Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu Czeondoizm uznawany już od ponad 100 lat za narodową religię Korei jest

Polecane posty

Gość gość

popularny w Korei Północnej a w Południowej już nie? Wyczytałam, że w Korei Północnej wyznawcy tej religii mają nawet swoją własną i to legalną partię polityczną(szok, bo myślałam, że w KRLD jest tylko jedna legalna partia). Zresztą liderem tej partii jest kobieta, która w latach 80tych uciekła(tak, nie odwrotnie) z Korei Południowej do Północnej. Natomiast w Korei Południowej narodowa religia koreańska nie ma prawie wyznawców, oni wolą zachodnie religie. Dlaczego w południowej Korei nie mogą się też zachowywać jak Koreańczycy tylko muszą się upodabniać do zachodu? :(

Gość internet3g
ale zobacz jak korea pld skoczyla cywilizacyjnie...

Gość gość
internet3g, ja wiem, jest bogatym krajem itd. No ale jeszcze do lat 80tych Korea Północna była bogatsza. Różnica między nimi jest dlatego, że Północ jest komunistyczna a teraz nie ma krajów komunistycznych, które by ją wspierały. Chiny są jej najbliższym sojusznikiem, ale też ją wykorzysstują bo nikt naprawdę z nią nie chcę współpracować. Za to z południem wszyscy współpracują bo jest kapitalistyczne i Stany też starały się wszystko południu ułatwić aby miało bardzoo dobre warunki do rozwoju gospodarczego, z kolei na Koreę Północną nałożono sankcje ekonomiczne. I ja lubię Koreę Południową, cieszę się, że jest bogata, tylko trochę mnie czasem zawodzi. Ja byłam w Seulu to też czułam się prawie jak na zachodzie(poza tym, że ładni faceci ;) ). A jak czytam o tych wycieeczkaach do Korei Północnej to tamci turyści zwiedzali nie tylko te miejsca związane z przywódcami itd ale też właśnie z tradycyjną Koreą i na ulicach można zobaczyć ludzi w tradycyjnych strojach itd. Chciałabym tylko żeby Korea Południowa miała to z północnej żeby była "bardziej koreańska", tradycyjna.

Gość gość
w sensie, że myślę, że upodabnianie się do zachodu nie jest konieczne do rozwoju gospodarczego,, więc po co się do zachodu upodabniać jak ani on fajny, ani ciekawy

Gość internet3g
korea pln zarzuca poludniowej ze wiecej chleba jedza niz typowo koreanskich potraw. rozumiem Twoj punkt widzenia ale zauwaz, ze dotyczy to kazdego kraju szybko rozwijajacego sie. oprocz chyba Japonii :) ze sie chyba spoleczenstwo zachlystuje tym dobrobytem ktory splywa i tradycja odchodzi na bok, i nasladuje sie to, co uwaza sie za fajne, a fajny jest zachod, bo jest bogaty, bo jest plytki i pusty i niewymagajacy.