale się nie znam może:) Rechabilitantka twierdzi, że powinien siedzieć posadzony... wg tabel....ale z doświadczenia wie, że są i takie dzieci, które nie siedzą posadzone znacznie dłużej(np same zaczynają siadać i wtedy już potrafią w każdy sposób) i też potem jest ok. Ze to jak z chodzeniem, że kiedyś się uważało, że dziecko powinno pójść na roczek, ale dziś się uważa, że nawet do 2 lat to norma, żeby nauczyło się chodzić. No w końcu ona coś na ten temat wie. To samo kiedyś usłyszałam od innej rechabilitantki. Więc pytam się dlatego, że moję dziecię się samo podciąga, czy to jakiś znak że będzie siedzieć? Czy to z płaskiego powinien, a nie z pozycji półleżącej? Sama nie Wiem.

Gość gość
hej :) a cwiczysz z nim w domu, czy tylko na zajeciach?? pytam, bo niedawno dostalismy zalecienie rehabilitacji i na zajeciach babka pocwiczy z dzieckiem, a ja sama nie daje sobie z nim rady z nim cwiczyc. ryk i tyle :/