Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Krzyk podczas kąpieli

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś miał podobny problem, mój dwumiesięczny synek wrzeszczy okropnie, gdy wkładamy go do wanienki. Od narodzin tak ma. Kąpiel małego to dla nas ogromny stres. Miał ktoś podobnie, wyrośnie z tego?

Gość gość
miałam podobnie jak nie gorzej :) powiedz mi, czy kąpiecie o określonej godzinie? macie rytuał?

dzieciatko już co prawda większe, ale przy maleństwach krzyczących położna doradzała owijać w pieluchę i wsadzać wtedy do wanienki sama widzialam jak wrzeszczące dziecko nagle po prostu oswoiło się z sytuacją :-) wystarczyła włąśnie pielucha

Mój miał podobnie. Zaczął tolerować kąpiele gdy miał ponad 2 miesiące a lubić gdy mial około 6 - dokładnie nie pamiętam. Może twój też z tego wyrośnie

Gość gość
Prawda, owinąc dziecko w pieluszke ;), miałam identyczna sytuacje, i tak poradziła położna-pomogło!

Gość gość
ja nie używałam pieluszki, weszliśmy w rytuał, o 18:55 mąż przygotowywał wanienkę, o 19 wkładaliśmy go, przyzwyczaił się po ok. 2 tygodniach. Teraz ma 6 mcy i dopiero krzyk jak go z wanny wyciągamy :) u niego w jedną chwilę się odmieniło-w 1 dzień krzyk bo wkładamy do wanienki a w 2... krzyk, że jest wyciągany, tak ok. 2 mca polubił kąpiele. nie dawaj tej gąbki do wanienki, to może być też powód-bardzo szybko się ochładza. My użyliśmy 2 razy i wyrzuciłam.

Gość gość
nam ktoś doradził zmianę temperatury wody. Niektóre dzieci wolą albo chłodniejszą (nie zimną), albo troszkę cieplejszą wodę. Córka też wrzeszczała przy temperaturze, którą zalecają do kąpieli noworodków i niemowlaków. Jak jej powiększyliśmy o 2 stopnie to wrzask ucichł.

Gość gość
Kąpiel codziennie o 19.30, czasami po prostu go obmywam, żeby uniknąć krzyku. Najlepsze jest to, że jak tylko zawinę go w ręcznik przestaje płakać i czeka cierpliwie aż go ubiorę. Już zastanawiamy się z mężem czy wychowujemy przyszłego nerwusa:) ale tak poważnie, to nie wiemy jak z tym kąpaniem sobie radzić.

Gość gość
malutkie dzieci lubią być ciasno owijane bo czują się tak jak wtedy gdy były jeszcze w brzuchu czyli bezpiecznie... moja siostra tez owijała do kąpieli bo mała się darła w niebogłosy, z czasem oczywiście przeszło ale ta metoda jest najlepsza.

Gość gość
to w takim razie zwiększ temp wody, my kąpaliśmy w 40 stopniach