Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 miss_nothing

studia z przyjaciolka

Polecane posty

Go艣膰 miss_nothing

W tym roku wybieram si臋 na studia do uczelni prywatnej na dziennikarstwo. Moja przyjaci贸艂ka sk艂ada艂a podanie na uniwersytet na 2 kierunki (resocjalizacja i co艣 jeszcze) ale si臋 nie dosta艂a. Powiedzia艂a ze chcia艂aby p贸j艣膰 na to co ja ale jako艣 jej przesz艂o i zastanawia艂a si臋 nad filologi膮 czesk膮. By艂am ju偶 przekonana 偶e sprawa za艂atwiona i nie b臋d臋 z ni膮 chodzi膰 na zaj臋cia do czasu gdy wczoraj jak si臋 spotka艂y艣my powiedzia艂a 偶e zdecydowa艂a si臋 na 100% i idzie prywatnie na dziennikarstwo na t膮 uczelnie co ja.. szcz臋ka mi opad艂a i robi艂am dobr膮 min臋 do z艂ej gry. Chodzi o to 偶e studia mia艂by by膰 dla mnie takim jakby nowym pocz膮tkiem, chcia艂am i艣膰 sama na studia a nie z kole偶ank膮 i to w dodatku na ten sam kierunek. Przyja藕nie si臋 z ni膮 6 lat od gimnazjum i ona mnie w jaki艣 spos贸b ogranicza, chcia艂am na studiach pokaza膰 si臋 z nowej 艣wie偶ej strony i pozna膰 nowych ludzi, a ona mnie b臋dzie blokowa膰. Mieszka膰 z ni膮 mog臋 (i jeszcze drug膮 kole偶ank膮) ale studiowania sobie nie wyobra偶am, jak mam jej to powiedzie膰 偶e nie podoba mi si臋 ten pomys艂 i 偶e b臋d臋 "udawa艂a 偶e jej nie znam" (niedos艂ownie ale nie bede spedza艂a z nia tyle czasu)?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
呕artujesz? To jej decyzja i nie masz prawa mie膰 do niej najmniejszych pretensji. Nie chcesz utrzymywa膰 z ni膮 bliskich kontakt贸w, to nie utrzymuj, co za problem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_nothing
Mysle ze mam prawo, bo ona si臋 tak nie interesowa艂a jak ja, to ja pisa艂am z ludzmi z dw贸ch uczelni i wybra艂am uczelnie X i to nie dlatego ze by艂a ta艅sza od Y ale dlatego ze bardziej mi sie tam podoba z opowiesci os贸b z kt贸rymi pisa艂am. A ona idzie na X bo jest ta艅sza...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie nie masz prawa ingerowa膰 w czyje艣 偶yciowe wybory, zw艂aszcza tak powa偶ne jak wyb贸r studi贸w. W og贸le wypowiadasz si臋 jak 12 - latka tupi膮ca n贸偶k膮 :) Doro艣nij, ogarnij si臋, a kole偶ank臋 zostaw w spokoju.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja cie rozumiem chce zacz膮c od nowa, pokaza膰 si臋 od innej strony . A twoja kole偶anka co? Pomys艂贸w nie mia艂a i zma艂powa艂a po Tobie kierunek.. daj spok贸j 偶enada..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
呕enad膮 jest to, co pisze autorka. Co to w og贸le za zagrywki i problemy? Jak w podstaw贸wce. Wymy艣li艂a sobie jaki艣 scenariusz i d膮sa si臋, 偶e co艣 posz艂o inaczej. C贸偶, pora si臋 przyzwyczaja膰, w 偶yciu nie zawsze wszystko uk艂ada si臋 tak, jak sobie za偶yczymy. Zacz膮膰 od nowa mo偶na zawsze i w ka偶dych okoliczno艣ci. Zacz膮膰 od nowa mo偶esz przede wszystkim zmieniaj膮c co艣 w sobie i je艣li naprawd臋 tego chcesz, to kole偶anka nie ma tu nic do rzeczy i w niczym Ci nie przeszkodzi. A ty oczekujesz, 偶e wejdziesz w nowe 艣rodowisko i co艣 si臋 magicznie pozmienia. To tak nie dzia艂a. No ale ja na to patrz臋 z perspektywy doros艂ej osoby, a nie sfochowanej nastolatki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
autorko jestes dziecinna, i co z tego ze ty sobie to wymyslilas pierwsza? nie masz zadnego prawa ingerowac w jej zycie i jej wybory, bedzie chciala to pojdzie na to samo co ty i mozesz nasrac na srodku pokoju i nic to nie zmieni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
prywatne dziennikarstwo to takie gowno ze twoj "reserch" na gowno sie zda, dziennikarze nie koncza jakiegos taniego dziennikarstwa,mam kolege ktory pracuje jako dziennikarz i skonczyl psychologie, inny robi doktorat z polonistyki, rownie dobrze mozesz sobie te studia odpuscic bo NIC ci nie dadza i jest to kasa i czas w bloto, papierek ktorym sobie zaszkodzisz w szukaniu pracy w zawodzie a nie pomozesz. trzeba sie bylo uczyc i pojsc na dobre studia a nie byle co i jeszcze sie wkurzasz ze ktos kto tez sie nie uczyl idzie na to samo badziewie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie nazywaj jej twoja przyjaciolka, jestes falszywa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_nothing
Nie prawda, jestem bardzo dojrza艂a w艂a艣nie. Prawda jest taka 偶e chcia艂am si臋 od niej odci膮膰 chocia偶 troszk臋 (mieszka膰 mog臋 m.in z ni膮 bo j膮 bardzo lubi臋 ale co za du偶o to nie zdrowo) bo przez ca艂e 6 lat by艂y艣my traktowane jako JEDNO艢膯. Gdzie nie posz艂am by艂o "A Klaudia gdzie? Nie mog艂a przyj艣膰?" , "Na co idziesz? A Klaudia na co?" By艂y艣my traktowane 偶e co by艣my nie robi艂y to razem, wsz臋dzie razem. Nie mam zamiaru wr贸ci膰 powiedzmy na 艣wieta do rodzinnego miasta i na pytania odpowiada膰 偶e studiuje to samo z Klaudi膮 i to w dodatku na tej samej uczelni....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 burgundy
no to co, to 偶e ona idzie na ten sam kierunek sprawia, 偶e nie mo偶esz si臋 zaprezentowa膰 tak jak chcesz? nie mo偶esz zacz膮膰 od nowa? jeste艣 do niej jako艣 uwi膮zana? je艣li by艂y艣cie traktowane jako jedno艣膰, to widocznie dlatego, 偶e zgadza艂a艣 si臋 na to. gdyby艣 si臋 bardziej wyr贸偶nia艂a i zaznaczy艂a swoj膮 odr臋bno艣膰, nie by艂oby tego problemu. teraz nadal mo偶esz to zrobi膰 w nowej grupie ludzi - na studiach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak, jest super dojrza艂a :) Wida膰 to w ka偶dej Twojej wypowiedzi. Uniezale偶ni膰 si臋 od kole偶anki w takim sensie, jaki opisujesz, mo偶esz zawsze, naprawd臋 nie rozumiem w czym problem. Nie chcesz gada膰 z lud藕mi o Klaudii, nie gadaj. Znajd藕 sobie w 偶yciu w艂asne zainteresowania, zaj臋cia, inne towarzystwo poza kole偶ank膮. Zawsze mo偶ecie te偶 zrezygnowa膰 ze wsp贸lnego mieszkania i ju偶 nie b臋dziesz sp臋dza膰 z ni膮 non stop czasu. Niemniej jednak uwa偶am, 偶e tu wcale nie o czas sp臋dzony razem chodzi. Jeste艣 po prostu s艂ab膮, niedojrza艂膮 osob膮 i zmienisz cokolwiek jedynie pracuj膮c nad sob膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_nothing
Mo偶e macie troche racji, ale z kolei jak zaczne si臋 wyr贸偶nia膰 tak jak chcia艂am w艂a艣nie bez Klaudii to ona bedzie mia艂a do mnie pretensje 偶e np gdzie艣 jej nie zabior臋 jak b臋d臋 gdzie艣 wychodzi艂a z lud藕mi z roku i b臋dzie fochy odstawia膰 a tego te偶 nie chce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_nothing
A i owszem, pozwala艂am na to i w艂a艣nie na studiach chce to zmieni膰:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No to zmie艅. Sztuk膮 jest rozwi膮zanie problemu, a nie ucieczka przed nim ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 burgundy
to jej powiesz, 偶e przecie偶 nie jeste艣cie ze sob膮 zro艣ni臋te. trzeba mie膰 troch臋 w艂asnej przestrzeni 偶yciowej, a nie by膰 tylko z jedn膮 osob膮 ci膮gle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dok艂adnie. Skoro uwa偶asz si臋 za tak膮 dojrza艂膮, to powinna艣 umie膰 t膮 swoj膮 przestrze艅 znale藕膰 i po swojemu j膮 sobie pouk艂ada膰. Dojrza艂o艣膰 oznacza te偶 umiej臋tno艣膰 radzenia sobie w relacjach mi臋dzyludzkich, a ty sprawiasz wra偶enie, jakby艣 by艂a ca艂kowicie uzale偶niona od zachowania, woli i mo偶liwych foch贸w kole偶anki.

Udost臋pnij ten post