Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amdej

pozwanie ojca o alimenty przez dziecko

Polecane posty

Gość Amdej

Witam. Mam 18 lat, uczę się w liceum ogólnoksztalcacym. Chciałabym zasądzić mojego ojca o alimenty. Jednak komplikacja polega na tym, że moi rodzice nie mają rozwodu. Mają gospodarstwo rolne, wspólnotę majątkową. Moje pobudki wynikają z tego, że ojciec płaci alimenty na syna z 1-wszego małżeństwa(który kompletnie go olewa i dzwoni tylko gdy alimenty nie sa wplacone na czas), poza tym po kryjomu przed cala rodzina wysyla mu pieniadze, nie dbajac o mnie i mojego brata. Chcialabym dostac alimenty aby wynajac pokoj i jakos sie utrzymac. czy to w ogole mozliwe?

Gość gość
Alimenty sa przeznaczone na utrzymanie dziecka, a twój ojciec cię utrzymuje więc alimentów płacic nie musi. Jesli chciałbyś np. uczyc się w szkole dziennej poza swoją miejscowością i musiałbyś tam mieszkać i utrzymywać się wtedy - jesli rodzice nie chcieliby cie finansować - mógłbyś podać ich o alimenty. Nie wiem, czy można podac tylko jednego rodzica, czy też oboje. Najlepiej byłoby poradzić sie jakiegoś prawnika. Byc może są jakieś fora, gdzie można uzyskać drobne porady prawne.

Gość gość
Z twojego postu wynika ze rodzice nie są razem ale razem mieszkają tak? Wtedy jeśli maja osobne pieniadze ale nie maja tzw rozdzielczości majątkowej a utrzymuje cię tylko matka wtedy jak najbardziej możesz podać ojca o alimenty.

Gość karrrabma
zamias dusić tatula z kasiory to polecam znależć se chłoca co ma dużo kasiory, a nie rodzine wyzyskiwać.Wstyd i chamstwo w państwie.Kurde co z tą dzisiejszą młodzieżą???Tylko kasa i kasa, a reszta????HĘ????Do roboty darmozjady!!!Rowy kopać, drogi budować kurde...bo jeżdzieć po czym ni ma...