Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy

Polecane posty

Gość gość

Mam stałego partnera od dwóch lat, dodam, że z nikim innym nie uprawiam seksu, mój chłopak także. Mój problem polega na tym, że od dwóch dni bardzo swędzą mnie wargi sromowe, są troche opuchnięte i moja wydzielina jest biała i tak jakby grudkowata. Dowiedziałam się od mojego chłopaka, że ma takie same objawy. tzn, też swędzi go penis, Pomocy, co to może byc? Bardzo się tym martwie, to wstydliwy problem, nie wiem kogo mam się poradzic.

Gość gość
Grzybica. Idź do ginekologa i poproś też o coś dla partnera.

Gość gość
Rozumiem. W jaki sposób dochodzi do zarażenia? Czy to oznacza, że partner mnie zdradził, zarażając się od kogoś innego?

Gość gość
Grzybicą nie trzeba się zarazić. Powstaje "sama z siebie" przy zaburzeniu flory bakteryjnej pochwy. Wystarczy osłabienie organizmu. A jesli juz droga zakazna to wystarczy publiczna toaleta.

Gość gość
Dziękuje, troche się uspokoiłam, bo już myślałam, że to paskudztwo przenoszone jest drogą płciową. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli pójdę do ginekologa, to czy przepisze mi także coś dla partnera? Czy on także, osobno będzie musiał iść się zbadać?

Gość gość
To zależy od ginekologa. Moja pani doktor zawsze pyta czy przepisać też coś dla partnera, ale wiem, że są też tacy, którzy nie chcą przepisywać i wtedy partner też musi się pofatygować. Jest jeszcze opcja, że dostaniesz krem i wtedy partner może ten sam krem zastosować i w przypadku mężczyzn to zazwyczaj wystarczy, bo u nich nie ma takiego pola do popisu dla grzybów.

Gość gość
Aha. Jeszcze jedno pytanie. Skoro mówisz "zawsze" to czy to powraca, nie da się tego raz a dobrze pozbyc? Dziękuję za odpowiedz.

Gość gość
Szybko do lekarza obydwoje,grzybek prawdziwek.

Gość gość
Oczywiście, że może powracać. Ja mam zawsze po antybiotykoterapii, bo antybiotyki zabijają też dobre bakterie w pochwie. Poza tym czasami wystarczy skorzystać z publicznej toalety czy złapać na basenie. Powstawaniu grzybicy sprzyja dieta bogata w słodycze i węglowodany proste, noszenie stringów, "zaparzanie" pochwy :D czyli noszenie ciasnych ubrań, podczas snu pochwa powinna mieć przewiew, teraz w trakcie upałów najlepiej nosić spódnice i przede wszystkim bawełnianą bieliznę. Grzybicy sprzyja też brak owłosienia kinowego i nadmierna higiena (np.irygacje). Również podczas miesiączki zmienia się ph w pochwie i niektóre kobiety mają ten problem co miesiąc. Wówczas stosuje się profilaktycznie leki po każdej miesiączce np.przez pol roku. Ja miałam też częste nawroty przy przewlekłych biegunkach.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieje, że mój ginekolog nie będzie miał problemu z wypisaniem też czegoś dla partnera.

Gość gość
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy leki dostanę od razu, czy bedę musiała czekać na wyniki jakichś badań?

Gość gość
Od razu.

Gość gość
jest to ewidentnie infekcja pochwy, mozesz kupic sobie probiotyk lactovaginal, jest dopochwowoy, wiec szybko zadziala, dostarczysz zywych szczepow bakterii kwasu mlekowego, ktore uniemozliwia dalszy rozwoj infekcji, oczywiscie pojdz tez do ginekologa, partner zapewne tez dostanie jakies leki

Gość gość
Widać jak moda wpływa na zdrowie.Noszenie krótkich spódnic zapobiega grzybicom.Musimy mieć podwiew,a nie obcisłe leginsy .W nich wszystko się dusi w tym upale.W domu należy chodzić bez majtek w tym okresie letnim.