Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matkaniejadka

6 miesieczny syn niechce jesc kaszek ani mleka

Polecane posty

Gość Matkaniejadka

Witam, moj syn nie chce jeść kaszek ani pic mleka, moze ktoras Was miała taki problem i jakos przemycała mleczko lub zastepowała czyms innym.Jedynie co mu smakuje to jogurty dla dzieci (gerber,hipp,bobovita), jogurt naturalny tez by zjadł ale boje sie ze nadmiernie obciaza nerki. Staram sie podawac mu mleko przez sen ale to jest masakra bo sie odrazu wybudza i placze a przesypia cale noce. Rece mi opadaja bo niewiem co mu dawac do jedzenia 6.30.....mleko z kaszka 20ml 9.30 jogurciki dodaje słoiczkowe owocki albo jedna lyzke naturlanego jogurtu 12.00 obiad (słoik duży wszystko je) 15.00 owoce/albo sczki 18.00 wcikam mu kaszke albo mleko ale to sa sladowe ilosci 50ml 20.00 mleko z kaszka max 90 jak ma dobry dzienn. Nie mam pojecia czym zastapic te 4 posilki mleczne 20

Gość gość
Bo mleko modyfikowane jest syfiaste w smaku. Sprobuj i sama powiedz czy dobre? I nie mow, ze to niejadek, bo widze ze wszystko inne ladnie je. Trzeba bylo podawac cycka a nie mieszanki.

Gość gość
najlepiej doradzi pediatra może to chwilowe albo warto zmienić mleko?

Gość gość
też pomyślałam o zmianie mleka może to mu nie smakuje?

Gość gość
Moja też modyfikowanego za nic nie chciała tknąć, kasze tylko przy dobrym dniu, ale nie takie gotowce, tylko gotowałam jej manne albo jaglaną na wodzie i dodawałam trochę mm. Tylko ja wiedząc, że córka nie lubi mm i nie bedzie go piła nie odstawiałam jej od piersi. Próbuj różne rodzaje kasz, a jak nie to dobrze, że chociaż je jogurty. Podobno mielony sezam na b.duże ilości wapnia, ale nie wiem od kiedy można go podawać. No i zawsze możesz próbować zmienić mleko, może akurat nie pasuje synkowi. I poradzić się pediatry czym zastąpić mleko i kaszki.

Gość gość
A zmienilas mleko na nastepne? moj tez malo jadl mleka/kaszek ale zmienilam na 2 i je fajnie do tego daje kaszki smakowe i tez fajnie je-daje bobovite o smaku owocow lesnych sa tez kaszki smakowe z mlekiem-my tych nie mozemy ze wzg na skaze ale kolezanki corci smakowala waniliowa :) z reszta w upaly nie wymagaj za wiele moj je ogolnie 100 ml zupki, pol sloiczka deserku i w sumie maks 150 ml mleka. Ale skonsultuj sie z pediatra :)

Gość gość
może idą mu zęby ? mój syn jak miał właśnie ok 6 mieś. to też około 3 tyg niejadł mleka ani kaszek ...

Gość gość
pytanie: czy nie chce jeść tych rzeczy tylko z butelki, a łyżeczką je?

Gość taka_mama
Ale co Ty się tak przejmujesz.. i na siłę chcesz wciskać dziecku 4 mleczne posiłki.. je tyle ile potrzebuje.. Synek na 6,5 miesiąca je w dzień 4 posiłki i przekąskę, lub 5 posiłków.. z mlekiem ostatnio ciężko, bo nie mam kiedy dawać śniadanie- 170ml (mleko z 3g kaszki zbożowej) obiad- 190g deser- 120g owoców z jednym paluchem kukurydzianym przekąska (nie wiem, jak to nazwać, ale nie mogę dać dużo jedzenia, bo często je ten posiłek na tylko 2 godziny -albo krócej- przed kolacją- dostaje albo trochę mleka, albo sam deserek, jeśli mleko było wczesniej zamiast deseru) kolacja 190g kaszki (na gęsto) Czasem więc ma takie dni, że tylko rano wypije mleko i wieczorem zje kaszę.. ale się nie przejmuję.. niedługo myślę, by podawać mu wymieszany jogurt z owocem, ale zapytam lekarki od kiedy można dawać taki zwykły jogurt naturalny. Ja się nie przejmuję, ze dziecko je mniej niż powinno.. ważne, że je chętnie to, co podam... gdybym miała dawać 4 razy dziennie mleko i raz kaszkę, to nie miałabym kiedy podać obiadu czy owoców- a przecież to też dziecko musi jeść. a nie mam kiedy podać, bo synek jak zje np. kolację o 20:30 to śniadanie je o 9.

Gość gość
Jak dziecko nie chce jeść to znaczy że mu nie podchodzi i tyle. Trzeba zmienić mleko na inne (jakie podajesz?). Kaszki też mogą mu nie smakować. Kasze możesz podawać z owocami a nie mlekiem ...pod warunkiem że kupisz kaszki bezmleczne, czyste ziarno albo kupisz jaglaną, ugotujesz i zmiksujesz dodając potem owoce (jabłko, odrobinkę banana, gruszkę itp).