Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edasyk

Azjatyckie smaki

Polecane posty

Gość edasyk

Kuchnia azjatycka – i nie mam na myśli wątpliwych barów szybkiej obsługi – robi się w Polsce coraz popularniejsza. Na stołach pojawiają się nie tylko mieszanki warzyw chińskich, ale też tofu, tempeh, sos sojowy czy s**take. Co o niej sądzicie? Lubicie? Gotujecie? Używacie polskich produktów czy oryginalnych?

Gość azjatycki komar
wole mielone :classic_cool:

Gość breniek
Uwielbiam. Gotuję. A jeśli chodzi o produkty to różnie: sos sojowy kupuję kikkoman lub taotao (w zależności od tego, co jest w sklepie), Tempeh najczęściej robię sama, tofu polskie – polsoi, a shiitake (to wykropkowało) kupuję na wagę od polskich producentów. Generalnie różnie bywa z tymi zakupami, bo niektóre produkty, takie jak tofu czy tempeh, spokojnie można kupić polskie, bo smak jest fajny, a cena – jak w przypadku oryginalnych produktów – nie zabija, ale niektóre jak pasta miso, kupuję oryginalne.

Gość edasyk
@komar - to znaczy wiedzieć, czego się chce :P

Gość edasyk
@breniek: tak, to.

Gość iti569
A o jakiej kuchni azjatyckiej mówisz, bo to trochę tak, jakby mówić o kuchni europejskiej :P

Gość breniek
Też prawda ;-)

Gość edasyk
Generalnie mówię o egzotycznych smakach: sosów sojowych, curry, kardamonie, cynamonie, imbirze, oleju sezamowym, mleku kokosowym, limonce, kolendrze itd. I w tym zawiera się kuchnia tajska, chińska, wietnamska, indyjska, japońska itd.

Gość iti569
Bardzo lubię. Ale przyznaję, musiałam się tych smaków nauczyć. I była to długa nauka. Zaczęło się od najprostszych rzeczy, czyli tofu i sosu sojowego (jestem wegetarianką, więc trzeba było się z tym zmierzyć :P). Później przyszły przyprawy, które w Europie są najczęściej stosowane w deserach, a nie jak w Azji, w posiłkach zasadniczych, tzn. imbir, cynamon, kardamon, goździki itd. Po jakimś czasie nauczyłam się jeść chilli i dodawać do potraw mleko kokosowe itd. itp. Jakoś to poszło.

Gość iti569
Ps. Ale nigdy nie jadłam tempehu, więc lekcje jeszcze nie odrobione:P

Gość bogata pani
Mieszkałam 3 miesiące w Chinach u Chińskiej rodziny.Raczej jedliśmy w restauracjach a i też coś w domu gotowaliśmy.Jedzenie serwowane u nas raczej nie ma nic wspólnego z ich kuchnią.Mieszanki warzywne nie nadają się na zadne dania,tofu też nie mało używają ,podstawa to warzywa których u nas nie ma.Uwielbiają grila .

Gość edasyk
@bogata pani: a jakie warzywa, powiesz coś więcej? I czy jest szansa na zastąpienie ich czymś?

Gość bogata pani
Te warzywka wglądają jak grubsza trawa,szczypior ale nie ten smak.Bardzo mi smakowała potrawa z groszku cukrowego [taki młody z łupką raz udało mi się kupić firma Hortex] i boczku.Mięska panieruje się ,woda z mąka ziemiaczaną i białko ,gesto jak naleśniki i na głęboki olej.Każde warzywko nadaje się do tej panierki. ,

Gość edasyk
chodzi o tempurę? A groszek widziałam i czasem kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Świetny do zup:)

Gość breniek
Nie będę oryginalna, ale uwielbiam sushi i marynowaną żółtą rzepę :)

Gość bogata pani
Jak mówią moi znajomi z Chin,u nas nie zrobi się prawdziwego dania bo nie mamy takich produktów i kuchnia jest nie odpowiednia.Tam gaz ma takie ciśnienie że wszystko moment się smaży,oni tylko podrzucają a na mojej indukcji to ciężko.Mogę dać przepis na kaczkę po pekińsku,nie będzie na pewno tak smaczna jak u nich bo oni pieką prózniowo,kaczka ma łeb ,ale mój przepis też dobry.

Gość edasyk
poproszę, przepisów nigdy dość :)

Gość iti569
W knajpie z sushi, do której czasem chodzę, podają ryż smażony z warzywami i tofu, a do tego żółtą rzepę i glony wakame. Zwykle zamawiam do tego wino śliwkowe na lodzie. Połączenie smaków jest doskonałe :)

Gość breniek
można już kupić urządzenie do gotowania próżniowego (takie domowe), tylko to kosztuje ok. 2 tys., więc to dość droga impreza.

Gość bogata pani
Kaczkę posmaruj sosem Peking duck sauce rozprowadzonym z sosem sojowym.Powieś ją w przewiewnym miejscu na dobę.Piecz w piekarniku od czasu do czasu smaruj tym sosem.Po upieczeniu pokrój w plastry tak aby skóra była na wierzchu.Kup małe tortille[ możesz zrobić placki mandaryńskie] posmaruj sosem,połóż piórka pora i paski ogórka[bez nasion] mięsko i smacznego.My się zajadamy,mogę podać przepis na wolowinkę z brokułem.

Gość edasyk
Jak mówiłam, przepisów nigdy dość. Oraz, co to są placki mandaryńskie?

Gość edasyk
I dzięki za przepis na kaczkę :)

Gość edasyk
A gdzie szukacie inspiracji (oprócz forum)? :)

Gość iti569
Głównie w necie – na blogach, w serwisach kulinarnych itd.

Gość bogata pani
Placki mandaryńskie wyglądem przypominają tortille ,ale są cieńsze podawane do kaczki w takich bambusowych miskach. U nas mięso wołowe jest twarde a poledwica droga to proponuję kawałek mięsa ok 40 dkg podgotować,pożniej pokroić w poprzek włókien na małe kawałki 4X2 .Marynata 3 łyżki sosu sojowego,1 łyżka wina ryżowego,1 łyżka mąki ziemiaczannej,1łyżeczka cukru do tego wrzuć mięsko na pół godziny.Brokuła podziel na rózyczki.Czosnek rozgnieść i zeszklij ,dodaj centymetr posiekanego imbiru i 2 posiekane dymki.Całość smaż na oleju ok 2 minuty ,dodaj brokuła i zalej pół szklanki rosołu[z kostki?]Zdejm z patelni .Rozgrzej 3 łyzki oleju wrzuć wołowinę ,smaż parę minut dodaj brokuły i pokrop olejem arachidowym,ciut soli.Przepis wypróbowany przez rodzinkę.

Gość bogata pani
Sushi to danie Japońskie ale mnie nauczyła robić Chinka.Do ugotowanego ryżu dodaję rozpuszczony cukier z octem ryżowym.Zawijam wszystko halibuta,pstrąga,łososia,wychodzi mi to dość sprawnie.Dziś robię bigos,wczoraj na forum ktoś się pytał jak go zrobić,tak mi smaka narobili że dziś od rana się gotuje.

Gość breniek
Różnie – blogi, książki, np. ostatnio odkryłam książkę Niezrównana kuchnia azjatycka i Zaskakujące tofu (ta ostatnia nie jest azjatycka, ale wykorzystuje do różnych potraw tofu właśnie). bogata pani, tak to własnie jest - dla tego nie należy wchodzić na forum :P

Gość bogata pani
W Chińskim Tesco szukałam masła normalnego,jakieś znalazłam oni masło ,jogurty mają wszystko z tofu.Zwróciłam uwagę na wędzony serek identyczny jak nasz oscypek,smak oczywiście inny bo z tofu.

Gość iti569
Oglądam też programy kulinarne (oprócz Gessler). I gadanie o jedzeniu bywa ryzykowne :P

Gość edasyk
też nie znoszę Gessler – jakoś mnie odpycha sposobem bycia. Ale ostatnio oglądałam program prowadzony przez Pascala Brodnickiego, który podał doskonały przepis na krem marchewkowy z kolendrą, chilli i orzechami nerkowca.