Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bułki drożdżowe

Polecane posty

Gość gość

może ktoś podać sprawdzony przepis? po raz kolejny zrobilam z przepisu znalezionego w necie i nie wychodzą za fajne. raz ciasto klei sie do rąk tak że nie da sie z niego nic zrobić, innym są razem wyciagam z piekarnika i jeszcze cieple a smakują jakby leżały tydzien czasu.no Kurcze ile razy można robić i wyrzucać.;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię według tego przepisu,wychodzą bardzo smaczne:):):) Przepisy » Chleb » Bułki Szybkie chrupiące bułki chłopskie. autor Agapi | 2007-11-11 czas około 60 min gwiazdka bardzo łatwe porcje: 11 - 12 sztuk koszt tanie danie średnia ocena: ranking ranking ranking ranking opinia Opinie: 35 like 238 Użytkowników lubi to Szybkie chrupiące bułki chłopskie. Chłopskie chrupiące bułki robi sie bardzo szybko, ciasto zagniecione jest w parę minut. Nie wymagają wiele pracy. Podane na śniadanie wzbudzają achy i ochy. Piekę tez te bułki, kiedy podaje gulasz, lub czomlek. Są znakomite do dań z sosami SKŁADNIKI 0.5 kg mąki 1/3 kostki drożdży o wadze 100 g 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 100 ml oliwy 1 jajko ok 250 ml mleka do posmarowania bułek 1 łyżka mleka 1 łyżka oliwy Drożdże posypać cukrem, kiedy zaczną się rozpuszczać dać odrobinę mąki i trochę lekko zagrzanego mleka. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i dobrze wymieszać. Kiedy drzazdze podwoja objętość, w mące zrobić dołek, wlać drożdże, wbić jajko, wlać mleko i oliwę. Zagnieść ciasto. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ale warto jeszcze trochę pognieść, bo wtłoczymy więcej powietrza i bułki będą lżejsze. Z ciasta zrobić kule, przykryć ściereczką i zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Nie dłużej, bo ciasto za bardzo się napuszy. Kule rozklepać lekko rekami w podłużny prostokąt, złożyć na trzy od krótszego boku, następnie od tego samego boku zrolować ciasto. Z rulonu utoczyć wałek. Lekko rozklepać i podzielić na 11 do 12 części. Każdą część utoczyć w kule i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć rowek. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min, nie dłużej. Nie przejmować się tym,ze bułki nie są równiutkie, to ich uroda. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 200 C . Mleko rozbić na emulsje z oliwą i smarować pędzelkiem bułki. Można posypać sezamem, czarnuszką, lub rozmarynem, co kto lubi. Bułki piec ok 20 - 25 min, aż się ładnie zrumienią. Ostukane czubkiem palca powinny wydać głuchy dźwięk, wtedy są gotowe. Ostudzić na siateczce Do pieczenia bułek użyłam mąkę tortową, typ 450.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a wyjdą jakbym zrobila je na słodko? dać np trochę więcej cukru i trochę cynamonu? albo z marmolada, owocami czy czekolada?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zobacz sobie na "moje wypieki" tam sa pyszne rozne bulki,polecam tzw.pluszki/ciasto drozdzowe z lyzka majonezu/sprawdzone!Inne tez sa ciekawe,tak jak i Margolci przepis wart zanotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×