Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z rocznym dzieckiem

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko mimo niemal roku nie wskazuje nic palcem. Pytane gdzie jest mama patrzy na hustawke, gdzie jest mis, patrzy na konika, mimo ze milion razy powtarzam, nie rozumie i... martwie sie tym... Poczytalam o autyzmie. Niby nawiazuje jakis tam kontakt wzrokowy, lubi przytulanie, nie placze przy ubieraniu etc, lubi dzieci i bawi sie zabawkami, ale cos mnie martwi...Nie zawsze reaguje na swoje imie, nie wykonuje prostych polecen (tylko papa i brawo umie zrobic). Nie pokazuje gdzie mis ma oko. W ogole nie pokazuje gdzie mis. Kiedy wasze dzieci zaczely?

Gość gość
Z pasujacych objwawow to jeszcze krotki, niespokojny sen, problemy z brzuchem, krecenie glka na nie nie (ale to nie wiem, w sumie wyglada jak zabawa)

Gość mama prawie 14 mies niuni
Nie wiem, poczekaj jeszcze chwilę. Z miesiąc, dwa, moze trzy, a jak nie ruszy idź na konsultacje do specjalisty. Olej pediatrę. Pediatrzy g. wiedza o takich rzeczach. Czasem dzieci rozwijają się skokowo i jest tak, ze nie rozumie nic, a nagle ni z gruchy zi z pietruchy rozumie tyle, że aż zaskakuje. u nas tak było/jest. U nas pokazywanie palcem zaczęło się ok. 10 mies., ale oko myliła z uchem itp. Ok roku zaczeła pokazywać bezbłędnie wszystkie zabawki, przedmioty i to takie, ze zastanawiałam sie skad wie, że żelazko to zelazko, skoro jej nie uczyłam. pokazuje wszystkie części ciała u sibie i innych, łącznie z paznokciami. Zwierzątka w książeczce pokazuje i naśladuje odgłosy zwierzat typu hał hał, miał miał, patataj, koko, pokazuje jak ją coś interesuje i jak czegoś chce. Generalnie naśladuje nas jak papużka. Sporo mówi śiwdaomie (mama tata, kapcie, kółko, oko, pom (pomidor), banan, pan, pani, tu, tam, nie ma, kupa, kap kap (picie z niekapka), kokonil (krokodyl), dać. Nie mamy problemów z komunikacją. na imię reaguje od dość dawna (nie pamietam dokładnie od kiedy, chyba 8-9 mies.), ale tak super świadomie, to tak od ok. 11 m.ż. mniej więcej. Teraz ma prawie 14 mieś i mówi na siebie Niunia :) Za to takie świadome pa pa z dzwiękiem, że tak powiem i stosownie do kontekstu pojawiło sie niedawno, z miesiąc, może póltora temu. No i u nas właśnie szło skokowo. Moja młoda jest b. towarzyska i nie boi się obcych (co do zasady, bo boi sie lekarza i wąsatych, grubych facetów) i tym sie trochę niepokoiłam, ale chyba to oleję. Widocznie ten typ tak ma. No i też śpi niespokojnie. Przesypaia cała noc w sumie, ale się wierci okropnie. Być może z Twoim maluchem jest wszystko ok i ruszy za moment (piszesz, że nie ma roku jeszcze). Mam taką nadzieję, ale jesli za te dwa miesiace nic się nie zmieni, nie czekaj, tylko szukaj pomocy.

Gość martussiaa
Dokładnie poczekaj jeszcze chwilę, jak się nic nie poprawi to udaj się do lekarza z tym problemem, poczytaj jeszcze w internecie o tym, ciekawy portal mi pomógł http://blogoslawionystan.pl/

Gość gość
kobiety przestancie doszukiwac sie u waszych dzieci chorob!! teraz widze w modzie jest autyzm!!bylas z dzieckiem u lekarza?czytalas na temat autyzmu profesjonalna lektore?nie pokazuje palcem -autystyk,nie gapi sie non stop komus w oczy -autystyk ,nie spi w nocy-autystyk.to dziecko ma dopiero rok!!!czego oczekujesz?,ze bedzie zachowywal sie jak 3,4 latek?

Gość gość
a może ma problemy ze słuchem?

Gość gość
własnie moze ono nie słyszy gdy ty do niego coś mówisz albo słyszy słabo,weż to pod uwage

Gość gość
Sluch byl badany - slyszy.

Gość gość
A ile ma Twoje dziecko dokladnie ? Pamietaj ze u takich dzieci tydzien to juz duzo , ile mu brakuje do roku ?

Gość gość
2 tygodni mu brakuje...

Gość gość
Moje dziecko tez ma 11 mies i tak samo jak Twoje tylko nie pokazuje palcem w ogole jeszcze

Gość gość
tez zauważyłam, że w "modzie" jest autyzm. Ile ja sie tu naczytałam podobnych tematów. Tak ogolnie to ja powinnam byc chora na naprawdę wiele chorób bo objawy bardzo pasują a jednak chora na nie nie jestem.

Gość gość
Wspominalas pediatrze ? Co mowi.? A innych zabaw poza brawo i pa uczylas ? Moja corka ma 11 mies nie umie papa ani brawo bylismy u neurologa bo corka ma wnm.i neurolog twierdzi ze ma czas na pokazywanie i zabawy

Gość gość
Jak rozwoj psychomotoryczny Twojego dziecka ?

Gość gość
Uczylam zabaw, ciagle ucze, ale jakos nie moze zrozumiec... 100 razy mowilam tez ze to np piesek, a jak pytam gdzie piesek to pokazuje cos innego. Rozwoj motoryczny ok, chodzi przy meblach, raczkuje, siedzi, stoi przez mala chwile. Jeszcze nie ma dosc rownowagi aby przejsc sie, bo wypycha brzuch w przod, ale chcialby. Bardzo precyzyjnie chwyta male rzeczy, samodzielnie je. Lubi dzieci, wrecz piszczy z radosci na ic widok.

Gość mama 14 mies Niuni
dwa tygodnie to b. dużo. Poczekaj. Skoro pokazuje, tylko mu sie myli pisek z kotkiem i takie tam to normalne. Myslałam, ze nic nie rozumie i niczego nie pokazuje. Mojej tez sie długo pitoliło. Teraz czasem tez coś jej sie pochrzani. To normalne. Poza tym robi papa i brawo czyli są postępy. T wcale nie tak mało. A 11,5 miesiaca to NIE rok. Ja czasem na imię też nie raguję jak jestem zajęta :) Pozdrawiam

Gość gość
Tak, cos tam pokazuje, ale otwarta dlonia i zwykle blednie ;)

Gość gość
A jak Twoj porod , przebieg ciazy , apgar po porodzie etc

Gość gość
Cc z powodu podejrzenia niewydolnosci lozyska - bylo wydolne, ciaza zagrozona od 30 tc przedwczesnym porodem, ale zakonczona w 39 tc, 10 pkt.

Gość gość
A rozmawialas z pediatra na temat swoich podejrzen ? A jak z gaworzemiem ? W diagnozowaniu autyzmu to wazna kwestia

Gość gość
Co Twoj pediatra na to ? Co mowil na ostatnim szczepieniu ? Kiedy macie kolejne szczepienie ?

Gość ludzie nauczcie sie normalnie
Moda nie tylko na autyzm ale i na wzmozone i oslabione napiecie miesniowe :P .... a pozniej pojawiaja sie rozne "dys" i ADHD :P Polska to kraj hipohondrykow :D :D Opanujcie sie !

Gość gość
Autorko ? A czy cos nie.zmienilo sie po szczepieniu ?

Gość gość
Dziecko nie bylo szczepione, a pediatra ogolem mal widzi, nawet nie widziala zapalenia ucha na ktore wyladowalismy w szpitalu...

Gość gość
Dziecko mowi jaja, baba, mama, amam. To tyle z gaworzenia :)

Gość gość
Moja cora pokazywala okolo 10 miesiaca.

Gość gość
Twoje dziecko ma jeszcze czas ,jesli do ok 15 miesiaca nie poczyni postepow to bedziesz mogla sie martwic na 11,5 mca jest ok

Gość gość
Uposledzenie umyslowe zapewne ;-)