Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pierwsza_ciąża

Wiek płodu a wyniki USG

Polecane posty

Gość Pierwsza_ciąża

Witam Mamusie. Mam pytanie może któraś z Was mi pomoże.Mam termin na 29 grudnia i wszystkie dotychczasowe wizyty potwierdzały wiek i wymiary dzidziusia.Teraz powinien się zacząć 20 tc.Dzisiaj byłam u ginekologa i wymiary dzidziusia są następujące: BPD-40.1 mm HC-143 mm AC-129 mm FL-27.3 mm Waga 237 g Ginekolog na podstawie tego padania zmienił mi termin na 6.01.2014 a wiek dzidziusia określił na 18 tyg. Proszę powiedzcie czy to możliwe żeby do tej pory wiek ciąży się zgadzał a teraz nagle jest inaczej czy może jest prawdopodobieństwo że to naprawdę 20 tydzień a poprostu z dzidziusiem jest coś nie tak i za wolno rośnie?? Nie wiem co myśleć:(((Pomóżcie:(

Gość gość
Każde dziecko rośnie swoim tempem i dlatego w bardziej zaawansowanej ciązy zmienia sie data porodu którą podaje usg wg wymiarów. To niewielka różnica. A sam pomiar też nie jest dokładny -moje dziecko w dniu porodu wg usg miało ważyć 3,5kg a urodziło się ponad 4kg.

Gość gość
Dokładnie jest tak jak podał gość wyżej, to są płynne granice,nie powinno się tak kurczowo ich trzymać, więc nie przejmuj się tak bardzo.

Gość gość
Ja mam identyczną sytuację - byłam na USG w 25 t.c., a według USG był to 24 t.c. Termin mam na 8.11, a według USG ok 20.11. Nie przejęłam się tym, bo każda ciąża przebiega inaczej i każdy Maluch rozwija się w swoim tempie. Jakby coś było nie tak, lekarz by o tym powiedział. Głowa do góry :)