Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomagamy niewidomym

Pomoc niewidomym

Polecane posty

Gość pomagamy niewidomym

Witajcie forumowicze. Pisze do Was bo chce przedstawić pewną sprawę. Moja kolezanka od pewnego czasu bardzo zaprzyjazniła się z dziewczyną, która niedosłyszy i do tego jest całkowicie niewidoma. Po jej wizycie u niej obie dizewczyny doszły do pewnyc wniosków. Potem napisała do mnie i przedstawiła swój pomysł. Sprawa wygląda tak: dokladniej rzecz biorac dotyczyloby to pomocy osobom niewidomym, a wpadlam na to poznajac kaśkę kiedy byłam u mojej kolezanki, a ona u niej nocowała kilka dni. jak pewnie zauwayliscie na wielu produktac w sklepie typu slodycze kosmetyki kremy mydla proszki do prania itd nie ma wbitego brajla. jeszcze nie wiem jak by to ruszyc i gdzie by to potem trzeba bylo wyslac, ale pomysl jest taki by wlasnie wprowadzic brajla tam gdzie go nie ma, a moglby byc. co o tym myslicie? dlatego wlasnie wymyslilam takie cos bo TYYLKO NA LEKACH JEST BRAJL, a co jesli niewidomy chcialby sobie kupic np ptasie mleczko? albo jakikolwiek inny prdukt nieopisany oczywiscie brajlem? dlatego uwazam, ze brajl powinien byc wprowadzony na wiekszej ilosci produktow niz leki. acha, co pominelam, uwazam takze za dobrą mysl aby brajl byl wbity np na drzwiach wiekszych sklepw, chodzi o to by np jesli to biedronka bylo takze napisane to brajlem na drzwiach, tak samo z lidl, żabka i inne sklepy, a mowiac ogolnie na drzwiach pomieszczen uzytku publicznego powinno byc opisane co to jest. tak samo uwazam, ze te tabliczki z rozkladem jazdy moglyby byc unowoczesnione skoro juz sa nowoczesne autobusy ktore jak to kasia powiedziala maja gadacza to np tablice z rozkladami jazdy moglyby miec wpisane numery autobusow brajlem i obok jakis przycisk, ze jak nieidomy wcisnie to taka tablica powie o ktorych godzinach dany numer autobusu jedzie. Co o tym wszystkim myslicie? Chcielibyscie moze sie przylaczyc do akcji? Znacie moze jakies dojscia do ludzi wybijajacych etykiety brajlowskie? Z góry dizękuje za odpowiedzi i licze na pozytywny odbiór. Pozdrawiam.

Gość gość
po pierwsze trzeba na to kasy po drugie ludzi ślepych jest niewiele w Polsce dla nich każdy produkt dziurkować jest bezsensu bo się to nie opłaca

Gość pomagamy niewidomym
gość: To tylko pozory,ludzi na swiecie jest mnóstwo, tak samo sprawnych jak i niepelnosprawnych, a jesli bym mogla zadam ci pytanie, dlaczego niewidomi idac na zakupy maja miec swobode wylacznie kupujac lek, a nie kiey chca kupic calkiem cos innego? przeciez tak samo jak i ty czy ja poruszaja sie autobusami itd dlaczego wiec maja nie wiedziec kiedy jedzie jakis autobus jaki to jest? przeciez zyjemy w 21 wieku wiec pomozmy tym ktorzy tego potrzebuja, dajmy im serce od nas.