Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy tak naprawdę zaczęłyście wprowadzać gluten

Polecane posty

Gość gość

i czy faktycznie trwało to 2 miesiące w takich proporcjach jak podają obecne normy?

Gość gość
Wcale. Tzn jak synek skóńczył roczek i babcia mu dała kawałek chleba do memłania to tak miał wprowadzony. Nie wierzę w schematy. Nie lubi chleba, woli mięsko i banany.

Gość gość
jak nie dawałaś od początku diety, to kiedy miał polubić?

Gość gość
Nie zwracałam uwagi zbyt dokładnie, tzn. na proporcje, czasem dałam łyżeczkę czy dwie kaszki manny do obiadu, ale gotowałam sama więc ciężko mi ocenić ile na ile wychodziło. A pierwszy gluten to była skórka od chleba jak ząbkował. Zaczęłam tylko za radą lekarza w drugim miesiącu rozszerzania diety, czyli po piątym miesiącu.

Gość gość
ja zamierzam dopiero wprowadzić jak córka skończy 5miesięcy ale napewno nie będę sie z tym "bawić" dwa miesiące tylko na początku dam troszkę np jedną lyzeczke. jak będzie ok to później dwie, cztery, sześć, dziesięć...

Gość gość
tylko po jakiego groma ma jeść tyle manny?

Gość gość
jakoś około roku,próbowałam wcześniej ale mialam wrazenie że boli go brzuszek

Gość gość
04.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość jak nie dawałaś od początku diety, to kiedy miał polubić? xxx A ty lubisz tylko to co jadłas w pierwszym roku zycia? :) My w domu chleba nie jemy, więc to że nielubi nie przeszkadza mi wcale. Wolę żeby jadł mięsko, warzywa i owoce, to jest zdrowsze.

Gość gość
Ja usłyszałam od pediatry że w drugim miesiącu rozszerzania diety. Czyli u nas- po piątym miesiącu (inaczej- w szóstym). Ryby i mięso tak samo jak gluten, tzn. w tym samym czasie. Po czwartym miesiącu w ogóle zaczęłam rozszerzać dietę, od warzyw, owoców i ryżu, mimo że był na piersi, ale nie świrowałam nigdy że tabelka przewiduje brukselkę w 7. więc ani dnia wcześniej nie dostanie...

Gość gość
Nie bez powodu ustalili taki czas i takie porcje glutenu do oswajania z nim.

Gość gość
Nie wczesniej niz w 5 i nie pozniej niz w 6. Tak zalecaja w polsce. A udowodniono,ze kiedy nie wprowadzisz to i tak nie ma to wplywu na zachorowanie na celiakie bo jest to choroba dziedziczna i okres wprowadzania i ekspozycja na gluten nie ma najmniejszego sensu. Bo jak ktos ma chorowac to i tak bedzie mimo trwajacej dwa miesiace "szczepionki".