Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paninka

Jak to jest z tymi plombami

Polecane posty

Gość Paninka

Mam wyjątkowo głupie pytanie ;) Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o leczenie dentystyczne, bo do tej pory jakoś uchowałam się przed próchnicą i chodziłam jedynie na wizyty kontrolne. Mam maleńką czarną kropkę na trzonowcu. Czy w takim wypadku dentysta może mi ją "spiłować" czy konieczne jest też żeby szczodrze nawalił mi amalgamatu(bo w tej chwili nie stac mnie na zafundowanie sobie białej plomby) i w efekcie zamiast praktycznie niewidocznej próchnicy będę miała wielką, ciemną plamę?

Gość gość
ój brat ostatnio dostał na nfz białą, światłoutwardzalną plombę... Więc podzwoń po gabinetach i popytaj, czy mają białe na nfz.

Gość Asystentka stomatologaaaaaaaaa
zalezy ile brat ma lat bo jesli mniej niz 18 to faktycznie mógł miec zrobiona plombe swiatłoutwardzalną, bo takie sa refundowane do 18 lat. Autorko moze byc tak ze na zewnatrz jest mała kropka a w srodku próchnica do miazgi, oczywiscie tak byc nie musi ale nie ma takiej opcji zeby dentysta Ci spiłował ząb. Jesli nie stac Cie na droższa plombe to mozesz sie leczyc na NFZ a za lepsza plombe dopłacic np 50 zł ;)