Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuuuurrrrrdddddeeeeeeeeeeeeeee

pytanie o zasiłek rodzinny

Polecane posty

Dobry wieczór. Nie pobierałam dotąd zasiłku rodzinnego na dzieci, gdyż dochody moje i męża przekraczały wymagany próg finansowy. Niestety od lutego mąż wyprowadził się z domu, pieniążki jakie przekazuje na dzieci to kwota rzędu 200zł (na 2 dzieci). Złożyłam do Sądu papiery rozwodowe, a sprawę wyznaczono nam na październik. W związku z powyższym udałam się do Ośrodka Pomocy Społecznej by dowiedzieć się czy zaistniała sytuacja nie upoważnia mnie do pobierania zasiłku rodzinnego na dzieci. Okazało się że owszem, o takowy zasiłek mogę ubiegać się, ale dopiero po rozwodzie. Zapytałam więc na jaką inną formę pomocy mogę liczyć. (Martwię się o wyposażenie dzieci do szkoły) Poinformowano mnie że mogę starać się o zasiłek docelowy. Oczywiście złożyłam wszystkie stosowne dokumenty, i dziś sama pojechałam na swój własny koszt (bowiem Gmina nie posiada samochodu służbowego) po pracownicę Ośrodka, która to obejrzawszy warunki mieszkaniowe , oraz po zapoznaniu się z wszelkimi przedłożonymi rachunkami , i skrupulatnym wyliczeniu oznajmiła że przy moich zarobkach (najniższa krajowa!!) przysługuje mi zasiłek w kwocie ok 50zł!! Nogi się pode mną ugięły....i komentować tego po prostu nie będę.... Ale mam pytanie: czy aby na pewno nie można tego jakoś obejść? i nie mogę starać się o ten zasiłek rodzinny przed orzeczeniem rozwodu? Przecież od wielu miesięcy borykam się sama z wychowaniem i utrzymaniem dzieci....

Gość gość
Zloz w szkole podanie o srodki finansowe na ksiazki(stypendium) Ten zasilek nazywa sie CELOWY LUB CELOWY SPECJALNY,przy tym ostatnim nie ma takich wymogow finansowych(okreslonej kwoty na 1 czlonka rodziny.....a cha jeszcze jedno przeciez ty masz dochod utracony...wiec postaraj sie jeszcze raz z GOPSu

W tym roku weszły jakieś regulacje odnośnie kryteriów(urzędniczy bełkot) teraz jak masz lepszy telefon czy odtwarzacz dvd to możesz być uznana jako osoba majętna, paranoja ale to nasz kochany kraj przecie" Za co kochasz Polske"

kiedy najlepiej złożyć w szkole taki wniosek? i jak to utracony dochód? nie rozumiem....

Gość gość
Wg ustawy o świadczeniach rodzinnych by uzyskać zasiłek rodzinny to albo ojciec dziecka musi być w składzie rodziny i jego dochody albo wyrok rozwodowy i zasądzone alimenty, możesz zarządać by wystapili o dochody męża do us i zus ale to potrwa. Zasądzenie alimentów i wyrok otwiera ci furtkę do pobierania funduszu alimentacyjnego o ile tatuś bedzie sie migał od płacenia alimentów.

Zenon powiem Ci że gdy zaczęła mi na kartce rozpisywać na jakiej zasadzie wyliczają te zasiłki, to po prostu ręce mi opadły....

Gość gość
Niestety od lutego mąż wyprowadził się z domu, pieniążki jakie przekazuje na dzieci to kwota rzędu 200zł (na 2 dzieci). xxxxxxxxxxxxx przede wszystkim powinnaś wystąpić o alimenty a nie o zasiłek!!!

Gość gość
złóż wniosek nie mogą ci odmówić jego przyjecia i popros by w Twoim imieniu wystąpili o dochody meża do us i jesgo składki zdrowotne do zusu, potrwa to kilka miechów ale w miedzy czasie moze uzyskach wyrok wtedy donies to jak najszybciej, dochód utracony to taki który miałam w 2011r. ale utraciłas to zatrudnienie, wiec trzeba to wyzerować bo wykaze to us, traci sie na podstawie pit 11 za 2011, umowy zlecenia lub świadectwa pracy

Gość gość
Piszesz podanie o zasilek celowy lub celowy specjalny i piszesz w tym podaniu o swojej sytuacji materialnej i rodzinnej i do tego mozesz dolaczyc jak masz jakies dokumenty i tyle!

czyli wszystko wskazuje na to, że jedyne co w tej sytuacji mogę zrobić to uzbroić się w cierpliwość... Tylko tak sobie myślę że gdyby to chodziło tylko o ten czas do października, a znając moje szczęście to pewnie wcale na jednej rozprawie się nie zakończy, co oznacza że termin uzyskania takowych dokumentów staje się bardzo odległy....

Ja złożyłam wszystko za jednym razem. I o rozwód, oraz alimenty....

Gość gość
wiec doloz zaswiadczenie ,ze zlozylas wniosek o rozwiazanie malzenstwa i to,ze maz daje Ci na dzieci 200zl .Policz twoj dochod+200zl i tak wylicz ile przypada ci na 1 czlonka rodziny...poz tym na podaniu wypisz ile kosztuje ciebie utrzymanie rodziny 1miesiac tz wszystkie koszty,,za wyjatkiem telefonu!

To dziś właśnie złożyłam taki wniosek wspólnie z pracownicą Ośrodka.... powiedziała że wszystko zależy od pani Kierownik, który zasiłek mi przyznają. Na podjęcie decyzji mają 30 dni.

Gość gość
Dodaj kserokopie dokumentow zlozonych w sadzie!

Gość gość
14 dni jest na odpowiedz,a nie 30

Ona dzisiaj wszystko szczegółowo rozpisała...Ile zarabiam, ile dostaję na dzieci, jakie koszty ponoszę w związku z utrzymaniem dzieci.... tłumaczyła że wygląda do mniej więcej tak.... wymagany próg x ilość osób w rodzinie= kwota od której należy odliczyć wszelkie dochody...i to jeszcze podzielić na pół a uzyskamy kwotę przyznanego zasiłku.

Dołączyłam ksero pozwu.... wraz z pieczątką wpływu. To pracownica Ośrodka poinformowała mnie że mają 30 dni na podjęcie decyzji, sama sobie tego nie wymyśliłam

Gość gość
w googlach wpisz sobie haslo twojej sprawy np czas oczekiwania na odpowiedz petenta w GOPSIE :) i juz wiesz wszystko!