Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu nie wierzycie w Boga

Polecane posty

Gość Tars tarkan
Ale z was idioci. Zal mi was, takie pierdoły tu wypisujecie i plujecie jadem jeden na drugiego, Popelniacie przy tym grzech pychy pewnie nawet nie wiedzac o tym. Wszysto sobie tlumaczycie tak jak wam pasuje, po siebie, zeby wam bylo wygodniej i najgorsze ze wierzycie w te wlasne brednie i tacy pewni siebie jestescie. Biblii nikt nie czytal ale wszyscy sie wypowiadaja i udawaja najmadrzejszych na swiecie. Ja juz koncze temat bo szkoda czasu na takich baranow jak wy. Wy tez wezcie sie do roboty a nie tracice czas na jakies religijne prowokacje. A jesli Bog rzeczywiscie istnieje to zebyscie po smierci glupi ateisci nie plakali. Po tych komentarzach stweirdzam ze PL to dalej ciemnogrod i zacofanie. Wystarczy popatrzec ilu nieudacznikow mamy w PL. Samo bydlo i tyle i ciagle narzekanie jak to jest zle. Zalosne to wszystko i smutne. Zegnam

Gość gość
To ja pisalam o raju na ziemi. Kiedys bardzo cierpialam, ale nie wyparlam sie Boga, trwalam przy nim, chociaz byly chwile zwatpienia, teraz mam wszystko czego potrzebuje, ale nie zapominam o potrzebach duchowych. Jestescie zgorzkniali i zazdrosni, niewiele wam sie udaje, bo nie potraficie zyc dobrze i pieknie, w zgodzie z wlasnym sumieniem, wartosciami moralnymi. Dzisiaj bylo piekne kazanie u mnie, Bog mowi - czyncie sobie ziemie poddana, ale nie zapominajcie o swojej duszy.

Gość gość
i jeszcze jedno: nigdy was nie zastanawiało czemu ludzie muszą zmywać z siebie grzech pierwotny Ewy ? co to, odpowiedzialność zbiorowa za jakąś rzekomą protoplastkę ? jak to nazwać ? mamy wolną wolę a odpowiadamy za czyn kogoś kto jest naszym pierwowzorem, przecież to co zrobili pierwsi ludzie w Raju to nie nasza broszka ? zero logiki w tym wszystkim

Gość gość
Kaszia zaraz stweirdzisz ze wierzacy sa jkimis podludzmi co hahahah zalosne na maxa. A ateisci to super mocarni ludzie o wyjatkowych zdolonosciach itp wiekszym mozgu moze ? bardziej otwartym umysle ? hahahah srac sie chce jak sie czyta te brednie. Tlumaczycie wszystko pod siebie zalosne knypki.

Gość herrIvanGogh
Dzisiaj bylo piekne kazanie u mnie, Bog mowi - czyncie sobie ziemie poddana, ale nie zapominajcie o swojej duszy. x y czyńcie sobie ziemie poddaną....widzimy jak robią poddaną, po wysypiskach śmieci i zatrutej ziemi

Gość gość
Nie ma smoły ani siarki to straszydełka babć , ale jest coś gorszego, żyć bez Boga w sercu ! dla takich Bogiem jest Szatan, który umiejętnie manipuluje mózgiem niedowiarków.

Gość gość
kaszia przykro to mi jest bo jestes tępa. tak to sa twoje wywody z d**y wziete

Gość gość
Z ta ziemia chodzi o to, by czerpac z niej plon, zyc godnie i szczesliwie, ale nie oplywac w bogacrwie, a nawet jezeli to umiec odpowiednio sklasyfikowac potrzeby duchowe i materialbe, cielesne.

Gość herrIvanGogh
stawiać Boga i Szatana, stworzonego przez Boga na równi to dopiero głupota

Gość gość
Tak się składa, że czytałam Biblię i to dokładnie, chodziłam do katolickiego liceum, obserwacja osób duchownych z bliska jedynie utwierdziła mnie, że Kościół opera się jedynie na hierachii i tym kto jaką ma tam władzę i pozycję. tylko naiwniacy nie widzą rzeczy takimi jakimi są spójrzcie na obecny Kościół i zobaczcie z jakim oporem chce się bronić przed zmianami, nie chce uznać że w tym wszystkim nie chodzi o władzę i pieniądze, jak trudno im zrezygnować z luksusów i przywilejów, do których przywykli przez wieki. Papież Franciszek brzmi jak wywrotowiec bo chce im pokazać na czym miał polegać Kościół a oni nie chcą takiego Kościoła, nie chcą się umartwiać i żyć skromnie.

Gość gość
bóg to stwardniałe gówno ludzkiego rozczarowania i tyle w temacie

Gość ktta
Właściwie, w obliczy wycofania się kościoła z teorii kreacjonistycznych, historia Adama i Ewy stałą się tylko przypowieścią. Jeśli się więc nie wydarzyła, to skąd wziął się grzech pierworodny, który jest chyba podstawą całej doktryny chrześcijańskiej... Każda religia to połączenie kilku elementów - przede wszystkim niezrozumienia swiata i strachu przed śmiercia. No i nadaia sensu życiu, jak ktoś napisał. Kościół przez wieki doskonalił religię katolicką, żeby móc lepiej kontrolować społeczeństwo i czerpać z niego zyski. Nie rozumiem, jak można tego nie widzieć, patrząc na historię świata. No chyba, że się nie chce zobaczyć :) Rozumiałabym jeszcze ludzi, którzy wierzyliby w religię opartą TYLKO na Nowym Testamencie. Ale stary testement? Mściwy Bóg, który karze ludzi co chwile, morduje całe populacje, miasta, wystawia na okrutną próbę swoich wiernych, znęca się nad nimi. Do tego idiotyczny opis stworzenia, niezrozumiała dla mnie historia Lucyfera i tego jak stał się Szatanem... Toż to MITOLOGIA w czystej postaci.

Gość herrIvanGogh
ciekawsza jest wersja Biblii w której występuje Liliith, stworzona razem z Adamem.

Gość gość
Jakieś dowody? Jak zaczęłam robić rzeczy niezgodne z dekalogiem (byłam na utrzymaniu i łasce katoli przedtem) to los się do mnie uśmiechnął :) k***a tyle jest z tych bredni.

Niczego nie potraficie udowodnic. Jedyne argumenty to "bo tak i juz", "ateisci sploniecie w piekle, nawroccie sie poki czas", "czytałem biblie i wiem wszystko". ;) :D Moze was zdziwie, ale ja tez czytalam bibilie, bo lubie takie opowiastki. :D No tak ale przeciez ja jestem tępota, nie zrozumialam przekazu tej ksiazki. :D Za to poziom dyskusji ze strony wierzacych jest porazajacy. Chociazby pan od "udawaja". :D :D Oczytany typ, przeczytał pewnie jedną ksiazke w zyciu - biblie - i od razu stal sie biblioznawca. :D Przyznajcie po prostu ze wizja tego, że po śmierci nie bedziecie istniec jest dla was zbyt przerazajaca zeby przyjac ja do wiadomosci i chwytacie sie bajek o duszach i zbawieniu. Że wasze życie właściwie nie ma żadnego znaczenia, żadnego wzniosłego celu, nie bedzie żadnej nagrody za wspaniale postepowanie. Czy sie jest c****m, czy sie nie jest czeka nas wszystkich to samo - przysypanie ziemia i konsumpcja przez robactwo. Niesprawiedliwe co nie? :D I jeszcze jedno: wam ten wasz bog niby pomaga w zyciu i was chroni od zlego. Ciekawe czemu nie chroni dziewczat, ktorym wycinaja łechtaczki albo dzieci ktorych gwalca pedofile w piwnicach. Bardzo chciałabym sie tego dowiedziec. Jak funkcjonuje ta jego dobroc? Zaraz sie pewnie dowiem, ze bóg to milosc, a za zło odpowiadaja ludzie i szatan ksiąze ciemnosci. :D :D Tylko ciekawe kto ich wg waszej mitologii stworzył jesli nie ten wasz miłosciwy bóg. :D Pewnie ze starozytnych Grekow sie smiejecie, ze jak mogli wierzyc w kogos takiego jak Zeus, Hera czy Hades, a wy robicie dokladnie to samo. :D Zmienila sie tylko historyjka i imiona głównych bóstw. Własnie przy przerabianiu mitologii, uświadomiłam sobie że wszystkie religie to jedna wielka bujda stworzone po to zeby latwiej bylo kontrolowac tlum i przewidywac jego zachowanie.

Gość gość
Ty ...herr Ivan Gogh to w co Ty wierzysz w siebie ? człowiek jest niedoskonały ,ale Ty o tym nie wiesz bo masz klapki na oczach.Nie przestrzegasz dekalogu to, jak potrafisz odróżnić dobro od zła i kto jest Twoim Bogiem.

Bo uzywa mozgu i dzieki temu wie co jest dobre a co zle. :O Jesli sie mysli to nie trzeba do tego jakichs specjalnych wskazowek. A moze myslisz, ze gdyby w dekalogu nie stalo jak byk "nie kradnij" to wszyscy jak jeden mąż byliby złodziejami? :O

Gość herrIvanGogh
gość Ty ...herr Ivan Gogh to w co Ty wierzysz w siebie ? człowiek jest niedoskonały ,ale Ty o tym nie wiesz bo masz klapki na oczach.Nie przestrzegasz dekalogu to, jak potrafisz odróżnić dobro od zła i kto jest Twoim Bogiem. x a skąd wiesz, że nie przestrzegał prawa naturalnego, bo czym innym jest Dekalog?

Słabo z wami skoro bez dwoch kamiennych tablic nie potraficie odroznic, ktore zachowanie jest zle, a ktore dobre. :D

Gość gość
A ten jego mózg to od małpy ,to zrób z małpy homo sapiens.

Gość gość
po c**j takie tematy? wystarczy zobaczyc co islam zrobil ze swoimi krajami. Tam ludzie nie zyja dla siebie tylko dla boga i wszystko sie wokol niego kreic zastanawiam sie czy te pajace w ogole pracuja skoro 5 x dziennie sie modla...

Gość herrIvanGogh
zapznałem się trochę z religią Vicci, i uważam, że wystarczy jedno zdanie nazywane, rede: Czyń, co chcesz, bylebyś nie krzywdził nikogo.

Gość cos_pocieszajacego
"A ten jego mózg to od małpy ,to zrób z małpy homo sapiens. " z malpy nie powstal od razu homo sapiens byly "homo.." posrednie po za tym to trwało kilka miliardów lat :D masz tyle czasu ?:)

Gość herrIvanGogh
a gdzie w tym wszystkim neardeltańczyk?

Gość gość
Normalnie się odróżnia dobro od zła :) jak się jest inteligentnym. Czy jest się hujem czy nie to czeka każdego to samo - śmierć i przysypanie piaskiem. Poziom nawiedzonych katoli jest żebujący, ale to normalka ;) i wcale oni nie cenią dobrych ludzi, patrzą na wygląd, kasę, jak wszyscy :D ja zawsze nie byłam wystarczająco dobra dla katoli w moim otoczeniu (rodzina itp.), co bym nie robiła, zawsze byłam za brzydka, za głupia, na dobro żaden j******y katol nie zwraca uwagi. Jak myślicie dlaczego dziewice chcą czekać z tym do ślubu i to najlepiej z prawiczkiem? Żeby porównania nie miał, i dał takiej połowę majątku, te niewydymki nie zadają się z biedakami ;) zaobserwujcie.

Gość ktta
To tu jestem zmuszona powiedzieć, że człowiek nie powstał od małpy. To stereotyp wynikły z powszechnego niezrozumienia działania ewolucji i doboru kumulatywnego. Człowiek i małpy (jak i niemal wszystkie organizmy na ziemi) mają gdzieś tam wspólnego przodka, ale nie jest tak, że człowiek z małpy ewoluował.

Gość gość
KTO CZYTA NIE BŁADZI !!!!

Według niekotrych ewolucja przebiegala chyba tak: pierwsze ogniowo: małpa zwisajaca z drzewa na ogonie zażerajaca sie bananami - PSTRYK! - drugie ogniwo: człowiek rozumny. :D :D

Gość herrIvanGogh
nie wierzę w Boga, bo mi ta wiedza jest do niczego niepotrzebna, a wprost przeciwnie bardzo przeszkadza, a religia katolicka tylko wnosi do życia poczucie winy. A najgorsi są ortodoksi fundamentaliści, gotowi do najgorszych czynów, zbrodni wierząc ,że Bóg im wszystko wybaczy