Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasztanka1819

Dłutowana ósemka

Polecane posty

Gość kasztanka1819

Witam dziewczyny mam pytanie-jak walczyłyscie z bolem po wyrwanej osemce? Ja mialam wyrywana w poniedzialek rano a raczej dłutowaną, we wtorek zaczeło mnie boleć i nieźle spuchłam... dzis piatek a bol jest praktycznie ten sam, moze troche zeszła opuchlizna. Oczywiscie doktor przepisala mi antybiotyk, mam ketonal, jednak jedna tabletka ketonalu pomaga na 2-3 godziny, nie moge sie tak faszerowac. Dostalam tez rutinoscorbin bo niby witamina C pomaga goic sie ranom.... Pani chirurg powiedziała mi ze jesc bedzie mi trudno przez tydzien, ze boleć też moze, ale nie spodziewalam sie az tak okropnych meczarni, prosze powiedzcie mi, czy po prostu trzeba przeczekac, czy moze sa jakies sposoby na ten straszny bol????

Gość gość
przeczekać, przeczekać, po 7 dniach zejdzie

Gość kasztanka1819
Ok dziękuję bardzo za odpowiedź, bo tak naprawdę w poniedziałek już mija tydzień, a ja wciąż czuje okropny ból i cieżko mi jeść, jade na jogurtach samych:( chirurg mowila, ze po 7 dniach juz powinnam zaczynac normalnie jeśc no i po 10 dniach idę na zdejmowanie szwów

Gość kami433
Ja miałam cięte dziąsło i dłutowaną ósemkę. Ból po ustąpieniu znieczulenia nie do zniesienia przez 3 doby na okrągło. Też miałam ketonal i z tego co pamiętam to brałam ok.8 tabletek na dobę bo inaczej bym chyba zwariowała z bólu. Do tego stomatolog kazał przykładać taki żel co chłodzi się go w zamrażalniku (kupiłam w aptece). A potem z dnia na dzień było lepiej :-)

Gość gość
TROCHĘ długo ci się nie poprawia, mojej znajomej chirurg szczękowy wyrywając ósemkę wyciągnął również szczękę z zawiasów i nie poznał się. Kobitka chodziła z bólem 10 dni zanim trafiła do innego dentysty i okazało się że boli tak długo, ponieważ szczęka została w ten sposób uszkodzona, przez te dni jakieś ścięgna jej skostniały i ma mieć na to jakieś operacje, bo pomijając ból ma pokrzywioną twarz- zmienił się jej wygląd i ma nieestetycznie wysuniętą dolną szczękę. Leć do jakiegoś innego specjalisty.

Gość kasztanka1819
tez mam taki kompres zel i też go stosuję, bardzo przydatny:)) u mnie w sumie najwiekszy bol był dzien po, czyli we wtorek myslalam ze umrę... Idac na wyrywanie tej osemki nie sądzilam ze to AŻ tak boli... Pozostale 3 osemki mi się wyrzneły i juz dawno mialam je wyrwane, dlatego może jestem w szoku, bo zwykłe wyrwanie nieporownywalne jest do tego dłutowania

Gość kasztanka1819
No jesli do poniedziałku dalej będzie aż tak bolec, to na pewno udam się najpierw do mojej pani chirurg, a jeśli ona stwierdzi ze wszystko ok to do innego, bo to na pewno ok nie będzie...

Gość kasztanka1819
Chociaż moja kolezanka miała taką sytuację, że bolało ją tak mocno tydzień, a kolejny tydzien utrzymywała się opuchlizna! W dodatku jakieś siniaki... Czyli 2 tygodnie męczarni... A jeździła po różnych specjalistach i mowili, ze ona tak to po prostu znosi. Z kolei szwagierka nie miała żadnych powikłań, więc to też może zalezy od czlowieka????

Gość gość
Nie martw się, bo to normalne, że ok. tygodnia po dłutowaniu utrzymuje się ból i opuchlizna. Nie wiem, czy robiłaś zimne okłady(np.lód w ściereczce), bo te upały nie ułatwiają gojenia.

Gość gość
moim zdaniem tydzień silnego bólu to za długo. Może wybierz sie na kontrole do innego stomatologa? Miałam kilka miesięcy temu dłutowaną ósemkę i jadłam normalny posiłek już dwie godziny po zabiegu, gdy zeszło mi znieczulenie. Nie brałam nawet leków przeciwbólowych bo prawie nic mnie nie bolało. Jedynie troche bolała mnie szczeka i nie mogłam szeroko otwierać ust przez kilka dni po zabiegu

Gość kasztanka1819
Dziewczyny, ale u mnie jeszcze nie ma tygodnia... w poniedziałek byłby tydzień. Poza tym mam antybiotyk bo w te upały rany mogą sie trudno goic. Przykladam kompres zel, lod też, biorę ketonal, mam witaminę C. Robie wszystko jak zaleciła pani doktor Ale powiem Wam, ze wstałam dwie godziny temu i prawie w ogole nie mam opuchlizny! Ból też tak jakby się zmniejszył! Tylko czuję jak szwy ciągną, ale jeszcze nie bralam leków przeciwbolowych, wiec chyba wszystko idzie dobrze!!:))