Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZUS a ciąża po ustaniu stosunku pracy ktoś pomoże

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie - moja znajoma jest na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku, a stosunek pracy ustał 1,5 miesiące temu. Obecnie swiadczenie wypłaca zus, pracodawca nie ma już nic do tego. Teraz dowiedziała się, ze jest w ciaży. Czy zus będzie płacił jej do końca ciąży, jeżeli zaniesie tam zaświadczenie? Czy moze ciaża nie ma dla zusu żadnego znaczenia i będzie wypłacał jedynie do końca zwolnienia powypadkowego?

Gość gość
aha zwolnienie lekarskie oczywiście zaczęło się jeszcze podczas trwania umowy o pracę

Gość gość
Zasiłku macierzyńskiego nie dostanie. co do chorobowego znalazłam taka wypowiedź. "Moze Pani pobierać zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia jeśli przyczyna wypłaty zasiłku (choroba) powstała w czasie trwania ubezpieczenia (w czasie kiedy Pani pracowała). Koniec choroby to koniec pobierania zasiłku. Nowa choroba (nowy powód niezdolnosci) oznacza również brak podstaw do wypłaty zasiłku nawet jeśli miedzy zwolnieniami nie było przerwy.:"

Gość gość
rozumiem, ale w przypadku ciaży, a nie "innej choroby" to chyba wygląda inaczej. Chyba będą jej płacic z zusu do konca ciąży, mimo, zę przekroczy to 182 dni. Przynajmniej tak jej powiedziałam, bo tak czytałam kiedyś

Gość gość
nie pracuje wiec z jakiej racji ma jej coś zus wypłacać????

Gość gość
w tym samym temacie prawnik odpowiedział że nawet jeśli byłoby L4 na ciązę to i tak nie ma ciągłości. Pozostaje jej ciągnąć dalej to samo zwolnienie z tego samego powodu. Co innego gdyby zaszła w trakcie pracy jeszcze.