Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PRZYSZŁE MAMUSIE Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam baaardzo poważny problem! Tak więc niecałe dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że mam cukrzycę ciążową(niestety..uwielbiam słodycze i w ogóle) Nie sądziłam, że mogę zachorować na cukrzycę w ciąży, ponieważ jestem w 33 tyg. ciąży i przytyłam zaledwie 7 kg i wcale przed ciążą nie cierpiałam na nadwagę. ... Ale jakoś dałam radę od razu odmówić sobie słodycze i zrezygnować z cukru (wszystko dla mnie i maluszka) Ale co mnie zadziwia wyrzuciłam z mojej diety cukry, pełnotłuste produkty mleczne, sery, tłuste mięsa i wędlin, tłusty drób, podroby, masła, śmietany, margaryny...itp I CO MNIE ZASTANAWIA (DENERWUJE) mierzę cukier pięć razy w ciągu dnia... I mam strasznie wysoki cukier... Nie mam normalnych wynikow(oprócz tych na czczo) I co ja mam zrobić :( eliminuje produkty, które mogą mieć cukier a tu dzisiaj poranny pomiar po I śniadaniu 222!!!!!!! II śniadanie już lepiej 182...Ale to też za wysoko! I co ja takiego zjadłam.... Kanapki(chleb razowy), szynka z indyka i ogórek do tego herbata bez cukru, którą piję codziennie.... I taki cukier... MASAKRA :( I co ja mam robić?! Nie chcę żeby coś stało się dziecku. Czy którąś z dziewczyn może znalazła się w podobnej sytuacji i pomoże mi z tego wybrnąć?

Gość gość
Ja mam juz w drugiej ciąży cukrzyce. Moim zdaniem chleb podnosi ci tak cukier. Ja prawie żadnego nie mogę a jak juz to max 1 kromka tylko i dużo warzyw. Powinnaś jak najszybciej udac sie do diabetologa. Ja w 33tc bralam juz dodatkowo insuline. Widać ze w twoim przypadku tez sie bez niej nie obędzie. Im szybciej tym lepiej dla ciebie i dziecka. Jakbys miala jeszcze jakieś pytania i smialo mam niestety duże doświadczenie z cukrzyca ciazowa

Gość gość
Dziękuję za odpisanie. Wizytę mam dopiero we wtoorek ale do przychodni udam się w poniedziałek, ponieważ obawiam się o zdrowie swoje i mojego maluszka, a chciałabym urodzić zdrowe dziecko i o czasie.... Dzisiaj mam bardzo czarne myśli , boje się jeść czegokolwiek i ogólnie mam zły humor przez te cukry. :( Chleb jem razowy...w sumie spróbuję go jutro wyeliminować lub zjeść chociaż jedną kromkę, bo teraz jem trzy a to może za dużo. Dziękuję!

Gość gość
nie kupuj chleba razowego! kupuj zytni najlepiej taki pakowany hermetycznie czy jak to się tam nazywa. Jest w nim tylko zmielone ziarno zbóz, troche mąki żytniej i sol. Co rpawda kosztuje 4 zł za 7 kromeczek ale cukier od niego na pewno Ci nie podskoczy. Lub kupuj pieczywo wasa. Nawet nie wiesz jak właśnie pieczywo podnosi cukier. To samo czesto jest z produktami mlecznymi. Proponuję Ci jeść rozne warzywa gotowane, surowe, sałatki np. z pomidora, ogórka kiszonego, cebuli lub czosnku + ewentualnie troche jogurtu naturalnego, surówki, mięso + warzywa, jedz kasze szczególnie gryczaną. Unikaj makaronów, sosów zageszczanych mąką itp itd. Wejdź sobie na strone słodkiemamy.

Gość gość
Generalnie cukier podnosi nie tylko cukier sam w sobie i slodycze ale węglowodany. Powinnaś jesc produkty z jak najmniejsza ilością węglowodanów. Pamietaj ze najorsze co mozesz zrobić to przestac jeść, z glodu tez cukier idzie w gore. Narazie ogranicz chleb do jednej kromki ale zrob sobie wypasiona kanapkę taka piramidkę albo warzywka obok na talerzu. Ja zmniejszylam ilosc chleba i cukry tez sie zmniejszyly. I jeszcze jedna prawda ze gorszy dla dziecka jest niski cukier niż wysoki. Oczywiscie nie możesz mieć tez wysokiego . Generalnie z cukrzyca ciążowa jest tak ze co innego podnosi jednej a obniza drugiej ale sprobuj tak jak ci radze. A i wazne są stale posilki i odstepy miedzy nimi.

Gość gość
ja np. robie sobie rózne sąłatki albo jem warzywa gotowane i tak jak pisałam jem chleb żytni ale tylko taki gdzie widze skład. Bo w piekarniach często nie wiedza co jest w danym chlebie. Jem mięsa + surówki np z kap pekińskiej, marchewki i jabłka. Robie sąłatki z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, rzodkiewki. i np. chude mięso grillowane czy gotowane nie podnosi cukru wysoko. Tak smao moge zjeśc loda i mam po nim dobry cukier, a po zwykłym hlebie mam wysoki

Gość gość
zwykły chleb razowy barwiony jest karmelem, więc cukrem. dlatego podnosi tak poziom cukru we krwi. ja mogłam jeść tylko chrupki chlebek typu wasa