Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościówa_Bożka

chrzciny Warszawa_chrzestny z tylko ślubem cywilnym

Polecane posty

Gość gościówa_Bożka

Witam Pragnę ochrzcić dziecko, ale kandydat na chrzestnego ma jedynie ślub cywilny. Wiem, że wystarczy jeden chrzestny i drugi jedynie jako świadek chrztu. Jednak zależy mi, by ksiądz zaakceptował oboje. Nie chcę też zmieniać kandydata na chrzestnego. Czy ktoś może zna księdza badź parafię w Warszawie, gdzie niedopełnienie wszystkich sakramentów nie stanowiło by problemu? Może liberalny, nowoczesny ksiądz bądź chociaż niesłużbista?;-) Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.

Gość gość
Ja miałam tylko ślub cywilny jak zostałam chrzestną, ale trzeba było powiedzieć księdzu że już za kilka miesięcy bierzemy ślub kościelny, bo inaczej by się nie zgodził (ślub owszem planowaliśmy, ale dopiero za rok).

Gość Majka autorka
poprzedniczka ma rację. Ksiądz może odmówić bo wg prawa kościelnego posiadanie tylko slubu cywilnego to zycie w grzechu i prawdopodobnie na 99% odmówi. ale mozna powiedzieć, że chrzestny planuje slub, że nauki zrobione ale czy na kłamstwie to wsyztsko polega? tym bardziej, że rpzed chrztem chrzestni musza iść do spowiedzi.

idz do anglikanow, ksiadz Robert mowi po posku i nikomu do lozka nie zaglada, nie chce papierow ani kasy

Gość gość
Ksiądz z parafii w której chcesz ochrzcić dziecko nie ma nic do gadania.to księża z parafii chrzestnego wydają pozwolenie na to czy jest on godzien zostać chrzestnym.

Gość gościówa_bożka
Dzieki! Na klamstwie nie chcemy, jasne. Kasza, a ci anglikanie: ten chrzest jest wstepem do pozostalych katolickich sakramentow czy to co innego, inna wiara itp? Gdzie szukac tego Roberta?;-)

Gość gość
Chyba tylko w polsce zeby ochrzcic dziecko wszyscy zaangazowani w to musza miec slub koscielny.

Gość gorgonzonola
Idealny lokal na Chrzciny w Twojej okolicy znajdziesz na www.ChrzcinyiKomunie.pl . Tam można zadzwonić powiedzieć wymagania i budżet, a oni sami za Ciebie wszystko zrobią - bajka ! :)