Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia200

kosmetyki dla noworodka

Polecane posty

Gość mamusia200

jestam w ciązy i zastanawiam się jakie kupić kosmetyki dla noworodka . Jaka firma i ile ?

Gość gość
kupuj najlepiej hypoalergiczne

Gość mamusia200
No właśnie mam zabiar kupić z nivea beyby ale nie wiem dokładnie jakie i ile czy całą serię czy podstawowę

Gość gość
nivea baby to sama chemia dobre sa babydream z rossmanna.

Gość mamcia_wrzesień2013
Hej :) Niedawno sama zakładałam taki temat. Podeślę Ci kilka informacji, które udało mi się z większości opinii wywnioskować ;p . Oilatum Soft Emulsja do kąpieli bezzapachowa Podkłady poporodowe Wkładki laktacyjne Linomag żel dla niemowląt do mycia ciała i głowy Puder przeciw odparzeniom *(można także zastąpić mąką ziemniaczaną) Bepanthen na odparzenia (profilaktycznie, po każdej zmianie pieluszki) Octenisept do pępka (do psikania) Sudocrem (na powstałe już odparzenia pieluszkowe) Woda morska do nosa Aspirator do nosa Sól fizjologiczna Oliwka do ciała lub dodawana do kąpieli Dobrze stosują się także różne balsamy do ciała np. Hipp Pamiętaj także o kremach sezonowych - np. na mróz, czy na słońce dla dziecka. Generalnie jak będziesz kupowała kosmetyki, to kupuj w najmniejszych tubkach - czasami zdarza się, że dziecko nie toleruje nawet najlepszego i najbardziej polecanego produktu, dlatego nie ma sensu kupować kosmetyku po 500ml. Jeżeli mogę Ci doradzić to napisz sobie tutaj : https://www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html jest to zgłoszenie do darmowych próbek z johnson's baby :) Dostaniesz opakowanie z 4 kosmetykami, warto wytestować w ten sposób niż kupić i wyrzucić :) Ja zamówiłam sobie 2 opakowania, na dwa różne adresy. Przejdź się jeszcze po aptekach popytaj o kosmetyki i poproś o darmowe próbki :) Tez można uzbierać fajne produkty :) A później jak już maluch się urodzi i będziesz je stosować, to sama wybierzesz co dla Twojego dziecka jest najlepsze i będziesz wiedziała co kupować :) Pozdrawiam ;)

Gość mamusia200
Dzięki bardzo ;)

Gość gość
czy to jest darmowe?

Gość mamcia_wrzesień2013
Dokładnie tak :) 1 raz w roku można zamówić próbkę pod dany adres ;p Dlatego jak napisałam 2 inne adresy :)

Gość gość
super, dziekuje ;)

Gość porannarosaaa
ja mam wszystkie kosmetyki z babydreama z rossamana. Są tanie i fajne, mały nie ma żadnego uczulenia ani żadnych odparzeń mimo, że tylko zasypuje mu pupę pudrem i raz dziennie po kompaniu smaruje mu ją kremem przeciw odparzeniom tez z babydreama. Mam w domu sudocrem ale jeszcze ani razu nie użyłam.

Gość mamusia swojego synusia
Strasznie dużo tych kosmetyków wymieniłaś. Wystarczy coś delikatnego do kapieli płyn emolium oilatum penaten, oliwka, spirytus do pępka, bepanten maść awaryjnie i nic więcej. W pampersach nie ma odparzeń u mojego dziecka, a oliwki rzadko używam, bo po delikatnych płynach skóra jest nawilżona.

Gość mamusia swojego synusia
Oczywiście płyn do kąpieli wystarczy jeden. Wymieniłam moim zdaniem 3 najlepsze

Gość gość
Dla noworodka jak najmniej kosmetykow i chemii. U nas w uzyciu od urodzenia juz 5 miesiac:mydelko bialy jelen,krem do pupy babydream z rosmanna. a na ewentualne miejsca jak sie pojawi sucha skora stosuje pielegnacyjny babydream taki rozowy.

Gość gość
szczerze?? pochodz po aptekach daja probki i sama bedziesz wiedziala co i jak. np. na sudocrem ja dosttalam uczulenie. dostalismy probki tez w szpitalu. lldo pupy tylko bambino ochronny.

Gość gość
noworodkowi wystarczy Oilatum, jakis krem na odparzenia, ale tylko jesli sie pojawią (np. sudocrem) i to wszystko :)

Gość gość
dodam jeszcze octenisept do pępuszka i wodę morską lub sól fiz. do noska.

Octenisept do pielęgnacji pępka HiPP żel 2 w 1 oliwka HiPP (skład to tylko olej migdałowy i słonecznikowy, wit E i zapach, nic więcej) albo naturalny olej z migdałów. Ogólnie kosmetyki z HiPP'a nie zawierają tak dużo chemii, nie zawierają też SLS jak inne np. Johnsons Baby, Do pupy na odparzenia sama musisz zobaczyć co dziecku będzie odpowiadać. Na początek najlepiej coś bez cynku np. Bephanten krem 5%, a jeśli odparzenie wyjdzie to możesz spróbować krem z wit A lub coś z cynkiem (Alpika, HiPP na odparzenia, Mustela, Sudocrem). Olilatum, Emolium itp to głównie sama parafina, pochodna ropy naftowej, wytwarza na skórze film i zatrzymuje wodę w naskórku, ale nic poza tym, nie odżywia, nie nawilża bezpośrednio, jedynie pośrednio chroniąc przed utratą wody. Takie kosmetyki są dobre dla dziecka które ma AZS, rybią łuskę itp dla zdrowej skóry dziecka nie są potrzebne, a na dodatek jak jest ciepło mogą przyczynić się do potówek. Dobrze jest kupować kosmetyki z naturalnymi olejami, które zawierają witaminy i mikroelementy, dzięki temu skóra jest odżywiona. Po porodzie u dziecka łuszczy się często skóra na fałdkach głownie stópki, nadgarstki, pachwiny czy szyja, warto mieć wtedy coś co dobrze natłuści te miejsca u nas np. krem Bephanten nie radził sobie, oliwka też, pomógł dopiero krem Ziaja MED kuracja dermatologiczna AZS na zmianę z maścią AlantanDermoline z wit F. Bardzo często u dzieci pojawia się trądzik niemowlęcy, oliwka z HiPPa pomimo tego, że są to tylko oleje naturalne ale i tak naturalne emolienty zaostrzyła u nas problem, dopiero pomógł krem AlantanDermoline z wit A, stosowałam grubo ponad miesiąc, teraz użwam kremu HiPP z olejem migdałowym. Na odparzenia najlepszy jak dotychczas był krem z Musteli cynkowy z wit F. Mam też próbkę z Johnsons ale zupełnie sobie nie radzi. Mustela się skończyła więc próbowałam też obydwu kremów AlantanDermoline ale bez lepszych efektów więc sięgnęłam po Sudocrem żeby załagodzić i teraz smaruję na zmianę Sudocremem z Alantanem z wit A ale Mustelę raczej kupię. Sudocremu staram się jednak nie stosować często bo ma wysoką zawartość cynku, który bardzo wysusza skórę, do tego dość "ciężki" skł.chemiczny, a jednak stosowany jest na miejsca gdzie jest błona śluzowa, przez którą wszystko łatwiej się wchłania. Do oczek na początku używałam soli fizjologicznej (teraz woda) w takich malutkich buteleczkach, do nosa tak samo, wkrapiałam po kropelce i odciągałam gruszką po minutce. Teraz przymierzam się do takiej w sprayu. Dobry skład mają też kosmetyki Alphanova Bebe (jeszcze nie miałam okazji przetestować ale pewnie kupię). Nie wiem jak Ty ale akurat mi zależy aby uniknąć nadmiaru chemii w kosmetykach dla dzieci i nie szaleć z stosowaniem. Jeśli masz zamiar używać chusteczek nawilżanych to pod względem składu dobre są HiPP, Huggies i BabyDream. (HiPPa nie próbowałam, Huggisów używam oczywiście na zmianę z wacikami z wodą, a BabyDream jak dla mnie zbyt suche)