Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy za komuny było w Polsce lepiej niż teraz

Polecane posty

Gość gość

jak myślicie

Gość Izaak Stoltzman
zwlaszcza w 68 :classic_cool:

Gość gość
były pieniadze ale nic nie można było kupić np zamrazarke to czekało sie 2 miesiące w kolejce

Gość gość
A co wy dzieciaki wiecie kvrva o "komunie" To co pokażą wam w TVN ?

Gość gość
Tak masz racje ze w 68r. bylo naj lepiej bo do czechostowacji mial jechac slynny zespol "Czerwone Gitary" a nasz rzad wyslal Czerwone berety z czolgami

Tak, bylo super, zwlaszcza w okresie 45-56, pozniej jak byly kartki na zywnosc, mozna bylo "zaginac" bez wiesci, a o wyjezdzie do normalnego swiata mozna bylo zapomniec. Jeszcze w 1989 r. (21 stycznia), czyli w roku Okrago Stolu SB dokonala mordu politycznego na ksiedzu Stefanie Niedzielaku. I to dzieki komunie jestesmy sto lat za murzynami w wielu dziedzinach i krajem na dorobku z dlugami na kilka pokolen w przod.

Gość gość
żadnych zmian, wtedy czerwona zaraza nas dręczyła a teraz czarna+ prymas

Gość gość
Ja się urodziłem w 68 więc jest to dla mnie najpiękniejszy rok, potem było już tylko gorzej. To był zły system, źle wymyślony, źle prowadzony, źle zarządzany, jedynie na pięknych ideach wymyślony, ale totalnie odrealnionych. Ten eksperyment nie mógł się powieść. '89 to był rok wielkiego oddechu i dla uczciwych ludzi na prawdę wszystko zmieniło się na lepsze. A ci, którzy mówią, że za komuny żyło się lepiej znaczy, że albo byli uwikłani w proceder donosicielstwa i służalczości albo kradli, oszukiwali i żyli kosztem innych.

Gość gość
co ty pampersie możesz wiedzieć o komunie, chyba tylko tyle co ci jakiś pedał-ksiądz w ten durny łeb zasadził

Gość gość
Przeciez Maciejek ma 20 kilka lat, gdy była wczesna komuna to na świecie go nie było, żył pod koniec PRLu gdy wszystko już się waliło...mały bobasek dzieciaczek, co moze pamiętac z tamtych czasow ? To co rodzice powiedzieli, nauczycielie i TVN :classic_cool: To tak jakby zapytać 30 latka o czasy II wojny swiatowej, skad moze wiedziec jak było? Wie tylko to co przeczytał i usłyszał a prawdziwa wiedze i pamięc mają ci ktorzy ocaleli

Nie trzeba zyc w danym okresie, zeby miec wiedze na jego temat. Podczas Holocaustu tez nie zylem, a mimo to wiem, ze on byl.

Gość gość
o syberi wiem od ciotkiktura była w nagrode ze walczyła z nimi w 1920r