Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julieetta

Bardzo bolesne miesiączki

Polecane posty

Gość Julieetta

Cześć dziewczyny, mam 13 lat i od 4 lat mam okres .Już nwm co mam robić, tak bardzo boli mnie brzuch, że nie idzie wyrobić ;/ Jakiś czas temu brałam po 1 tabletce panadol femina, przestawał boleć, potem 1 już nie pomagała a więc brałam po 2 , z czasem nawet te 2 już nie pomagały a więc aktualnie borę po 6 tabletek dziennie, 2 apapy i 1 nospę, to jest moja dawka oderzeniowa, która dziala 7/8 godzin .tabletki przestają działać bo mój organizm się od nich uzalerznia , naprawdę nwm co zrobię gdy już nawet te 6 tabletek w ciągu dnia mi nie będą pomagały .Biorąc pod uwagę to, że okres mam 6/7 dni a brzuch boli mnie przez cały okres naprawdę jestem strasznie wymęczona .Próbowałam już wszystkiego, ciepłe okłady, zioła, różne tabletki, masowanie, specjalne diety na czas miesiączki oraz przed, zupełnie nic nie pomaga .Co miesiąć, objawów mi przybywa, mianowicie: zaczyna mi się robić słabo, biegunka, czy mam odruhy wymiotne, w tym miesiącu akurat tak nie fortunnie mi się trafiło, że jestem chora, mam zapalenie ucha i ten nieszczęny okres :( Jestem tak wymęczona , że jak mnie już nawet boli brzuch to ręce mi słabną i się totalnie poddaje , ból nie dookreślenia, coś strasznego .Najgorsze jest to, że gdy dostaję okresu w ten sam dzień lub trochę później ma go rownież moja przyjaciółka, tylk z tym, że ja leżę i opadam z sił a ona czuje si znakomicie, ćwiczy nawet .Myślicie, że to od masy ciała zależy też ? ważę 63 kg, mam nadwagę ale powiem szczerze, że nie widać tak bardzo bo jestem wysoka, ona waży 40 pare i jest jeszcze wyrzsza .Nie mam pojęcia czemu tak boleśnie przechodzę menstruację.O ćwiczeniach, słodyczach, tłustych rzeczach czy pikantnych potrawach nawet nie wspomnę, bo absolutnie nie mogę tego jeść .Powiem jeszcze, że przynajmniej 1 kawę w ciągu dnia muszę wypić, chociaż zdaje mi się, że to nie jest główny powód tych strasznie bolesnych miesiączek . Tamponów nie używam bo czytałam, że potem można mieć kłopoty z zajściem w ciążę ale zdjae mi się, że to bardzo żadka przypadłość, tak samo jak jeste z tabletkami, nawet nie chcę wiedzieć w jakim stanie jest moja wątroba przez te tabletki .Staram się jak najwięcej informacji o mnie zawrzeć i może któraś z was mnie nakieruje na to co mam jeszczez robi abym nie musiała tak cierpieć co miesiąc .Krwawienie mam w jeden miesiąc obfite a w następny np nie tak bardzo .Po okresie idę na badania, bo ciągle jestem zmęczona i potrafię cały dzień przespać. Podejrzewam, że to stan przedcukrzycowy, może przez to między innymi mam takie objawy w czasie okresu .Staram się w życie wprowadzać dużo aktywności fizycznej i zdrowo się odżywiać chociaż nie zawsze mi to wychodzi . Wracając do samego sedna sprawy to bardzo a to bardzo proszę was o kożystne dla mnie odp .Rozpatrywałam także wizytę u ginekologa, chociaż ostatnio chrzestna jak była to mówiła o moim problemie na co ginekolog "taka już jej uroda" , jedyne co, to chyba tabletki antykoncepcyjne mógłby mi przepisać , chociaż nawet tego nie jestem pewna bo co jak co ale mam dopiero 13 lat .Może wy rownież macie podobną sytuację, więc piszcie .Nawet jakieś ziółka by mi pomogły, których jeszcze nie próbowałam, jakieś żadkie, no nwm, co kolwiek ale bardzo proszę o pomoc, będe naprawdę wdzięczna .Pozdrawiam .Julia

Gość gość
wow od 9 roku życia, ja od 15 tego nie wiem jak ci pomoc, pamietam jednak ze pierwsze 2 lata tez mialam bolesne, jaka masz diete? Jesz jasne pieczywo, duzo slodyczy, jestes przy kosci? Mnie duzo dala dieta, ciemne pieczywo etc Gdzies wyczytalam o tym zeby je zamienic, i chyba uwierzylam bo poprawilo sie idz do ginekologa, niech zrobic wywiad, zbada, zeby nie okazalo sie ze to endometrioza