Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swinka morska xxxxx

Jaki język będzie potrzebniejszy za 10 lat Rosyjski czy niemiecki

Polecane posty

Gość swinka morska xxxxx

Jak myślicie ?

Gość gość
arabski?

Gość gość
jeśli córka miałaby pracować jako tłumacz można zaryzykować z rosyjskim. Równie dobrze może jednak skończyć 3 letnie studia pielęgniarskie i ze średnią znajomością niemieckiego -na początek zarabiać przyzwoite pieniądze

Gość swinka morska xxxxx
Dziekuje za odpowiedzi, moze ktos jeszcze?

Gość Jarek 36h
zdecydowanie sowiecki. rosja dopiero zaczyna powstawać. przez wiele lat łupiła wszystkich, a swoje zasoby oszczędzała. już jest, a będzie jeszcze większą potęgą.

Gość gość
hehehe dobre pytanie, stawiam na rosyjski ;-)

Gość znowu_10_osob_ukradlo_spacje
rosyjski zna w polsce masę osób bo w poprzedniej epoce był przymusowo nauczany pamiętam bo w podstawówce miałem. lepiej postawić na coś niszowego w 2020 najszybciej rozwijająca się gospodarką mają być indie ale tam chyba jest masę języków.

Gość PO_co_nam_PO
angielski i chiński

Gość PO_co_nam_PO
Rosja nie ma szans, wyludnia się jeszcze szybciej niż Polska a za kilkanaście lat w dalekowschodniej części Rosji będzie się mówiło po chińsku.

Gość adios biczos
zacznij się uczyć arabskiego, tak szybko zmieniacie się w slutwife, że niedługo w polce ten język będzie urzędowym

Gość koko_dżambo
Podstawowy problem Rosji w relacjach z Chinami polega na tym, że Rosjanie przywykli, iż są krajem silniejszy, narzucającym swoją wolę - tak było od XIX wieku. Nie pamiętają - inaczej niż Chińczycy - że nie zawsze tak było, i że w XVII i XVIII wieku to Chiny dominowały we wzajemnych relacjach. Teraz muszą na nowo określić swoje miejsce w stosunku do Pekinu i nie idzie im to zbyt dobrze (to w ogóle jest dość typowa cecha państwa rosyjskiego - nieumiejętność ułożenia sobie relacji z państwami od niego silniejszymi). Silne Chiny budzą w Rosji strach przed utratą dalekowschodnich prowincji, a nic tak nie trwoży Rosjan jak utrata ziem, nawet - a może przede wszystkim - jeśli sami je kiedyś zabrali. Chiny są znakomite w skrywaniu swoich prawdziwych zamiarów, zgodnie ze starożytną chińską maksymą "ukrywaj swoje możliwości". To zresztą ich cecha narodowa. Jest takie chińskie przysłowie: "jeśli ktoś ci zrobił krzywdę, to siądź nad brzegiem, a pewnego dnia woda wyrzuci na brzeg ciało twojego wroga". Chińczycy politycznie właśnie siedzą nad rzeką. Publicznie więc oddają Rosjanom wszystkie możliwe hołdy, wiedząc, że tym tego potrzeba. To stąd biorą się gesty takie jak pierwsza zagraniczna nowego prezydenta ChRL Xi Jinpinga w Moskwie. Kiedy rosyjscy decydenci przyjeżdżają do Państwa Środka, czekają na nich armaty, parady i podniosłe słowa o odrodzonej, wielkiej Rosji. Chińczycy nie szanują Rosji. Jest dla nich przede wszystkim upadłym imperium, które dało się pokonać Zachodowi, i to w dużej mierze na własne życzenie. ZSRR miał w tym ujęciu rozpaść się sam z siebie - przegrał na płaszczyźnie ideologicznej, przyjmując zachodnie pomysły, takie jak głasnost’ - wolność słowa. Co prawda później, za Putina, Rosja zmądrzała i odrzuciła te szkodliwe idee, ale to niewiele zmienia - Chiny wiedzą, że Rosja nie jest już potęgą (choć chciałaby być, co też umiejętnie wykorzystują), i w realnej polityce jej tak nie traktują - jest ona dla nich państwem drugorzędnym. Tak na poziomie Brazylii czy RPA - dla nich liczą się przede wszystkim Stany Zjednoczone, w dalszym stopniu Japonia oraz Afryka.

Gość swinka morska xxxxx
Czyli stawiacie na rosyjski... Co do chinskiego to niestety nie nauczają go w szkołch. :)

Gość gość
zdecydowanie rosyjski, aczkolwiek i niemiecki dobrze jest znać.

Gość gość
stawiam na angielski, ruski sie nie przyda, od zawsze gadaja ze za 10 lat tak i gowno prawda, ale mozna sie go uczyc dodatkowo bo to prosty jezyk dla nas(podobna gramatyka, budowa zdan)

Gość Robert22lata
Rosyjski nigdy nie będzie Ci potrzebny. Komuna upadła 24 lata temu.🖐️

Gość Robert22lata
Prostym językiem dla Polaków jest czeski i uwaga... hiszpański.:)

Gość Robert22lata
W każdym razie ucz się niemieckiego. Niemcy i kraje Beneluxu oraz inne np. Austria mogą zaoferować Ci dużo więcej jeśli znasz niemiecki. Od Rosji co dostaniesz? :D

Gość gość
Mieszkam w warm-mazurskim, ze znajomością jęz. rosyjskiego z pracą nie ma problemów. Pewnie dlatego, że młodzież nie zna tego języka.

Gość Robert22lata
Z jaką pracą? Mrówka pracująca nielegalnie, przemycająca 5 razy dziennie po 30l taniej benzyny z Rosji? :D

rosjanie to najbogatsi turyści wiec np. w turystyce przydaje sie bardziej niz inne jezyki poz aangielskim . ja bym tak nie deprecjonowal tego rosyjskiego. zwlaszcza na sasiedztwo.

i rosjanie maja najwiecej kasy ale wiekszosc ludzi widzi rosje przez pryzmat telewizora i mysli ze tam bieda jak u nas :D idealne panstwo np. do eksportu.

Gość gość
jeśli żyjesz w wschodniej części Polski to rosyjski, Jeśli na zachodzie to niemiecki

Gość gość
Robert22lata Z jaką pracą? Mrówka pracująca nielegalnie, przemycająca 5 razy dziennie po 30l taniej benzyny z Rosji? smiech.gif xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx przemyt? nie te czasy!

Gość gość
jezyk slowacki jest najłatwiejszy do polakow, jest prawie taki sam wiem bo pracuje ze slowakami( a nie czeski choc ten jezyk tez jest troszke podobny) j. rosyjski niegdy ci sie nie przyda nawet w turystyce bo rosyjscy turysci nie jezdza do polski na wczasy a wiec najpierw jezyk angielski lub niemiecki a potem rosyjski nie na odwrot

Gość swinka morska xxxxx
Ok dziekuje :)

Gość gość
Pracuję w budowlance. W Niemczech mam firmę, ale do tej pory ktoś inny zarządzał moimi interesami, bo nie znałem języka. Uczyłem się przez rok za pośrednictwem https://facebook.com/niemieckizpasja. Nawet doraźnie mogłem się kontaktować online. Duże ułatwienie. Postanowiłem nauczyć się najczęściej używanych słów i na tej podstawie rozmawiać. To się sprawdza, pan Tomek sprytnie podchodzi do przekazywania wiedzy. Mam już swoje lata i nigdy mi się lepiej nie uczyło. Myślałem, że będzie straszna nuda, czy coś w tym stylu, ale pozytywnie się zaskoczyłem. Z tego powodu szczerze polecam Tomka.