Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscinnosc to ja

Problem z pampersem

Polecane posty

Gość goscinnosc to ja

Witam.Moj syn skonczyl w kwietniu 2 lata.Postanowilam dzisiaj sciagnac na dobre pampersa.Od południa jest tylko w majteczkach.Jeszcze się nie zmoczył,gdyz przypominam mu o potrzebach.Jest fajna pogoda,cieplutko wiec idzie szybciej i latiej nauczyć,gdyz większość dnia spędzamy na ogródku.Synus rozumie już o co chodzi,sadzany wcześniej od czasu do czasu na ubikacji zawsze zalatwial swoje potrzeby.Problem tylko w tym ze nigdy sam nie komunikowal.Jak u was długo trwala taka nauka jak ja teraz zaczynam rbic synkowi.Wiem ze będą na pewno wpadki,ale licze się z tym.Moze jakies wskazówki.Stosowalyscie cie jakies,czy tylko po prostu sciagnelyscie pampersa i czekalyscie az dziecko same będzie wolac,czy przypominalyscie dziecku.W zime sprobowalam już sciagnac pampersa,ale nie wyszlo nam,po 3 tyg zrezygnowałam i czekałam do lata.Problem tkwil w tym,ze ja musiałam małemu przypominać o skorzystaniu z toalety,ale gdy nie przypomniałam zalatwial się w majtki.Nie wiem czy mam dalej przypominać,boje się ze będzie znow tak jak było czy czekac na jego sygnal.Dziekuje za rady.

Gość gość
Mój synek szybko "zalapał" o co chodzi. Za niecały miesiąc kończy 2 latka a już od weekendu majowego nie używamy pampersów. Z nocnikiem zapoznał sie jak zaczął siedzieć (wiem,że niby to wcale nie jest dobre). Zawsze rano był wysadzany. Jak miał ponad rok sadzaliśmy go 2-3 razy dziennie. Później zaczął się chować podczas robienia kupy za fotel, wiec wtedy też szybciutko go wysadzaliśmy. Oczywiście jak zrobił coś do nocnika to były brawa i radość, to chyba go motywowało:) I w weekend majowy postanowiliśmy pożegnać się z pieluszką ostatecznie. Na nocnik brałam go co ok. godzinę, bo raz wołał a dziesięć nie... Wpadki też były, wtedy pytaliśmy gdzie się robi siusiu itd. Bardzo często był też w toalecie ze mną lub mężem;) Po jakiś dwóch tygodniach sam zaczął wołać i biec do łazienki. Na noc nadal zakładaliśmy pampersa, ale po tygodniu bez siusiania w nocy przestaliśmy. Od razu po przebudzeniu na nocnik lub sedes. W nocy wpadki nie bylo, w dzień zdarzały sie raz na kilka dni. Obecnie komunikuje nawet czy chce siusiu czy kupę. Rada: wysadzać co jakiś czas chociaż sam nie woła i za każdym razem tłumaczyć o co chodzi oraz nagradzać sukcesy brawami czy ogromnym uśmiechem:D A wpadki też tłumaczyć, pokazywać mokrą bieliznę, mówić, że taka mokra jest niemiła i dlatego trzeba wołać. Cierpliwość i systematyczność najważniejsze:)Powodzenia!!!

Gość gość
U mnie syn od dwóch miesięcy chodzi bez pieluchy. Trzy tygodnie przed drugimi urodzinami zdjęłam pieluchę i już od tej pory nie zakładałam w dzień, sikał pod siebie robił kałuże na podwórku, nie wiedział co się dzieje, w pierwszy dzień ani razu nie nasikał do nocnika tylko w majtki. Pierwsze trzy dni sikał raz w majtki raz do nocnika, ciągle się pytałam czy mu sie chce siku i sadzałam co jakiś czas. Zaczął wołać jakoś w szóstym dniu nauki, jeszcze się go czasem pytałam czy chce na nocnik lub przed wyjściem go sadzałam. Poszło gładko, dostawał brawa i nagrody w postaci słodkości i to najbardziej podziałało :) od razu wołał siku i kupę, w pampersie spał może dwa tygodnie jeszcze i przestałam ubierać. Do tej pory zdarzają się sporadyczne wpadki np. śpi po południu a wcześniej dużo pił mimo że sikał przed snem bywa że nasika w łóżku lub gdy chce mu sikać a nie widzi nikogo w pobliżu to nie szuka tylko się zsika ale to naprawdę sporadyczne przypadki. Trzeba cierpliwie sadzać w kółko i tłumaczyć, u mnie to trwało tydzień zdjęłam pieluchę i nie ubierałam nawet na zakupy i spacer żeby dziecku nie mieszać w głowie że raz może do pieluchy a potem musi na nocnik. Nie czekaj aż sam zacznie wołać tylko nadal sadzaj i tłumacz że musi wołać jak chce siku i nagradzaj w końcu sam będzie wołał. Widocznie za pierwszym podejściem nie był gotowy. Pamiętam że mój syn na początku potrafił się zsikać nawet co 15-30min a z dnia na dzień ten czas się wydłużał i co 1-2 godz sikał.