Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża, roczny urlop macierzyński/rodzicielski a praca

Polecane posty

Gość gość

Hej ! Mam półrocznego synka i myślimy z mężem już o drugim dziecku. Problemem jest tylko to, że teraz jak wprowadzili roczny urlop, na którym jestem już pół roku i zostało mi jeszcze pół roku, to trochę się boję. Mianowicie gdybym teraz zaszła w ciąże, gdy skończy mi się urlop macierzyński będę już w zaawansowanej ciąży i pewnie nie wrócę znów do pracy. Więc hipotetycznie ponad 2 lata nie byłoby mnie w pracy. Boję się, ze stracę pracę. Czy istnieje taka możliwość że pomimo urlopu macierzyńskiego pracodawca może mnie zwolnić? Czy są dziewczyny, które mają podobne wątpliwości do moich ?

Gość gość
Podczas urlopu macierzyńskiego nie może cię zwolnić. ale może to zrobić później gdy wrócisz do pracy.

Gość gość
no właśnie co za czasy - że trzeba wybierać: albo dziecko albo praca :(

Gość gość
poza tym to moglas wziac tylko 26 tyg urlopu i wrocic do pracy a nie teraz narzekac.

Gość gość
najlepiej jak byś zaszła w ciążę już teraz, nie może Cię zwolnić z pracy do momentu rozwiązania :)

Gość gość
Jak ci sie będzie kończył macierzyński napisz do pracodawcy, że chcesz wrócić do pracy na 4/5 etatu - musi się zgodzić, a ty dzięki temu masz rok ochrony przed zwolnieniem (ale to pismo musi być przed końcem macierzyńskiego i musi chodzić o obniżenie etatu). Jeśli tak bardzo zależy wam na 2gim dziecku, to w czasie tego roku ze zmniejszonym etatem starajcie się, a później znów na rok macierzyńskiego. Nie masz żadnej gwarancji, że pracodawca cię nie zwolni przy 1szej możliwej okazji.

Gość gość
jestescie wszystkie poszurane. jak mozna tak kombinowac??? a potem sie dziwia ze pracodawcy zwalniaja :o i beda zalniac mlode kobiety wlasnie przez takie jak wy !

Gość gość
kto nie kombinuje nie zyje....

Gość gość
Jak pracownika nie ma w pracy ponad 2 lata, to trudno, żeby pracodawca się cieszył i później witał cię z otwartymi ramionami.

Gość gość
może nie zwolni ale awansu czy podwyżki to na pewno długo nie dostaniesz niestety

Gość gość
ale rodzisz dzieci czyli tych ktorzy w przyszlosci beda na nas pracowac wiec powinni za to kobiete doceniac

Gość gość
gość ale rodzisz dzieci czyli tych ktorzy w przyszlosci beda na nas pracowac wiec powinni za to kobiete doceniac xx To nie pracodawca ma cię docenić, tylko rząd poprzez ulgi na dziecko i dodatki na każde urodzone dziecko. pracodawca ma to w pompie, bo przez każda (kręcącą) ciężarną ma burdel w pracy.

Gość gość
to jeśli zajdziesz teraz w ciąże to z drugim dzieckiem bądź tylko te 20 tygodni na urlopie macierzyńskim czyli niecałe 5 miesięcy i wróć do pracy, może to pomoże