Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

euthyrox bierze ktos pomozcie prosze

Polecane posty

Gość gość

moje wyniki tsh luty 4,2, terz 2,98 pluys wszystkie objawy niedoczynnosci i oczywiscie 10 kg do przodu ;/ lekarka zapisala wuthyroc n75 po pol tabletki na czczo-powiedzcie mi jest szansa, ze po tym schudne? ona twierdzi, ze tak ale powoli, ze mam sie uzbroic w cierpliwosc i przyjsc w listopadzie, tylko , ze po 5 dniach przyjmowania lekow nie czuje sie ani lepiej, ani gorzej...

Gość gość
ciezko bedzie, zalezy to od wielu czynników, musisz zrobić usg tarczycy, ja mam 20 kg nadwagi, biorę E. 88 i to całą tabletkę. Leczę sie już 15 lat. Waga ani drgnie...

Gość gość
zrobilam usg-lekarka powiedziala, ze wszystko ok, tarczyca jest wprawdzie troche mala, ale to w niczym nie powinno przeszkadzac, guzkow brak... tylko to tsh i moje zakichane samopoczucie :(

Gość gość
Ważna jest stabilizacja hormonów...MAm wyciętą tarczycę i żadnych problemów z wagą,ale zawsze pilnuję TSH .

Gość gość
czyli wystarczy ustabilizowac tsh? mi8alam robione wszystkie badania hormonow w szpitalu lekarka stwierdzila, ze jest ok tylko estradiol lekko zawyzony, co moze isc ku pco

Gość gość
Dodatkowo unikam soli ,sodu itd,bo zatrzymuje wodę i puchnę....Po 18-staram się nie jeść,dużo "się ruszam".Wytnij tarczycę i będzie z głowy...

Gość gość
ale po co mam ja wycinac, skoro nic w niej nie ma.. bez przesady :) a powiedzcie mi jakiej marki wode pic najlepiej? ma byc niskosodowa prawda?

Gość gość
Słyszę bez przerwy o problemach kobiet z wagą chorujących na tarczycę.Większość problemów wynika z nieumiejętności i braku świadomości dotyczących żywienia i regulacji hormonów.

Gość gość
wiec jak sie zywic? skoro probowalam wszystkiego a przy diecie piec malych posilkow dziennie puchlam jeszcze bardziej i naprawde uwazalam co jem

Gość gość
Jem właściwie wszystko z niewielką ilością soli i utrzymuję tsh na najniższym ,dopuszczalnym poziomie .Porozmawiaj z lekarzem,czytaj fora -ludzie to baza doświadczeń .

Gość gość
tsh nie jest wcale takie tragiczne, norma jest chyba do 4. ja od swojej lekarki usłyszałam, że zmiana to nie tak od razu, 5 dni to w ogóle śmiech na sali (sory ;) ), ja biorę od pół roku i może jakaś mała poprawa jest w samopoczuciu. a teraz pocieszę Cię - nie jestem gruba, ani nawet pulchna.. jestem szczuplusia i znam kilka osób z niedoczynnością, które mają tak jak ja. także niekoniecznie musisz być 10kg do przodu. ja piję dużo zielonej herbaty (ale naprawdę dużo - ok litra i więcej dziennie), wodę piję nestle aquarel, zywiec, kropla beskidu, czasem primavera lub aqua (6litrowe baniaki), jakoś nie zauważyłam wielkiego wpływu wody na moje samopoczucie.. poza tym małe porcje, warzywa i owoce i ruch.

Gość gość
widzę, ze uważałas na to co jesz, więc ja ci tu cudów nie sprzedaję.. może zatem sportu więcej? bieganie, pływanie, rower?

Gość gość
ja wiem wiem, ze smiech na sali heh jestem w goracej wodzie kapan :D przepraszam, tzn jesli chodzi o ta wode to slyszalam, ze ma byc niskosodowa przy niedoczynnosci... wiem, ze nie ejst tragicznie, ale tragiczne jest to, ze przytylam tyle kg, nie zmieniajac trybu zycia, ze czuje sie kompletnie rozbita, zero checi i motywacji do zycia, kompletnie nic .. ehh super, ze jestes szczupla, mam nadzieje, ze ze mnie tez to zejdzie

Gość gość
Biorę Euthyrox-5lat-w tej chwili 100mg(kiedyś więcej),Ale z hormonami jest różnie i trzeba tego bardzo pilnować.Najlepiej się czuję przy niskim tsh.

Gość gość_szczupła
Spoko, mi też nie jest łatwo, w dodatku jestem bardzo niska, jak jeszcze przytyję, to będę kulka.. muszę sprawdzić te swoje wody, czy one są niskosodowe czy nie, hehe :) a z samopoczuciem to mam to co Ty i pewnie wiele innych osób - masakra z koncentracją, mogę spać po 12godzin i więcej, szybko się męczę (jak ktoś ze mną jeździ na rowerze, to się śmieje, że prędkość krajoznawcza.. a na basenie to że jestem syrenia królowa, którą wszyscy muszą podziwiać bo wolno i dostojnie :D pływam) i jestem tak powolna że płakać się chce..

Gość gość
czyli typowe objawy... ehh mam nadzieje, ze te tabletki mi pomoga ;/ ja juz wyeliminowalam alkohol, slodycze, nawet ani nie mam ochoty, tylko mam duzo stresu i niestety popalam...

Gość gość
Słodycze jem,alkohol-wino-piję ,żyję normalnie.Poczekaj z miesiąc ,jak nie będzie efektów,to niech lekarz dołoży Ci więcej euthyroksu.

Gość gość
nic nie wycinaj! dopiero utyjesz na gromadzącą się wodę lekarz może przepisać tabletki najważniejsze ureguluj metabolizm no i ja chudnę tylko wtedy gdy w ciągu dnia jem jeden posiłek obiadokolację reszta posiłków w ciągu dnia to kefir woda herbaty ziołowe i owoce tylko jeden treściwy teraz akurat upały i doskonale się sprawdza i ładnie chudnę dodatkowo kup selen nieorganiczny łykaj vit C i A+E magnez z vit B6 poszukaj w google jakie suplementy trzeba uzupełniać

Gość gość
A palić-palę -e papierosa:)

Gość gość
Ja mam kawałem tarczycy, dwa lata temu miałąm operację, od tego czasu przytyłam 10 kg , euthyrox 75 biorę i napewno nie chudne. Moj endo uważa ze najważniejsze ze mam tsh w normie ,a internista uważa że to jest sztucznie utrzymywane no i jest ciągle niedoczynnosc

Gość gość
Suplementy jak najbardziej,ale po co leki odwadniające ?Wystarczy ograniczyć sól-zdroiej tak:)

Gość gość
ja bralam ale dalam sobie spokoj,nie chce mi sie latac po lekarzach

Gość gość_szczupła
gość, ale z tymi hormonami to chyba różnie może być, co? ja podam na sobie: brałam 25, tsh spadało ale baaaardzo nieznacznie, dostałam 50kę, spadło po 3 miesiącach całkiem całkiem, i co? po kolejnych trzech znów się podniosło.. lekarz powiedział, że takie wahania mogą być i poczekamy jeszcze 3mies. i zobaczymy, bo może mi da 100kę.. ja też łykam magez z b6, a te witaminy to przestałam, bo jem dużo warzyw i owoców i nie chciałabym przedawkować.. w ogóle to ja mam Hashimoto, a niedoczynność się przez to zrobiła.

Gość gość
Dokłądnie(odnoszę się do postu z "kawałkiem tarczycy".Nie męcz się ,wytnij i będziesz jak new born.MAm piękną bliznę,prawie niewidoczną,żadnej maskującej biżuterii nie noszę i najważniejsze,że jestem laskaa:D

Gość gość
o dziekuje za wskazowki, wlasnie na mnie tez 5 posilkow dziennie kompletnie nie dziala, wrecz przeciwnie, sprobuje tak jak TY, tylko, ze ja musze zjesc sniadanie, bo ja nie zjem to juz wogole nie zyje :D sol tylko jodowana, a z witamin tylko cynk, musze uzupelnic, a jakie ziolka pijecie?? dziekuje i pozdrawiam :)

Gość gość
sluchaj ale ja mama wyciętą tylko nie całą, miałąm 4 guzy i zostawili mi kawałek, no i tyje, no i boje sie ze na tym co zostawili cos sie bedzie dziaalo

Gość gość
...bo zawsze ,w którymś z tych posiłków przeholujesz z sodem.Też jem dwa posiłki dziennie -późne sniadanie i obiadokolacja i żyję :)

Gość gość_szczupła
ja jem śniadanie.. bez śniadania z domu nie wyjdę :) i ciągle coś popijam, bo przez te problemy z koncentracją to mnie ciągle "nosi" :D ja polecam zieloną herbatę (ja kupuję liściastą i parzę, nie z torebek)

Gość gość
po operacji tez jem 5 posilkow i nie chudne, no i jesli chodzi o sod to robilam badanie, mam go o dziwo za malo w organizmie, najgorsze ze endokrynolog ma wszystko w d***e

Gość gość
moze powinnas zmienic lekarza? w takim razie bede jesc tylko 2 posilki dziennie no i wiecej pic, bo pije tylko wode, zielona czasem ale z torebek, kupie lisciasta moze szybciej zejde z tej opuchlizny, mam brzydka taka opuchnieta twarz ;/